نظریه مشورتی شماره 7/1400/1637

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1637

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/1637


شماره نظریه:
7/1400/1637

شماره پرونده:
1400-168-1637 ک

تاریخ نظریه:
1400/12/16

استعلام
ماده 179 از قانون آیین دادرسی کیفری « متهمی که بدون عذر موجه حضور نیابد یا عذر موجه خود را اعلام نکند به دستور بازپرس جلب می شود» سریعا اظهار نظر فرمایید ؛اولا در صورتی که ادله انتسابی به متهم در خصوص جرم ارتکابی کافی باشد آیا برای مقام قضایی الزامی در خصوص جلب متهم در صورتی که بدون عذر موجه جهت دفاع از اتهام انتسابی حضور نیابد و ابلاغ هم صورت پذیرفته باشد وجود دارد ؟در صورت الزام به جلب متهم در صورتی که متهم حوزه قضایی دیگری باشد آیا می توان به صرف همان ابلاغ برای متهم کیفرخواست صادر نمودبدون اینکه نیابت جهت جلب و تفهیم اتهام اعطا گردد و از اطاله دادرسی جلوگیری نمود ؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا و ثانیا مستفاد از مواد 90 168 178 179 و 263 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در فرض وجود دلیل بر توجه اتهام و احضار متهم از سوی مقام قضایی در مرحله تحقیقات مقدماتی و عدم حضور وی بدون عذر موجه یا عدم اعلام عذر موجه مطابق ماده 179 قانون یادشده و تبصره آن مقام قضایی موظف به ادامه روند تحقیقات مقدماتی و جلب متهم است و موجب قانونی جهت صدور قرار جلب به دادرسی بدون رعایت تشریفات مقرر قانونی در جلب متهم وجود ندارد و در صورت حضور یا اقامت متهم در دیگر حوزه های قضایی از طریق اعطای نیابت قضایی باید متهم جلب شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 179 ـ متهمی که بدون عذر موجه حضور نیابد یا عذر موجه خود را اعلام نکند به دستور بازپرس جلب می شود. تبصره ـ در صورتی که احضاریه ابلاغ قانونی شده باشد و بازپرس احتمال دهد که متهم از احضاریه مطلع نشده است وی را فقط برای یکبار دیگر احضار می نماید.

مشاهده ماده 179 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 90 ـ تحقیقات مقدماتی مجموعه اقدامات قانونی است که از سوی بازپرس یا دیگر مقامات قضایی برای حفظ آثار و علائم و جمع‏آوری ادله وقوع جرم شناسایی یافتن و جلوگیری از فرار یا مخفی شدن متهم انجام می شود.

مشاهده ماده 90 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 168 ـ بازپرس نباید بدون دلیل کافی برای توجه اتهام کسی را به عنوان متهم احضار و یا جلب کند. تبصره ـ تخلف از مقررات این ماده موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 168 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 178 ـ متهم مکلف است در موعد مقرر حاضر شود و اگر نتواند باید عذر موجه خود را اعلام کند. جهات زیر عذر موجه محسوب می شود: الف ـ نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه به گونه‏ای که مانع از حضور شود. ب ـ بیماری متهم و بیماری سخت والدین همسر یا اولاد وی که مانع از حضور شود. پ ـ همسر یا یکی از اقربا تا درجه سوم از طبقه دوم فوت شود. ت ـ ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماریهای واگیردار و بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد گردد. ث ـ متهم در توقیف یا حبس باشد. ج ـ سایر مواردی که عرفا به تشخیص بازپرس عذرموجه محسوب می شود. تبصره ـ در سایر موارد متهم می تواند برای یکبار پیش از موعد تعیین شده بازپرس را از علت عدم حضور خود مطلع سازد و موافقت وی را اخذ نماید که در این مورد بازپرس می تواند در صورت عدم تاخیر در تحقیقات تا سه روز مهلت را تمدید کند.

مشاهده ماده 178 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 263 ـ در صورتی که متهم یا وکیل وی برای اخذ آخرین دفاع احضار شود و هیچ یک از آنان بدون اعلام عذر موجه حضور نیابد بدون اخذ آخرین دفاع اتخاذ تصمیم می شود.

مشاهده ماده 263 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM