نظریه مشورتی شماره 7/98/679

نظریه مشورتی شماره 7/98/679

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/679


شماره نظریه:
7/98/679

شماره پرونده:
98-186/1-679 ک

تاریخ نظریه:
1398/05/15

استعلام
خواهشمند است نقطه نظرات حقوقی پیرامون سوال ذیل جهت بهره برداری همکاران قضایی به این دادگستری اعلام شود. در یک حادثه رانندگی سرنشین هر دو وسیله نقلیه فوت می نمایند کارشناس تصادفات میزان تقصیر یکی از رانندگان را بیست وپنج درصد و دیگری را هفتاد وپنج درصد اعلام می نماید لیکن دادگاه کیفری به استناد ماده 528 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 حکم به محکومیت تساوی هریک از رانندگان به پرداخت دیه صادر می نماید آیا رای دادگاه صحیح است یا خیر؟ در صورت اعتراض طرفین به حکم مزبور دادگاه تجدیدنظر چه تصمیمی اتخاذ می نماید؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا اظهارنظر راجع به صحت و سقم آراء مراجع قضایی (در فرض استعلام دادگاه های کیفری) از حیطه وظایف این اداره کل خارج است. ثانیا بر اساس ماده 528 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در موارد برخورد دو وسیله نقلیه زمینی آبی یا هوایی هرگاه راننده یا سرنشینان آن ها کشته شوند یا آسیب ببینند در صورت انتساب برخورد به هر دو راننده صرف نظر از میزان تقصیر هر یک مسئول نصف دیه راننده مقابل و سرنشینان هر دو وسیله نقلیه می باشد و رای وحدت رویه شماره 717 مورخ 6/12/1390 نیز موید این نظر است. ثالثا: با عنایت به مراتب مذکور در بند ثانیا پاسخ کیفیت اتخاذ تصمیم دادگاه تجدید نظر درصورت اعتراض طرفین در فرض سوال تابع عمومات ناظر به کیفیت رسیدگی دادگاه تجدید نظر به شرح مذکور در ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 با الحاقات و اصلاحات بعدی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 528 ـ هرگاه در اثر برخورد دو وسیله نقلیه زمینی آبی یا هوایی راننده یا سرنشینان آنها کشته شوند یا آسیب ببینند درصورت انتساب برخورد به هر دو راننده هر یک مسوول نصف دیه راننده مقابل و سرنشینان هر دو وسیله نقلیه است و چنانچه سه وسیله نقلیه با هم برخورد کنند هر یک از رانندگان مسوول یک سوم دیه راننده های مقابل و سرنشینان هر سه وسیله نقلیه می باشد و به همین صورت در وسایل نقلیه بیشتر محاسبه می شود و هرگاه یکی از طرفین مقصر باشد به گونه ای که برخورد به او مستند شود فقط او ضامن است.

مشاهده ماده 528 قانون مجازات اسلامی

ماده 455 ـ دادگاه تجدید نظر استان پس از تشکیل جلسه رسیدگی و اعلام ختم دادرسی به شرح زیر اتخاذ تصمیم می کند: الف ـ هرگاه رای مورد تجدید نظرخواهی مطابق ادله موجود در پرونده و طبق قانون صادر شده باشد رای را تایید و پرونده را به دادگاه صادرکننده رای اعاده می کند. ب ـ هرگاه متهم به جهات قانونی قابل تعقیب نباشد یا دادگاه تجدید نظر استان به هر دلیل برائت متهم را احراز کند رای تجدید نظرخواسته را نقض و رای مقتضی صادر می کند هرچند محکوم علیه درخواست تجدید نظر نکرده باشد و چنانچه محکوم علیه زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. پ ـ چنانچه رای تجدید نظرخواسته را مخالف قانون تشخیص دهد با استدلال و ذکر مبانی و مستند قانونی آن را نقض و در ماهیت انشای رای می کند. تبصره ـ عدم رعایت تشریفات دادرسی موجب نقض رای نیست مگر آنکه تشریفات مذکور به درجه ای از اهمیت باشد که موجب بی ـاعتباری رای شود.

مشاهده ماده 455 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM