نظریه مشورتی شماره 7/97/964

نظریه مشورتی شماره 7/97/964

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/964


شماره نظریه:
7/97/964

شماره پرونده:
1599-1/9-96

تاریخ نظریه:
1397/04/10

استعلام
در محضر دادگاه زوجین تقاضای گزارش اصلاحی می نمایند و توافق مثلا از قرار ذیل است الف:زوجه حق داشتن تلفن همراه ندارد ب: زوج مکلف است هر هفته زوجه را به منزل پدرش ببرد ج: اطرافیان حق دخالت در زندگی زوجین ندارند آیا دادرس می تواند موارد مذکور را در گزارش اصلاحی ذکر کند و یا اینکه به لحاظ عواقب اجتماعی اینگونه آرا فقط وارد مسائل کلی مانند نفقه و حسن معاشرت و سایر حقوق مالی شود پاسخ مستندا و مستدلا مورد استدعاست؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
وفق ماده 184 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 گزارش اصلاحی حاوی مفاد سازش نامه و موارد توافقی طرفین است. علی الاصول کلیه توافقات فی ما بین طرفین مادام که مخالف قوانین امری و اخلاق حسنه نباشد مطابق ماده 10 قانون مدنی صحیح و لازم الاجرا است و تشخیص مصداق بر عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده است. با این حال راجع به مثال هایی که در استعلام آمده است به نظر می رسد؛ اولا راجع به عبارت «زوجه حق داشتن تلفن همراه ندارد» با توجه به اینکه سلب حق داشتن تلفن همراه به معنای سلب حق داشتن تلفن ثابت و نیز استفاده از سایر وسایل الکترونیکی و ارتباطی مانند استفاده از اینترنت از طریق رایانه نمی باشد و از طرفی در هر حال حداکثر محدود به زمان زوجیت است به نظر می رسد با اشکالی مواجه نیست. ثانیا راجع به عبارت «زوج مکلف است هر هفته زوجه را به منزل پدرش ببرد» به نظر می رسد این عبارت چون صرفا ناظر به تکلیف زوج است و نافی حق ملاقات زوجه در سایر ایام نمی باشد فاقد هرگونه اشکال است. ثالثا راجع به عبارت «اطرافیان حق دخالت در زندگی زوجین ندارند» گرچه توافق بین زوجین نمی تواند برای دیگران ایجاد تکلیفی بنماید از آنجائی که اصولا بدون توافق زوجین نیز دیگران حق دخالت (در معنای منفی آن) ندارند به نظر می رسد با اشکالی مواجه نیست و در هر حال ذکر این عبارت در گزارش اصلاحی با توجه به اینکه گزارش اصلاحی تنها در خصوص طرفین واجد اثر اجرایی است و نه اشخاص ثالث نمی تواند نسبت به اشخاص ثالث اثری در پی داشته باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 10 - قراردادهای خصوصی نسبت به کسانی که آن را منعقد نموده اند در صورتی که مخالف صریح قانون نباشد نافذ است.

مشاهده ماده 10 قانون مدنی

ماده 184 - دادگاه پس از حصول سازش بین طرفین به شرح فوق رسیدگی را ختم و مبادرت به صدور گزارش اصلاحی می نماید مفاد سازش نامه که طبق مواد فوق تنظیم می شود نسبت به طرفین و وراث و قائم مقام قانونی آنها نافذ و معتبر است و مانند احکام دادگاهها به موقع اجرا گذاشته می شود چه این که مورد سازش مخصوص به دعوای مطروحه بوده یا شامل دعاوی یا امور دیگری باشد.

مشاهده ماده 184 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM