نظریه مشورتی شماره 7/98/316

نظریه مشورتی شماره 7/98/316

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/316


شماره نظریه:
7/98/316

شماره پرونده:
98-168-316ک

تاریخ نظریه:
1398/04/29

استعلام
در صورتی که بازپرس یا دادرس دادگاه در غیاب بازپرس در جرایم موضوع تبصره دو ماده 190 قانون آئین دادرس وکیل تسخیری برای متهم تعیین ننموده بدون رعایت این امر قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست صادر گردد آیا موضوع از موارد صدور قرار تکمیل تحقیقات به منظور رفع نواقص پرونده می باشد یا خیر؟ در صورت صدور قرار تکمیل تحقیقات مقام تحقیق پس از رفع نقص مذکور مکلف به اخذ آخرین دفاع تجدید قرار جلب به دادرسی و کیفرخواست خواهد بود یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به صراحت تبصره 2 ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. صرف عدم رعایت این امر در دادسرا موجب بی اعتباری تحقیقات مقدماتی و کیفرخواست صادره نمی باشد اما بنا به تشخیص دادگاه تحقیق از متهم و دیگر تحقیقاتی که عدم حضور وکیل موجب مخدوش بودن آن گردیده کان لم یکن تلقی می شود و دادگاه می تواند حسب مورد در اجرای ماده 341 یا بند الف ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری رفع نقص تحقیقات را با حضور وکیل از دادسرا بخواهد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM