نظریه مشورتی شماره 7/97/360

نظریه مشورتی شماره 7/97/360

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/360


شماره نظریه:
7/97/360

شماره پرونده:
96-122-1791

تاریخ نظریه:
1397/03/01

استعلام
1-آیا در شرکت های تعاونی به مواد 37 و38 قانون شرکت تعاونی1370 برای طرح دعوای خاص نیاز به تصویب این موضوع در هیات مدیره است و یا اینکه در صورت تفویض امور اداری به صورت کلی به مدیر عامل نیازی به مصوبه خاص برای هر طرح دعوا نیست؟ برخی از همکاران قضایی قائل به این هستند در شرکت های تعاونی به جهت ماهیت خاص تعاون با یک مصوبه کلی مدیر عامل حق استخدام وکیل برای همه دعاوی در طول مدیر عاملی خود ندارد برای هر دعوا به صورت خاص مصوبه باید داشته باشد والا دعوا قابل استماع نیست و قرار رد باید صادر شود برخی دیگر با توجه به عدم تصری به قید اضافه در قاعده نمایندگی با آن مخالفند. 2-در دعوای مطالبه سود مازاد بر بیلان شرکت از سوی شرکاء خواهان علیه شرکت خوانده آیا دادگاه قبل از ابطال بیلان به جهت اشتباه یا تدلیس حق استماع دعوای مذکور را دارد یا خیر؟ اختلاف نظر در قضات است برخی از قضات معتقدند که تصویب بیلان یک سند تصفیه حساب مالی است و با وقوع آن آثار حقوقی ایجاد می شود و تا قبل از ابطال آن آثار فرعی و از جمله مطالبه سود مازاد بر آن سود واقعی قابل مطالبه از سوی شرکاء نیست به علاوه عقیده دارند که علاوه بر شرکت باید مدیران شرکت باید در دعوا با خواسته مستقل ابطال بیلان طرف دعوا قرار گیرند لذا صدور قرار اناطه هم کفایت نمی کند و باید قرار عدم استماع صادر شود ولی برخی دیگر اصل را بر قابلیت استماع می دانند و از وی به طرح دعوای مقدماتی نمی بیند.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- با توجه به مواد 36 و 39 و اطلاق بند 9 ماده 37 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370 با اصلاحات و الحاقات بعدی برای اقامه هر دعوی نیاز به مصوبه خاص نمی باشد بلکه هیات مدیره می تواند به طور کلی اختیار طرح دعوی در دادگاهها و مراجع قانونی با حق توکیل به غیر را به مدیر عامل تفویض نماید. در این صورت مدیر عامل نماینده شرکت تعاونی جهت طرح هر گونه دعوی در دادگاهها و مراجع قانونی می باشد. 2- برابر ماده 34 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران مصوب 1370 با اصلاحات و الحاقات بعدی رسیدگی و اتخاذ تصمیم درباره ترازنامه و حساب سود و زیان در صلاحیت مجمع عمومی عادی است و سود و زیان بر اساس مقررات مندرج در بند 5 ماده 25 قانون یادشده تقسیم می گردد بنابراین دادگاه دخالتی در تعیین سود مازاد ندارد و تنها در صورتی که ترازنامه شرکت برخلاف مقررات قانونی یا اساسنامه یا شرایط ضمن عقد تصویب شده باشد قابل ابطال است. در نتیجه در فرض سوال دعوای مطالبه سود مازاد قابلیت استماع ندارد. شایسته ذکر است در دعوای ابطال بیلان صرفا شرکت تعاونی طرف دعوا است زیرا تصمیمات هر یک از ارکان شرکت تصمیم شرکت محسوب می گردد و مدیران تصمیم گیرنده راجع به امور شرکت از این جهت شخصیت مستقلی از شرکت ندارند.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 37 ـ وظایف و اختیارات هیات مدیره به شرح زیر می باشد: 1 ـ دعوت مجمع عمومی ( عادی ـ فوق العاده). 2 ـ اجرای اساسنامه و تصمیمات مجمع عمومی و سایر مقررات مربوط. 3 ـ نصب و عزل و قبول استعفای مدیر عامل و نظارت بر عملیات وی و پیشنهاد میزان حقوق مدیر عامل به مجمع عمومی. 4 ـ قبول درخواست عضویت و اخذ تصمیم نسبت به انتقال سهم اعضاء به یکدیگر و دریافت استعفای هر یک از اعضاء هیات مدیره. 5 ـ نظارت بر مخارج جاری تعاونی و رسیدگی به حسابها و ارائه به بازرس یا بازرسان و تسلیم به موقع گزارش مالی و ترازنامه تعاونی به مجمع عمومی. 6 ـ تهیه و تنظیم طرحها و برنامه ها و بودجه و سایر پیشنهادات و ارائه آن به مجمع عمومی جهت اتخاذ تصمیم. 7 ـ تعیین نماینده از بین اعضای تعاونی برای حضور در جلسات مجامع عمومی شرکت ها و اتحادیه هایی که تعاونی در آنها مشارکت دارد. 8 ـ تهیه و تنظیم دستورالعملهای داخلی تعاونی و تقدیم آن به مجمع عمومی برای تصویب. 9 ـ تعیین نماینده و یا وکیل در دادگاهها و مراجع قانونی و سایر سازمانها با حق توکیل. 10 ـ تعیین و معرفی صاحبان امضای مجاز ( یک یا دو نفر از اعضاء هیات مدیره باتفاق مدیر عامل) برای قراردادها و اسناد تعهدآور تعاونی. تبصره ـ هیات مدیره وظایف خود را به صورت جمعی انجام می دهد و هیچ یک از اعضای هیات مدیره حق ندارد از اختیارات هیات منفردا استفاده کند مگر در موارد خاص که وکالت یا نمایندگی کتبی از طرف هیات مدیره داشته باشد. هیات مدیره می تواند قسمتی از اختیارات خود را با اکثریت سه چهارم آراء به مدیر عامل تفویض نماید.

مشاهده ماده 37 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران

ماده 34 ـ وظایف و اختیارات مجمع عمومی عادی به شرح زیر است: 1 ـ انتخاب هیات مدیره و بازرس یا بازرسان. (اصلاحی 05/07/1377) 2 ـ رسیدگی و اتخاذ تصمیمی درباره ترازنامه و حساب سود و زیان و سایر گزارشهای مالی هیات مدیره پس از قرائت گزارش بازرس یا بازرسان. (اصلاحی 05/07/1377) 3 ـ تعیین خط مشی و برنامه تعاونی و تصویب بودجه جاری و سرمایه گذاری و اعتبارات و وامهای درخواستی و سایر عملیات مالی به پیشنهاد هیات مدیره. 4 ـ اتخاذ تصمیم نسبت به افزایش و یا کاهش سرمایه در حدود قوانین و مقررات. 5 ـ اخذ تصمیم نسبت به ذخایر و پرداخت سود و مازاد درآمد و تقسیم آن طبق اساسنامه. 6 ـ تصویب مقررات و دستورالعملهای داخلی تعاونی. 7 ـ سایر وظایفی که قوانین و مقررات بر عهده مجمع عمومی قرار می دهد. بند 8 - تعیین روزنامه کثیرالانتشار برای درج آگهی های شرکت. (الحاقی 05/07/1377) بند 9 - اتخاذ تصمیم در مورد عضویت شرکت تعاونی در شرکتها و اتحادیه ها و اتاقهای تعاون و میزان سهام و یا حق عضویت سالانه پرداختی براساس موازین مقرر در این قانون. (الحاقی 05/07/1377)

مشاهده ماده 34 قانون بخش تعاونی اقتصاد جمهوری اسلامی ایران

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM