نظریه مشورتی شماره 7/97/921

نظریه مشورتی شماره 7/97/921

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/921


شماره نظریه:
7/97/921

شماره پرونده:
97-17-921

تاریخ نظریه:
1398/08/25

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولا هرگاه ولی یا قیم وفق بند یک ماده 18 قانون گذرنامه مصوب 1351 با اصلاحات و الحاقات بعدی برای صدور گذرنامه افراد تحت ولایت یا قیمومیت اجازه کتبی بدون قید مدت و دفعات (به طور مطلق) داده باشد و یا شوهر مطابق بند 3 ماده 18 یاد شده برای صدور گذرنامه همسر موافقت کتبی خود را به نحو مذکور اعلام کرده باشد با عنایت به ماده 19 همان قانون و اصل استصحاب مادام که عدول خود را اعلام نکرده باشند اذن آنان به قوت خود باقی است و نیازی به ارائه رضایت­نامه جدید برای صدور گذرنامه مجدد نمی­باشد. ثانیا در مواردی که ولی قهری منحصر به واسطه غیبت یا حبس یا به هر علتی نتواند به امور مولی­علیه رسیدگی کند به موجب ماده 1187 قانون مدنی برای مولی­علیه امین تعیین می­شود و در این صورت صدورگذرنامه برای مولی­علیه با اجازه کتبی امین مزبور نیز ممکن است. ضمنا ماده 1229 قانون مدنی که ناظر به دخالت در امور صغار و مجانین و اشخاص غیررشید است برای اعطای اجازه از سوی ماموران کنسولی در صدورگذرنامه وفق بند 3 ماده 18 قانون گذرنامه مصوب 1351 با اصلاحات و الحاقات بعدی قابل استفاده نیست. 2- ذیل بند 3 ماده 18 قانون اخیرالذکر که مقرر می­دارد زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند از شرط این بند مستثنی می­باشند مطلق است و منحصر به مواردی نیست که «زن و شوهر در یک کشور خارجی مقیم باشند»؛ زیرا اگر مقصود مقنن چنین بود باید به عبارت مذکور یا عبارتی مشابه به «اقامت مشترک زن و شوهر در یک کشور خارجی» تصریح می­کرد. بنابراین آن­چه از ذیل بند 3 ماده 18 یاد شده قابل استفاده است اقامت زن و شوهر هر دو در خارج از ایران است و چنان­چه ماموران کنسولی در صدور گذرنامه این امر را احراز نمایند صدور گذرنامه مشمول این بند می­باشد. ضمنا آن­چه ملاک احراز محل اقامت است مستندات حاکی از ملاک­های مقرر قانونی است؛ نه صرفا آن­چه در گذرنامه اولیه درج شده است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1187 - هر گاه ولی قهری منحصر به واسطه ی غیبت یا حبس به هر علتی که نتواند به امور مولی علیه رسیدگی کند و کسی را هم از طرف خود معین نکرده باشد حاکم یک نفر امین به پیشنهاد مدعی العموم برای تصدی و اداره ی اموال مولی علیه و سایر امور راجعه به او موقتا معین خواهد کرد.

مشاهده ماده 1187 قانون مدنی

ماده 1229 - وظایف و اختیاراتی که به موجب قوانین و نظامات مربوطه در مورد دخالت مدعیان عمومی در امور صغار و مجانین و اشخاص غیررشید مقرر است در خارج ایران به عهده ی مامورین قنسولی خواهد بود.

مشاهده ماده 1229 قانون مدنی

ماده 18 ـ برای اشخاص زیر با رعایت شرایط مندرج در این ماده گذرنامه صادر می شود: 1 ـ اشخاصی که کمتر از 18 سال تمام دارند و کسانی که تحت ولایت و یا قیمومیت می باشند با اجازه کتبی ولی یا قیم آنان. (اصلاحی 23/03/1380) 2 ـ مشمولین وظیفه عمومی با اجازه کتبی اداره وظیفه عمومی. 3 ـ زنان شوهردار ولو کمتر از 18 سال تمام با موافقت کتبی شوهر و در موارد اضطراری اجازه دادستان شهرستان محل درخواست گذرنامه که مکلف است نظر خود را اعم از قبول درخواست یا رد آن حداکثر ظرف سه روز اعلام دارد کافی است. زنانی که با شوهر خود مقیم خارج هستند و زنانی که شوهر خارجی اختیار کرده و به تابعیت ایرانی باقی مانده اند از شرط این بند مستثنی می باشند.

مشاهده ماده 18 قانون گذرنامه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM