نظریه مشورتی شماره 7/97/599

نظریه مشورتی شماره 7/97/599

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/599


شماره نظریه:
7/97/599

شماره پرونده:
96-187/2-1308

تاریخ نظریه:
1397/03/27

استعلام
در ماده 544 قانون آئین دادرسی کیفری اشاره شده احکام راجع به قصاص طبق مقررات مربوطه اجرا می شود و در ماده 543 قانون مذکور اشاره ای به حضور اولیاءدم مقتول یا وکیل آن در زمان اجرای حکم قصاص ننموده است از طرفی در بند ز ماده 7 آئین نامه نحوه اجرای احکام قصاص رجم قتل و. . مصوب 27/6/1382 ریاست محترم قوه قضائیه اشاره شده مرجع قضایی مجری حکم موظف است حداقل 48 ساعت قبل از زمان اجرای حکم مراتب را به مقامات و اشخاص ذیل اطلاع داده و از آنها بخواهد جهت انجام وظایف محوله در محل اجرای حکم حاضر شوند در این ماده نیز ضمانت اجرا برای عدم حضور اولیاءدم مقتول یا وکیل آنان در زمان اجرای حکم قصاص ذکر نشده است همچنین در ماده 419 قانون مجازات اسلامی مرقوم شده اجرای قصاص و مباشرت در آن حسب مورد حق ولی دم و مجنی علیه است که در صورت مرگ آنان این حق به ورثه منتقل می شود و باید پس از استیذان از مقام رهبری از طریق واحد اجرای احکام کیفری مربوطه انجام گیرد حال با توجه به موارد ذکر شده 1-آیا حضور اولیاءدم مقتول و یا وکیل آنان در محل اجرای حکم قصاص الزامی است و در صورت عدم حضور قصاص منتفی می شود؟ 2-در صورت الزامی بودن حضور اولیاء دم مقتول آیا آنان می توانند به یکی از بستگان خود که وکیل نیز نمی باشد در دفترخانه اسناد رسمی وکالت داده تا در محل اجرای حکم قصاص حاضر شود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-با توجه به سلطه ولایت شرعی اولیای دم مقتول(آیه سوره اسراء) و مستفاد از ماده 347 قانون مجازات اسلامی 1392 سلطه در قصاص یا گذشت از زمان قتل مقتول تا لحظه سلب حیات قاتل ادامه دارد و طبق ماده 419 همان قانون مباشرت در قصاص حق اولیای دم محسوب شده است و به همین جهت بند ز ماده 7 آیین نامه نحوه اجرای احکام قصاص رجم قتل و. .. مصوب 1382 رئیس قوه قضاییه اطلاع به اولیای دم را الزامی دانسته است بنابراین مباشرت اولیای دم مقتول یا وکیل آنها در اجرای قصاص الزامی و مفهوم مخالف ذیل «ه» و «ح» این ماده نیز موید استدلال مذکور است ضمانت اجرای عدم حضور اولیای دم در ماده 429 قانون مجازات اسلامی پیش بینی شده است. 2- تعیین وکیل مدنی(غیر دادگستری) از سوی اولیای دم برای اجرای حکم قصاص و حضور از سوی ایشان در محل اجرای قصاص فاقد منع قانونی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 419 ـ اجرای قصاص و مباشرت در آن حسب مورد حق ولی دم و مجنی علیه است که در صورت مرگ آنان این حق به ورثه ایشان منتقل می شود و باید پس از استیذان از مقام رهبری از طریق واحد اجرای احکام کیفری مربوط انجام گیرد.

مشاهده ماده 419 قانون مجازات اسلامی

ماده 347 ـ صاحب حق قصاص در هر مرحله از مراحل تعقیب رسیدگی یا اجرای حکم می تواند به طور مجانی یا با مصالحه در برابر حق یا مال گذشت کند.

مشاهده ماده 347 قانون مجازات اسلامی

ماده 429 ـ در مواردی که محکوم به قصاص در زندان است و صاحب حق قصاص بدون عذر موجه یا به علت ناتوانی در پرداخت فاضل دیه یا به جهت انتظار برای بلوغ یا افاقه ولی دم یا مجنی علیه مرتکب را در وضعیت نامعین رها نماید با شکایت محکوم علیه از این امر دادگاه صادرکننده حکم مدت مناسبی را مشخص و به صاحب حق قصاص اعلام می کند تا ظرف مهلت مقرر نسبت به گذشت مصالحه یا اجرای قصاص اقدام کند. در صورت عدم اقدام او در این مدت دادگاه می تواند پس از تعیین تعزیر بر اساس کتاب پنجم «تعزیرات» و گذشتن مدت زمان آن با اخذ وثیقه مناسب و تایید رئیس حوزه قضایی و رئیس کل دادگستری استان تا تعیین تکلیف از سوی صاحب حق قصاص مرتکب را آزاد کند.

مشاهده ماده 429 قانون مجازات اسلامی

ماده 544 ـ احکام حدود و سایر احکام راجع به قصاص و دیات طبق مقررات مربوط اجراء می شود.

مشاهده ماده 544 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM