نظریه مشورتی شماره 7/98/118

نظریه مشورتی شماره 7/98/118

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/118


شماره نظریه:
7/98/118

شماره پرونده:
98-168-118 ک

تاریخ نظریه:
1398/10/03

استعلام
چنانچه دادگاه کیفری در حین رسیدگی متوجه شود اتهام مندرج در کیفرخواست به متهم جدیدی انتساب داردکه در پرونده ذکری از ایشان نشده است آیا بافرض صدور حکم بر برائت متهم مذکور در کیفرخواست دادگاه مذکور تکلیفی به اعلام جرم و یا بزه انتسابی به متهم جدید به دادسرا جهت رسیدگی را دارد یا خیر؟ یا آنکه صرفا در محدوده کیفرخواست مجاز به رسیدگی می باشد و نسبت به متهم جدید به اتهام مندرج در کیفرخواست تکلیفی به اعلام مراتب به داستان ندارد؟ چنانچه دادگاه کیفری دو متوجه گردد که دادسرای صادر کننده کیفرخواست اساسا فاقد صلاحیت محلی می باشد و رسیدگی به بزه انتسابی در صلاحیت دادسرای محل دیگری می باشد آیا باید به شایستگی دادسرای مجل وقوع جرم قرار عدم صلاحیت صادر کند یا آنکه با توجه به صدور کیفرخواست از طرف دادسرای غیر صالح پرونده را باید با صدور قرار عدم صلاحیت به شایستگی دادگاه کیفری در محل وقوع جرم ارسال کند تا دادگاه مذکور در صورت تشخیص پرونده را به دادسرای متبوع خود جهت تحقیقات مقدماتی ارسال کند به عبارت بهتر آیا صدور قرار عدم صلاحیت از دادگاه کیفری 2 به صلاحیت دادسرای محل وقوع جرم که در معیت آن دادگاه نمی باشد صحیح و دارای وجاهت قانونی می باشد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- مستفاد از مواد 335 و 382 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در فرضی که دادگاه کیفری متعاقب صدور کیفرخواست و طرح پرونده در دادگاه حکم بر برائت متهم صادر نماید و به اعتقاد دادگاه وقوع جرم مطروحه منتسب به شخص دیگری باشد که در پرونده امر ذکری از وی نشده است با لحاظ این که پرونده امر پس از قطعیت و ضمن روال عادی امور نزد دادستان مطرح خواهد شد دادگاه کیفری تکلیفی به اعلام وقوع جرم از ناحیه شخصی که در پرونده امر فاقد سمت بوده است ندارد. با این وجود اعلام وقوع جرم از ناحیه شخص ثالث توسط دادگاه به دادسرا (در فرض مطروح) متعاقب قطعیت حکم فاقد منع قانونی است. 2- با عنایت به این که حسب تصریح ذیل ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در حوزه قضایی هر شهرستان و در معیت دادگاه های آن حوزه دادسرای عمومی و انقلاب تشکیل می شود بنابراین دادسراها در معیت دادگاه ها انجام وظیفه می نمایند و در فرض مطروحه که پرونده امر با صدور کیفر خواست از دادسرا به دادگاه کیفری ارسال شده است با لحاظ این که دادگاه کیفری یادشده از حیث صلاحیت محلی خود را صالح به رسیدگی نداند علی الاصول باید پرونده امر را با صدور قرار عدم صلاحیت به دادگاه کیفری که آن را صالح به رسیدگی می داند ارسال دارد و ارسال پرونده به دادسرایی که در معیت دادگاه کیفری صالح انجام وظیفه می کند فاقد وجاهت قانونی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 335 ـ دادگاههای کیفری در موارد زیر شروع به رسیدگی می کنند: الف ـ کیفرخواست دادستان ب ـ قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه پ ـ ادعای شفاهی دادستان در دادگاه

مشاهده ماده 335 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 382 ـ دادگاه کیفری یک فقط درصورت صدور کیفرخواست و در حدود آن مبادرت به رسیدگی و صدور رای می کند مگر در جرایمی که مطابق قانون لزوما به طور مستقیم در دادگاه کیفری یک مورد رسیدگی واقع می شود. در این صورت انجام تحقیقات مقدماتی مطابق مقررات برعهده دادگاه کیفری یک است.

مشاهده ماده 382 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 22 ـ به منظور کشف جرم تعقیب متهم انجام تحقیقات حفظ حقوق عمومی و اقامه دعوای لازم در این مورد اجرای احکام کیفری انجام امور حسبی و سایر وظایف قانونی در حوزه قضایی هر شهرستان و در معیت دادگاه های آن حوزه دادسرای عمومی و انقلاب و همچنین در معیت دادگاههای نظامی استان دادسرای نظامی تشکیل می شود

مشاهده ماده 22 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM