نظریه مشورتی شماره 7/98/314

نظریه مشورتی شماره 7/98/314

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/98/314


شماره نظریه:
7/98/314

شماره پرونده:
98-168-314ک

تاریخ نظریه:
1398/03/25

استعلام
در صورت تقاضای متهم در غیر جرایم موضوع تبصره 2 ماده 190 قانون آئین دادرسی کیفری مبنی بر داشتن وکیل در مرجع تحقیقات مقدماتی آیا تکلیفی برای مقام تحقیق در جهت تعیین وکیل برای متهم همانند ماده 347 قانون مذکور وجود دارد یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
« حکم موضوع ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392»در خصوص تعیین وکیل معاضدتی برای متهمی که فاقد تمکن مالی است به مرحله دادرسی در دادگاه اختصاص دارد و در مرحله دادسرا وفق تبصره 2 ماده 190 همان قانون صرفا در جرایمی که مجازات قانونی آن سلب حیات یا حبس ابد است بازپرس در صورت عدم معرفی وکیل از سوی متهم مکلف به انتخاب وکیل تسخیری برای وی می باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 190 ـ متهم می تواند در مرحله تحقیقات مقدماتی یک نفر وکیل دادگستری همراه خود داشته باشد. این حق باید پیش از شروع تحقیق توسط بازپرس به متهم ابلاغ و تفهیم شود. چنانچه متهم احضار شود این حق در برگه احضاریه قید و به او ابلاغ می شود. وکیل متهم می تواند با کسب اطلاع از اتهام و دلایل آن مطالبی را که برای کشف حقیقت و دفاع از متهم یا اجرای قانون لازم بداند اظهار کند. اظهارات وکیل در صورتمجلس نوشته می شود. تبصره 1 ـ سلب حق همراه داشتن وکیل و عدم تفهیم این حق به متهم به ترتیب موجب مجازات انتظامی درجه 8 و 3 است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در جرایمی که مجازات آن سلب حیات یا حبس ابد است چنانچه متهم اقدام به معرفی وکیل در مرحله تحقیقات مقدماتی ننماید بازپرس برای وی وکیل تسخیری انتخاب می کند. تبصره 3 ـ درمورد این ماده و نیز چنانچه اتهام مطرح مربوط به منافی عفت باشد مفاد ماده (191) جاری است.

مشاهده ماده 190 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 347 ـ متهم می تواند تا پایان اولین جلسه رسیدگی از دادگاه تقاضا کند وکیلی برای او تعیین شود. دادگاه در صورت احراز عدم تمکن متقاضی از بین وکلای حوزه قضایی و در صورت عدم امکان از نزدیکترین حوزه قضایی برای متهم وکیل تعیین می نماید. در صورتیکه وکیل درخواست حق ‏الوکاله کند دادگاه حق ‏الوکاله او را متناسب با اقدامات انجام شده تعیین می کند که در هر حال میزان حق‏الوکاله نباید از تعرفه قانونی تجاوز کند. حق ‏الوکاله از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره ـ هرگاه دادگاه حضور و دفاع وکیل را برای شخص بزه دیده فاقد تمکن مالی ضروری بداند طبق مفاد این ماده اقدام می کند.

مشاهده ماده 347 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM