نظریه مشورتی شماره 7/97/405

نظریه مشورتی شماره 7/97/405

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/405


شماره نظریه:
7/97/405

شماره پرونده:
96-168/1-952ک

تاریخ نظریه:
1397/03/08

استعلام
در مواردی که دادگاه تجدیدنظر یا دادگاه کیفری یک یا دو حسب مورد اقدام به نقض تصمیمات مقامات دادسرا یا دادگاه به علت وجوه ایرادات رد دادرس می نمایند بیان نماید آیا مقام قضائی هم عرض که پرونده پس از نقض تصمیم به او ارجاع شده می تواند بر اساس اقدامات صورت گرفته اتخاذ تصمیم نمائید یا اینکه اقدامات انجام شده توسط قاضی که جهات رد داشته از اساس باطل بوده و می بایست از ابتدا اقدام لازم معمول گردد به عنوان مثال چنانچه سابقا دادگاه کیفری دو اقدام به صدور حکم محکومیت دیگری نموده و پس از تجدیدنظر خواهی محکوم علیه حکم صادره به لحاظ وجود جهات رد نقض شده و پرونده به قاضی دیگری ارجاع شده آیا قاضی اخیر می تواند چنانچه سابقا اقدام به تشکیل جلسه و استماع اظهارات طرفین شده بدون نیاز به تجدید جلسه بر اساس اظهاراتی که توسط قاضی که جهات رد داشته تحریر یا تنظیم شده اتخاذ تصمیم نماید یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفادد از ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با عنایت به اینکه صدور رای مبتنی بر رسیدگی ترافعی است تحت هر شرایط قاضی مرجوع الیه بدون تشکیل جلسه رسیدگی نمی تواند مبادرت به انشاء رای نماید. بنابراین تشکیل حداقل یک جلسه رسیدگی ضروری است. در مورد اقدامات قبلی انجام شده توسط قاضی قبلی بررسی و سنجش آن به عهده قاضی اخیر بوده و در مواردی که ظن عدم رعایت بی طرفی باشد و ایشان تجدید آن اقدامات را ضروری بداند می تواند نسبت به انجام مجدد آن اقدام کند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 359 ـ رسیدگی در دادگاه به صورت ترافعی و به ترتیب زیر انجام می شود: الف ـ قرائت کیفرخواست توسط منشی دادگاه یا استماع عقیده دادستان یا نماینده وی در مواردی که طبق قانون پرونده با بیان ادعای شفاهی در دادگاه مطرح شده است. ب ـ استماع اظهارات و دلایل دادستان یا نماینده وی که برای اثبات اتهام انتسابی ارائه می شود. پ ـ استماع اظهارات شاکی یا مدعی خصوصی که شخصا یا از سوی وکلای آنان بیان می شود. ت ـ پرسش از متهم راجع به قبول یا رد اتهام انتسابی و استماع دفاعیات متهم و وکیل او که عینا توسط منشی در صورتمجلس قید می شود. ث ـ در صورت انکار یا سکوت متهم یا وجود تردید در صحت اقرار دادگاه شروع به تحقیقات از متهم می کند و اظهارات شهود کارشناس و اهل خبره‏ای که دادستان یا شاکی مدعی خصوصی متهم و یا وکیل آنان معرفی می کنند استماع می نماید. ج ـ بررسی وسایل ارتکاب جرم و رسیدگی به سایر ادله ابرازی از سوی طرفین و انجام هر نوع تحقیق و اقدامی که دادگاه برای کشف واقع ضروری تشخیص می دهد.

مشاهده ماده 359 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM