نظریه مشورتی شماره 7/1400/942

نظریه مشورتی شماره 7/1400/942

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/942


شماره نظریه:
7/1400/942

شماره پرونده:
1400-9/1-942 ح

تاریخ نظریه:
1400/09/24

استعلام
1- در وکالتنامه ضمن اعطای وکالت به زوجه در امر طلاق زوج حق ضم وکیل را به موجب عقد خارج لازم از خود ساقط کرده است؛ حال چنانچه زوج وکیل مستقیم به دادگاه معرفی کند آیا دادگاه می تواند وکالت وی را نپذیرد؟ 2- در دعوای طلاق به درخواست زوجه با توجه به حکم مقرر در ماده 8 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 و عدم رعایت تشریفات در دادگاه خانواده آیا تغییر خواسته به طلاق توافقی بعد از جلسه اول دادرسی اماکن پذیر است؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولا در فرضی که زوجه وکالت در مطلقه نمودن خویش را با کلیه اختیارات اخذ کرده است به لحاظ آن که به موجب ماده 33 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 وکیل حاضر در دادگاه باید دارای شرایطی باشد که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاه مقررگردیده به علاوه از حیث اصول دادرسی یک شخص نمی تواند هم طرح کننده دعوی و هم در قبال آن پاسخگو باشد؛ لذا در فرض مذکور در صورتی که در وکالت نامه تنظیمی وکالت با حق توکیل به غیر باشد زوجه با تفویض وکالت اعطایی از سوی زوج به وکیل دادگستری برای قرار گرفتن در جایگاه خوانده می تواند دادخواست طلاق تقدیم کند. ثانیا وکیلی که به ترتیب فوق توسط زوجه تعیین و معرفی می شود وکیل مع الواسطه زوج محسوب می شود و ضرورتی به ضمیمه کردن وکیل دیگری از سوی زوج نیست؛ بویژه آن که در فرض سوال زوج به موجب عقد خارج لازم حق ضم وکیل را از خود سلب کرده است. 2- در فرض سوال که زوجه به وکالت از زوج دعوای طلاق را مطرح کرده و پس از جلسه اول دادرسی زوجین بر طلاق توافقی موافقت کرده اند نظر به این که وفق ماده 8 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود تغییر خواسته به طلاق توافقی مسموع بوده و در این صورت دادگاه گواهی عدم امکان سازش صادر خواهد کرد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 8 ـ رسیدگی در دادگاه خانواده با تقدیم دادخواست و بدون رعایت سایر تشریفات آیین دادرسی مدنی انجام می شود. تبصره ـ هرگاه خواهان خوانده را مجهول المکان معرفی کند باید آخرین اقامتگاه او را به دادگاه اعلام کند. دادگاه به طرق مقتضی در این باره تحقیق و تصمیم گیری می کند.

مشاهده ماده 8 قانون حمایت از خانواده

ماده 33 - وکلای متداعیین باید دارای شرایطی باشند که به موجب قوانین راجع به وکالت در دادگاهها برای آنان مقرر گردیده است.

مشاهده ماده 33 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM