نظریه مشورتی شماره 7/97/1698

نظریه مشورتی شماره 7/97/1698

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/1698


شماره نظریه:
7/97/1698

شماره پرونده:
97-127-1698ح

تاریخ نظریه:
1398/03/21

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با عنایت به ماده 89 قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی 1379 ناظر به بند 2 ماده 84 این قانون در صورتی که دعوایی قبلا در یک شعبه دادگاه مطرح شده و دعوای دیگری که با آن ارتباط کامل دارد در شعبه دیگر همان دادگاه مطرح شود دادگاه اخیر باید با امتناع از رسیدگی پرونده را نزد مقام ارجاع بفرستد تا در شعبه ای که دارای سبق ارجاع است تواما رسیدگی شود و در این حالت گرچه در قانون تصریح به صدور قرار امتناع از رسیدگی نشده است اما تصمیم دادگاه در هر حال معنایی جز این ندارد. 2- اگر دو دعوایی که دارای ارتباط کامل هستند در حوزه های قضائی مختلف مطرح شده باشند با توجه به مقررات راجع به دعاوی طاری و نیز بند 2 ماده 84 و ماده 103 قانون آئین دادرسی مدنی که در موارد وجود ارتباط کامل به منظور جلوگیری از صدور آراء متعارض وضع شده است دادگاه دومی که دعوای مرتبط در آن مطرح شده است صلاحیت رسیدگی به دعوا را ندارد و باید با صدور قرار عدم صلاحیت پرونده را به دادگاه نخست ارسال دارد. 3- اگر دعوایی که با دعوای مطروحه در دادگاه بدوی ارتباط کامل دارد در دادگاه تجدیدنظر مطرح رسیدگی باشد به نظر می رسد با استفاده از ملاک ماده 19 قانون آئین دادرسی مدنی دادگاه بدوی باید تا زمان اتخاذ تصمیم دادگاه تجدیدنظر رسیدگی را متوقف نماید. 4- در مواردی که پرونده با قرار امتناع از رسیدگی به شعبه دیگر دادگاه ارجاع شده است اگر دادگاه مرجوع الیه دعوا را دارای ارتباط کامل نداند می تواند موضوع را از طریق مقام ارجاع تذکر دهد و چون قرار امتناع از رسیدگی از قرارهای قابل عدول است دادگاه نخست در صورتی­که به اشتباه خود پی ببرد از قرار مذکور عدول می کند و در مواردی که پرونده با صدور قرار عدم صلاحیت ارسال می شود اگر دادگاه مرجوع الیه دعاوی را دارای ارتباط کامل نداند باید وفق مقررات قرار عدم صلاحیت صادر کند و حل اختلاف تابع مقررات مربوط است. شایسته ذکر است برابر ماده 21 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 در مواردی که دعوای طاری یا مرتبط با دعوای اصلی از صلاحیت ذاتی شورا خارج باشد رسیدگی به هر دو دعوا در مرجع قضائی صالح به عمل می آید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 103 - اگر دعاوی دیگری که ارتباط کامل با دعوای طرح شده دارند در همان دادگاه مطرح باشد دادگاه به تمامی آنها یکجا رسیدگی می نماید و چنانچه در چند شعبه مطرح شده باشد در یکی از شعب با تعیین رئیس شعبه اول یکجا رسیدگی خواهد شد. درمورد این ماده وکلا یا اصحاب دعوا مکلفند از دعاوی مربوط دادگاه را مستحضر نمایند.

مشاهده ماده 103 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 21ـ در مواردی که دعوای طاری یا مرتبط با دعوای اصلی از صلاحیت ذاتی شورا خارج باشد رسیدگی به هر دو دعوی در مرجع قضائی صالح به عمل می‏آید.

مشاهده ماده 21 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM