نظریه مشورتی شماره 7/98/929

نظریه مشورتی شماره 7/98/929

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/929


شماره نظریه:
7/98/929

شماره پرونده:
98-9/16-929 ح

تاریخ نظریه:
1398/09/10

استعلام
با توجه به نص ماده 2 قانون حمایت از خانواده مصوب 1391 اعلام نمایید آیا در موارد ذیل نیاز به اخذ نظر قاضی مشاور می باشد یا خیر؟ 1- مواردی که تصمیم دادگاه ماهوی و ماهیتی نمی باشد بلکه صرفا شکلی است مانند ابطال دادخواست موضوع مواد 95 107 و 259 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 2- در دعاوی مربوط به اعسار از پرداخت هزینه دادرسی در مرحله واخواهی یا تجدید نظر با عنایت به اینکه هزینه دادرسی مربوط به حقوق دولت می باشد نه زوجه 3- در خصوص دادخواست تغییر جنسیت که دعوای زوجین نسبت به یکدیگر نمی باشد./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و2 با توجه به این که وظایف قاضی مشاور موضوع ماده 2 قانون حمایت خانواده 1391 که مشعر بر اظهارنظر در موضوع دعوا ظرف سه روز پس از ختم دادرسی است در فرض صدور قرار ابطال دادخواست یا رد دعوا از آن جا که دادگاه در مورد موضوع دعوا اتخاذ تصمیم نمی کند و تصمیم شکلی می گیرد موجبی برای جلب نظر قاضی مشاور وجود ندارد. در مورد اعسار از پرداخت هزینه دادرسی با توجه به اطلاق موضوع دعوای مذکور در ماده 2 یاد شده دادگاه ملزم به کسب نظر قاضی مشاور می باشد. 3- هرچند صدر ماده 2 قانون حمایت خانواده 1391 رسمیت جلسات دادگاه خانواده را مقید به حضور قاضی مشاورکرده است اما با توجه به ذیل این ماده که اظهارنظر قاضی مشاور را صرفا در خصوص دعاوی مفید آثار قلمداد کرده است لذا الزام به حضور قاضی مشاور مربوط به دعاوی می باشد و در خصوص امور دیگری که در صلاحیت دادگاه خانواده است و جنبه غیرترافعی دارد از جمله تغییر جنسیت اخذ نظر قاضی مشاور الزامی نیست.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 95 - عدم حضور هریک از اصحاب دعوا و یا وکیل آنان در جلسه دادرسی مانع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نیست. در موردی که دادگاه به اخذ توضیح از خواهان نیاز داشته باشد و نامبرده درجلسه تعیین شده حاضر نشود و با اخذ توضیح از خوانده هم دادگاه نتواند رای بدهد همچنین درصورتی که با دعوت قبلی هیچ یک از اصحاب دعوا حاضر نشوند و دادگاه نتواند در ماهیت دعوا بدون اخذ توضیح رای صادر کند دادخواست ابطال خواهد شد.

مشاهده ماده 95 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 107 - استرداد دعوا و دادخواست به ترتیب زیر صورت می گیرد: الف - خواهان می تواند تا اولین جلسه دادرسی دادخواست خود را مسترد کند. در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر می نماید. ب - خواهان می تواند مادامی که دادرسی تمام نشده دعوای خود را استرداد کند. در این صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر می نماید. ج - استرداد دعوا پس از ختم مذاکرات اصحاب دعوا در موردی ممکن است که یا خوانده راضی باشد و یا خواهان از دعوای خود به کلی صرف نظر کند. در این صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد کرد.

مشاهده ماده 107 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 259 - ایداع دستمزد کارشناس به عهده متقاضی است و هرگاه ظرف مدت یک هفته از تاریخ ابلاغ آن را پرداخت نکند کارشناسی از عداد دلایل وی خارج می شود. هرگاه قرار کارشناسی به نظر دادگاه باشد و دادگاه نیز نتواند بدون انجام کارشناسی انشاء رای نماید پرداخت دستمزد کارشناسی در مرحله بدوی به عهده خواهان و در مرحله تجدیدنظر به عهده تجدیدنظر خواه است درصورتی که در مرحله بدوی دادگاه نتواند بدون نظر کارشناس حتی با سوگند نیز حکم صادر نماید دادخواست ابطال می گردد و اگر در مرحله تجدیدنظر باشد تجدیدنظرخواهی متوقف ولی مانع اجرای حکم بدوی نخواهد بود.

مشاهده ماده 259 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 2ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاء کننده رای باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند. تبصره ـ قوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تامین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند و در این مدت می تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

مشاهده ماده 2 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM