نظریه مشورتی شماره 7/97/675

نظریه مشورتی شماره 7/97/675

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/675


شماره نظریه:
7/97/675

شماره پرونده:
97-168-675

تاریخ نظریه:
1397/03/30

استعلام
باتوجه به اینکه مطابق بند ب ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری در مواردی که قانون تجویز نموده پیش از تشکیل جلسه دادرسی از سوی دادگاه کیفری یک امکان صدور قرار موقوفی تعقیب برای متهم فراهم می باشد. آیا این مورد قابل تسری برای صدور قرار منع تعقیب نیز می باشد؟ به عنارت دیگر چنانچه دادگاه کیفری یک پس از صدور کیفرخواست در جلسه مقدماتی دادگاه دلایل را برای محکومیت متهم کافی ندانست یا اینکه موضوع را واجد وصف جزایی نداند قبل از تشکیل جلسه دادرسی امکام صدور قرار منع تعقیب را دارد یا خیر؟ (کما اینکه این اختیار مطابق ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری برای دادگاه کیفری دو پیش بینی شده است.) یا اینکه در موارد صدور کیفرخواست محاکم کیفری یک موظف به رعایت تشریفات قانونی و تشکیل جلسه دادرسی و سپس صدور حکم برائت می باشند حتی اگر متهم در پرونده با صدور قرار تامین کیفری بازداشت باشد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به اصل ترافعی بودن رسیدگی دادگاه های کیفری مذکور در ماده ی 359 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با الحاقات و اصلاحات بعدی وقتی پرونده با کیفرخواست به دادگاه کیفری یک ارسال می گردد علی الاصول باید پس از تعیین وقت رسیدگی و تشکیل جلسه رسیدگی رای مقتضی صادر شود و دادگاه نمی تواند بدون تشکیل جلسه ی رسیدگی و در جلسه مقدماتی اداری وارد ارزیابی دلایل مندرج در کیفرخواست شده و به لحاظ فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب که امری ماهوی است صادر نماید بلکه متعاقب انجام دادرسی به معنای اخص (تعیین وقت رسیدگی و تشکیل جلسه و ارزیابی ادله) در صورت عدم کفایت دلیل حکم برائت صادر می نماید و بازداشت یا عدم بازداشت متهم به لحاظ صدور قرار تامین کیفری تاثیری ازاین حیث ندارد مع الوصف در مواردی که رفتار (عمل) ارتکابی فاقد خصیصه مجرمانه است نظر به این که تشکیل جلسه و تحصیل و ارزیابی ادله مفهومی ندارد به نظر می رسد با لحاظ ماده 405 قانون صدرالذکر صدور قرار منع تعقیب قبل از تشکیل جلسه دادرسی فاقد منع قانونی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 389 ـ پس از اتمام مهلت اعم از آنکه ایراد و اعتراضی واصل شده یا نشده باشد مدیر دفتر پرونده را به دادگاه ارسال می کند. رئیس دادگاه پرونده را شخصا بررسی و گزارش جامع آن را تنظیم و یا به نوبت به یکی از اعضای دادگاه ارجاع می کند. عضو مذکور حداکثر ظرف 10 روز گزارش مبسوط راجع به اتهام و ادله و جریان پرونده را تهیه و تقدیم رئیس می کند. دادگاه به محض وصول گزارش جلسه مقدماتی اداری را تشکیل می دهد و با توجه به مفاد گزارش و اوراق پرونده و ایرادها و اعتراض های اصحاب دعوی به شرح زیر اقدام می کند: الف ـ در صورتی که تحقیقات ناقص باشد قرار رفع نقص صادر می کند و پرونده را نزد دادسرای صادرکننده کیفرخواست میفرستد تا پس از انجام دستور دادگاه آن را بدون اظهار نظر اعاده کند. ب ـ هرگاه موضوع خارج از صلاحیت دادگاه باشد قرار عدم صلاحیت صادر می کند. پ ـ در صورتیکه به دلیل شمول مرور زمان گذشت شاکی یا مدعی خصوصی و یا جهات قانونی دیگر متهم قابل تعقیب نباشد قرار موقوفی تعقیب صادر می کند. در اینصورت چنانچه متهم زندانی باشد به دستور دادگاه فوری آزاد می شود. تبصره ـ دادگاه می تواند در صورت ضرورت دادستان یا نماینده او شاکی یا مدعی خصوصی یا متهم و یا وکلای آنان را برای حضور در جلسه مقدماتی دعوت کند.

مشاهده ماده 389 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 341 ـ هرگاه پرونده با کیفرخواست به دادگاه ارجاع شود دادگاه مکلف است بدون تعیین وقت رسیدگی حداکثر ظرف یکماه پرونده را بررسی و چنانچه خود را صالح به رسیدگی نداند یا مورد را از موارد منع یا موقوفی تعقیب تشخیص دهد حسب مورد اتخاذ تصمیم کند. همچنین در صورتی که دادگاه تحقیقات را ناقص بداند یا موارد جدیدی پس از پایان تحقیقات کشف شود که مستلزم انجام تحقیق باشد دادگاه با ذکر دقیق موارد تکمیل تحقیقات را از دادسرای مربوط درخواست یا خود اقدام به تکمیل تحقیقات می کند. در مورد اخیر و همچنین در مواردی که پرونده به طور مستقیم در دادگاه مطرح می شود انجام تحقیقات مقدماتی توسط دادگاه باید طبق مقررات مربوط صورت گیرد.

مشاهده ماده 341 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM