نظریه مشورتی شماره 7/1400/530

نظریه مشورتی شماره 7/1400/530

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/530


شماره نظریه:
7/1400/530

شماره پرونده:
1400-139-530 ح

تاریخ نظریه:
1400/06/16

استعلام
1- در صورتی که داور بر اساس شرط داوری مندرج در قرارداد اجاره مجاز به صدور دستور تخلیه باشد آیا اجرای این دستور مستلزم گذشت بیست روز از تاریخ ابلاغ و صدور اجراییه است یا این که بلافاصله پس از صدور دستور اجرای آن امکان پذیر است؟ 2- در صورتی که قائل به صدور اجراییه باشیم صدور اجراییه و اجرای دستور تخلیه در صلاحیت شورای حل اختلاف است یا دادگاه؟ 3- با توجه به این که به موجب ماده 490 قانون آیین دادسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 دعوای ابطال رای داور باید در دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوی را دارد مطرح شود چنانچه نسبت به صدور دستور تخلیه توسط داور دعوای ابطال رای داور مطرح شود رسیدگی به این دعوی در صلاحیت دادگاه است یا شورای حل اختلاف؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2- با توجه به مواد 454 و 496 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 ارجاع اختلافات ناشی از قرارداد اجاره از جمله تخلیه عین مستاجره به داوری منعی ندارد و داور می تواند طبق مقررات رسیدگی و رای خود را در خصوص تخلیه عین مستاجره صادر کند که رای مذکور طبق مقررات قانونی توسط دادگاه صالح اجرا می شود؛ اما رای داور وصف دستور تخلیه ندارد؛ زیرا مطابق ماده 3 قانون روابط موجر و مستاجر مصوب 1376 صدور دستور تخلیه صرفا توسط مرجع قضایی صالح امکان پذیر است. 3- در ماده 490 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 رسیدگی به دعوای ابطال رای داور در صلاحیت دادگاه عمومی (حقوقی) قرار داده شده و شورای حل اختلاف طبق ماده 1 قانون شوراهای حل اختلاف مصوب 1394 مشمول تعریف دادگاه نیست؛ بنابراین در هر حال رسیدگی به دعوای ابطال رای داور در صلاحیت دادگاه عمومی است. همچنین اهمیت نظارت قضایی بر رای داوری ایجاب می کند که اجرا و ابطال رای داوری در اختیار دادگاه باشد نه شورای حل اختلاف.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 454 - کلیه اشخاصی که اهلیت اقامه دعوا دارند می توانند با تراضی یکدیگر منازعه و اختلاف خود را خواه در دادگاهها طرح شده یا نشده باشد و درصورت طرح در هر مرحله ای از رسیدگی باشد به داوری یک یا چند نفر ارجاع دهند.

مشاهده ماده 454 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 496 - دعاوی زیر قابل ارجاع به داوری نیست: 1 - دعوای ورشکستگی. 2 - دعاوی راجع به اصل نکاح فسخ آن طلاق و نسب.

مشاهده ماده 496 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 490 - درمورد ماده فوق هریک از طرفین می تواند ظرف بیست روز بعد از ابلاغ رای داور از دادگاهی که دعوا را ارجاع به داوری کرده یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد حکم به بطلان رای داور را بخواهد در این صورت دادگاه مکلف است به درخواست رسیدگی کرده هرگاه رای از موارد مذکور در ماده فوق باشد حکم به بطلان آن دهد و تا رسیدگی به اصل دعوا و قطعی شدن حکم به بطلان رای داور متوقف می ماند. تبصره - مهلت یادشده در این ماده و ماده (488) نسبت به اشخاصی که مقیم خارج از کشور می باشند دو ماه خواهد بود. شروع مهلت های تعیین شده در این ماده و ماده (488) برای اشخاصی که دارای عذر موجه به شرح مندرج در ماده (306) این قانون و تبصره (1) آن بوده اند پس از رفع عذر احتساب خواهد شد.

مشاهده ماده 490 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 1ـ به منظور حل اختلاف و صلح و سازش بین اشخاص حقیقی و حقوقی غیردولتی شوراهای حل اختلاف که در این قانون به اختصار «شورا» نامیده می‏شوند تحت نظارت قوه قضائیه و با شرایط مقرر در این قانون تشکیل می‏گردد. تبصره ـ تعیین محدوده فعالیت جغرافیایی شورا در هر حوزه قضائی به عهده رئیس همان حوزه قضائی می‏باشد.

مشاهده ماده 1 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM