نظریه مشورتی شماره 7/1400/1093

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1093

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1093


شماره نظریه:
7/1400/1093

شماره پرونده:
1400-127-1093 ح

تاریخ نظریه:
1400/12/18

استعلام
در ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نحوه واخواهی و در مواد 450 و 455 این قانون نحوه تجدید نظرخواهی از احکام پیش بینی شده است. چنانچه دادگاه بدوی به صورت غیابی رایی صادر کند و متهم پس از مهلت قانونی واخواهی و حتی پس از مهلت تجدید نظر خواهی از رای صادره واخواهی کند و دادگاه بدوی بدون توجه به مواعد واخواهی و تجدید نظر خواهی حکم بر رد درخواست واخواهی متهم و تایید دادنامه قبلی صادر و رای را قابل تجدید نظر اعلام کند در صورت طرح پرونده نزد دادگاه تجدید نظر تکلیف این دادگاه چیست؟ آیا به لحاظ خارج از مهلت بودن اعتراض باید قرار رد درخواست تجدید نظر خواهی صادر کند یا این که باید صرف نظر از این موضوع وارد ماهیت شده و به جهت اعلام قابل تجدید نظر بودن رای توسط دادگاه بدوی رسیدگی ماهوی را انجام دهد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
در فرض پرسش که بدوا رای غیابی صادره از سوی دادگاه کیفری مبنی بر محکومیت متهم به لحاظ عدم واخواهی و تجدید نظرخواهی محکوم علیه در مهلت قانونی قطعیت یافته است (فرض پرسش از موارد ابلاغ قانونی حکم غیابی یا اعلام عذر موجه از سوی محکوم علیه خارج است) و سپس دادگاه صادرکننده رای غیابی بدون توجه به قطعیت دادنامه نسبت به واخواهی محکوم علیه رسیدگی و رای صادره را تایید کرده است و این رای مورد تجدید نظرخواهی محکوم علیه واقع شده است دادگاه تجدید نظر با توجه به رای قطعی صادره قبلی و مختومه بودن پرونده باید با استناد به ملاک تبصره ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و لحاظ مواد 2 و 454 این قانون با نقض دادنامه تجدید نظرخواسته قرار رد واخواهی صادر کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 406 ـ در تمام جرایم به استثنای جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه متهم یا وکیل او در هیچیک از جلسات دادگاه حاضر نشود یا لایحه دفاعیه نفرستاده باشد دادگاه پس از رسیدگی رای غیابی صادر می کند. در اینصورت چنانچه رای دادگاه مبنی بر محکومیت متهم باشد ظرف بیست روز از تاریخ ابلاغ واقعی قابل واخواهی در همان دادگاه است و پس از انقضای مهلت واخواهی برابر مقررات حسب مورد قابل تجدید نظر یا فرجام است. مهلت واخواهی برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه است. تبصره 1 ـ هرگاه متهم در جلسه رسیدگی حاضر و در فاصله تنفس یا هنگام دادرسی بدون عذر موجه غائب شود دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد. در اینصورت حکمی که صادر می شود حضوری است. تبصره 2 ـ حکم غیابی که ظرف مهلت مقرر از آن واخواهی نشود پس از انقضای مهلت های واخواهی و تجدید نظر یا فرجام به اجراء گذاشته می شود. هرگاه حکم دادگاه ابلاغ واقعی نشده باشد محکوم علیه می تواند ظرف بیست روز از تاریخ اطلاع واخواهی کند که در این صورت اجرای رای متوقف و متهم تحت الحفظ به همراه پرونده به دادگاه صادرکننده حکم اعزام می شود. این دادگاه در صورت اقتضاء نسبت به اخذ تامین یا تجدید نظر در تامین قبلی اقدام می کند. تبصره 3 ـ در جرایمی که فقط جنبه حق اللهی دارند هرگاه محتویات پرونده مجرمیت متهم را اثبات نکند و تحقیق از متهم ضروری نباشد دادگاه می تواند بدون حضور متهم رای بر برائت او صادر کند.

مشاهده ماده 406 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM