نظریه مشورتی شماره 7/98/1043

نظریه مشورتی شماره 7/98/1043

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/1043


شماره نظریه:
7/98/1043

شماره پرونده:
ک3401-2/681-89

تاریخ نظریه:
1398/10/15

استعلام
در برخی موارد مراجع محترم قضایی و یا کمیسیون های پزشکی به محرومیت از رانندگی فرد و یا اجازه رانندگی در مدت معین رای داده اند که با توجه به قوانین و مقررات جاری ابهاماتی را به وجود می آورد خواهشمند است به جهت رفع ابهام و ارائه راهکارهای قانونی درباره سوالات ذیل نظریه مشورتی به این پلیس اعلام نمایند. الف-شخصی طبق دستور قضایی به مدت معین محروم از رانندگی بوده ودر حکم صادره به ابطال یا ضبط گواهینامه تصریح نشده و صرفا گواهی نامه در سامانه پلیس راهور توقیف شده و عملا اصل گواهینامه ضبط یا ابطال نشده است با اطلاع از حکم صادره و توقیف گواهینامه در سامانه شماره گذاری مبادرت به رانندگی نموده و در تصادف (جرحی فوتی یا خسارتی) مقصر شناخته شده است. 1-آیا بدون تصریح مقام قضایی بایستی گواهینامه وی ابطال می گردید؟ 2-چنانچه فرد موصوف در مدت محرومیت ولی بدون گواهینامه اقدام به رانندگی نموده باشد در صورت تصادف آیا فاقد گواهینامه تلقی و مشمول تشدید مجازات مقرر در ماده 718 قانون مجازات اسلامی تعزیرات خواهد بود؟ ب-در مواردی برابر نظریه کمیسیون های پزشکی اعتبار گواهینامه برای مدت محدود برای متقاضی صادر می گردد. اگر رانندگانی که برابر نظریه کمیسیون های پزشکی گواهینامه ای با محدودیت زمانی دریافت نموده و پس از اتمام مدت اعتبار به کمیسیون های مربوطه مراجعه ننموده و گواهینامه تمدید نشده باشد آیا در صورت تصادف و ایراد خسارت به دیگران از لحاظ معتبر بودن گواهینامه فرد دارای گواهینامه تلقی می گردد یا خیر./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف؛ 1- با عنایت به ماده 31 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و ماده 11 «آیین نامه راجع به نحوه اجرای مجازات های تکمیلی موضوع ماده 23 قانون مجازات اسلامی» اجرای حکم به محرومیت (منع) از رانندگی با دستور قاضی اجرای احکام کیفری به معاونت راهنمایی و رانندگی نیروی انتظامی صورت می پذیرد و ضبط یا ابطال گواهینامه به صورت فیزیکی شرط اجرای حکم نمی باشد. ضمنا تصریح به ابطال گواهینامه در حکم دادگاه صادره ضرورت ندارد. 2- با صدور حکم به ممنوعیت از رانندگی در مدت معین و قطعیت آن حق رانندگی از فرد محکوم سلب می شود و در صورت اقدام به رانندگی طبق ماده 723 قانون مجازات اسلامی (تعزیرات) مصوب 1375 مجازات وی تعیین می گردد و چنان چه در صورت وقوع تصادف منجر به صدمه بدنی با احراز تقصیر وی مشمول تشدید مجازات مقرر در ماده 718 قانون اخیرالذکر خواهد بود. ب؛ در فرض استعلام مادام که گواهینامه رانندگی صادره ابطال نشده باشد صرف عدم تمدید گواهینامه رانندگی صاحب آن را در حکم فاقد گواهینامه قرار نمی دهد. بدیهی است که عدم تمدید گواهینامه مطابق مقررات موجب جریمه خواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 718 ـ هرگاه زنی جنین خود را در هر مرحله ای که باشد به عمد شبه عمد یا خطاء از بین ببرد دیه جنین حسب مورد توسط مرتکب یا عاقله او پرداخت می شود. تبصره ـ هرگاه جنینی که بقای آن برای مادر خطر جانی دارد به منظور حفظ نفس مادر سقط شود دیه ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 718 قانون مجازات اسلامی

ماده 31 ـ منع از رانندگی و تصدی وسیله نقلیه موتوری مستلزم ابطال گواهینامه و ممنوعیت از درخواست مجدد است.

مشاهده ماده 31 قانون مجازات اسلامی

ماده 23 ـ دادگاه می تواند فردی را که به حد قصاص یا مجازات تعزیری از درجه شش تا درجه یک محکوم کرده است با رعایت شرایط مقرر در این قانون متناسب با جرم ارتکابی و خصوصیات وی به یک یا چند مجازات از مجازات های تکمیلی زیر محکوم نماید: الف ـ اقامت اجباری در محل معین ب ـ منع از اقامت در محل یا محل های معین پ ـ منع از اشتغال به شغل حرفه یا کار معین ت ـ انفصال از خدمات دولتی و عمومی ث ـ منع از رانندگی با وسایل نقلیه موتوری و یا تصدی وسایل موتوری ج ـ منع از داشتن دسته چک و یا اصدار اسناد تجارت چ ـ منع از حمل سلاح ح ـ منع از خروج اتباع ایران از کشور خ ـ اخراج بیگانگان از کشور د ـ الزام به خدمات عمومی ذ ـ منع از عضویت در احزاب گروه ها و دستجات سیاسی یا اجتماعی ر ـ توقیف وسایل ارتکاب جرم یا رسانه یا موسسه دخیل در ارتکاب جرم ز ـ الزام به یادگیری حرفه شغل یا کار معین ژ ـ الزام به تحصیل س ـ انتشار حکم محکومیت قطعی تبصره 1 ـ مدت مجازات تکمیلی بیش از دو سال نیست مگر در مواردی که قانون به نحو دیگری مقرر نماید. تبصره 2 ـ چنانچه مجازات تکمیلی و مجازات اصلی از یک نوع باشد فقط مجازات اصلی مورد حکم قرار می گیرد. تبصره 3 ـ آیین نامه راجع به کیفیت اجرای مجازات تکمیلی ظرف شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون توسط وزیر دادگستری تهیه می شود و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد.

مشاهده ماده 23 قانون مجازات اسلامی

ماده 723 ـ هرگاه آسیب وارده بر میت دیه مقدر نداشته باشد یک دهم ارش چنین جنایتی نسبت به انسان زنده محاسبه و پرداخت می گردد.

مشاهده ماده 723 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM