نظریه مشورتی شماره 7/97/2161

نظریه مشورتی شماره 7/97/2161

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/2161


شماره نظریه:
7/97/2161

شماره پرونده:
96-1/12-1687

تاریخ نظریه:
1397/07/23

استعلام
1-پس از صدور قرار جلب به دادرسی توسط دادگاه چنانچه قاضی دادگاه به هرعلت متوجه شود قرار جلب به دادرسی صادر صحیح نبوده و قرار منع تعقیب صحیحا اصدار یافته آیا امکان عدول از قرار جلب به دادرسی صادره توسط دادگاه وجود دارد و یا الزاما بایستی بر اساس قرار جلب به دادرسی اقدامات دادسرا ادامه یابد؟ اساسا از آنجا که با عنایت به مراتب ممکن است مشتکی عنه پرونده من غیر حق احضار و جلب و یا ملزم به تادیه تامین گردد چه اقدام قانونی متصور است؟ 2-چنانچه محکوم علیه پس از صدور حکم در پرونده کیفری قبل از اتمام وقت تجدیدنظرخواهی صرفا اعلام تسلیم به رای نماید آیا مجوزی برای اعمال تخفیف موضوع ماده 442 از قانون آئین دادرسی کیفری هست یا خیر؟ چنانچه صرفا اعلام تسلیم به رای را محکوم علیه در فرجه 20 روزه قبل از انقضای مهلت تجدیدنظرخواهی ارائه و پس از اتمام فرجه تجدیدنظرخواهی درخواست تخفیف را جداگانه با توجه به اعلام تسلیم به رای قبلی ارسال نماید آیا امکان اعمال تخفیف موضوع ماده 442 از قانون آئین دادرسی کیفری است یا خیر؟ 3-از آنجا که به موجب بند 1 ازماده 14 از قانون نظارت بر رفتار قضات درج نکردن مشخصات خود یا امضاء نکردن زیر صورت جلسات اوراق تحقیق و تصمیمات توسط مقام قضایی تخلف انتظامی محسوب می گردد و از سوی دیگر حفاظت اطلاعات دادگستری همکاران را از ساخت مهر حاوی اسم و سمت بر حذر داشته. س: چنانچه مهری با اسم و سمت شناخته شود و صرفا ذیل اوراقی که داخل در پرونده قرار می گیرند زده شود و برای مکاتبات خارج از دادگستری و یا شعبه و نیز ذیل دادنامه از مهرهای رمز دار در اختیار استفاده شود تا روزانه از تضییع وقت نوشتن بیش از 100 مرتبه مشخصات ذیل اوراق مختلف خودداری شود چنین امری خلاف ضوابط محسوب می¬گردد یا خیر

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- در صورتی که دادگاه کیفری مطابق ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با نقض قرار منع تعقیب قرار جلب به دادرسی صادر نماید به لحاظ حاکمیت قاعده فراغ دادرس امکان عدول از تصمیم یاد شده وجود ندارد. بدیهی است پس از ارسال مجدد پرونده به دادگاه کیفری دادگاه مرجوع الیه متهم را بیگناه تشخیص دهد حکم بر برائت وی صادر خواهد شد. 2- فلسفه ماده 422 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 جلوگیری از تجدید نظرخواهی های بی مورد است؛ بنابراین در مورد اسقاط حق تجدید نظرخواهی چون اسقاط این حق تا زمانی ممکن است که شخص حق تجدیدنظرخواهی داشته باشد بنابراین اسقاط حق تجدیدنظرخواهی و تقاضای تخفیف باید در مهلت اعتراض باشد. 3- درج مشخصات قاضی ذیل صورتجلسه اوراق تحقیق و تصمیمیات موضوع بند 1 ماده 14 قانون نظارت بر رفتار قضات مصوب 1390 اعم از این است که به صورت خطی یا تایپی یا مهر و امثال آن تحریر یا منقوش گردد و لکن امضای ذیل اوراق یاد شده نمی تواند به صورت مهر منقوش گردد. ضمنا تشخیص تخلف انتظامی حسب مورد و به عهده دادسرا و دادگاه انتظامی قضات است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 442 ـ در تمام محکومیت های تعزیری در صورتی که دادستان از حکم صادره درخواست تجدید نظر نکرده باشد محکوم علیه می تواند پیش از پایان مهلت تجدید نظرخواهی با رجوع به دادگاه صادرکننده حکم حق تجدید نظرخواهی خود را اسقاط یا درخواست تجدید نظر را مسترد نماید و تقاضای تخفیف مجازات کند. در اینصورت دادگاه در وقت فوق العاده با حضور دادستان به موضوع رسیدگی و تا یک چهارم مجازات تعیین شده را کسر می کند. این حکم دادگاه قطعی است.

مشاهده ماده 442 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 274 ـ دادگاه در صورتی که اعتراض شاکی به قرار منع یا موقوفی تعقیب را موجه بداند آن را نقض و قرار جلب به دادرسی صادر می کند. در مواردی که به نظر دادگاه تحقیقات دادسرا کامل نباشد بدون نقض قرار می تواند تکمیل تحقیقات را از دادسرا بخواهد یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات کند. موارد نقص تحقیق باید به تفصیل و بدون هرگونه ابهام در تصمیم دادگاه قید شود. در صورت نقض قرار اناطه توسط دادگاه بازپرس تحقیقات خود را ادامه می دهد.

مشاهده ماده 274 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 422 ـ ایراد رد باید تا قبل از صدور رای به عمل آید. هرگاه دادرس آن را بپذیرد از رسیدگی امتناع می کند و رسیدگی به دادرس علی البدل یا شعبه دیگر ارجاع می شود. در صورت نبودن دادرس علی البدل یا شعبه دیگر پرونده برای رسیدگی به نزدیکترین مرجع قضایی هم عرض فرستاده می شود.

مشاهده ماده 422 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 14ـ مرتکبان هر یک از تخلفات ذیل با توجه به اهمیت و شرایط ارتکاب به یکی از مجازاتهای انتظامی درجه یک تا چهار محکوم می شوند: 1ـ درج نکردن مشخصات خود یا امضاء نکردن زیر صورتجلسات اوراق تحقیق و تصمیمات یا ناخوانا نوشتن یا به کار بردن کلمه یا عبارت سبک و ناپسند 2ـ عدم اعلام ختم دادرسی در دادگاه و ختم تحقیقات در دادسرا یا تاخیر غیرموجه کمتر از یک ماه در صدور رای و اجرای آن 3ـ عدم حضور عضو دادگاه در جلسه رسیدگی بدون عذر موجه یا شرکت نکردن وی در مشاوره و صدور رای و امضاء آن یا عدم تشکیل جلسه رسیدگی در روز مقرر بدون عذر موجه 4ـ عدم نظارت منتهی به بی نظمی متصدیان امور شعب مراجع قضائی بر عملکرد اداری شعب 5 ـ عدم اعمال نظارت مراجع عالی قضائی نسبت به مراجع تالی و دادستان نسبت به دادیار و بازپرس از حیث دادن تعلیمات و تذکرات لازم و اعلام تخلفات مطابق قوانین مربوط 6 ـ بی نظمی در ورود به محل کار و خروج از آن یا عدم حضور در نوبت کشیک جلسات هیاتها و کمیسیونهایی که قاضی موظف به شرکت در آنها است بدون عذر موجه و بیش از سه مورد در ماه یا سه نوبت متوالی 7ـ غیبت غیرموجه و حداکثر به مدت یک تا پنج روز متوالی یا متناوب در یک دوره سه ماهه 8 ـ اهمال در انجام وظایف محوله 9ـ اعلام نظر ماهوی قاضی پیش از صدور رای

مشاهده ماده 14 قانون نظارت بر رفتار قضات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM