نظریه مشورتی شماره 7/97/239

نظریه مشورتی شماره 7/97/239

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/97/239


شماره نظریه:
7/97/239

شماره پرونده:
96-219-1923 ک

تاریخ نظریه:
1397/02/16

استعلام
تعدادی با تبانی قبلی وارد منزل فردی متمول شده 2 نفر از ایشان با تهدید حاضران آنها را داخل یک اطاق محبوس کرده و با سلاح سرد و گرم مانع خروج ایشان از اطاق می گردند 3 نفر دیگر نسبت به شناسائی و یک نفر نیز اقلام و اشیاء قیمتی و ارزشمند شناسائی شده با راهنمائی آن 3 نفر را جمع آوری کرده و با هم از منزل خارج می شوند. الف:آیا این شش نفر با یکدیگر شریک در سرقت محسوب می گردند یا صرفا آن فرد جمع آوری کننده اموال که نسبت به برداشت و خارج کردن اموال اقدام نموده سارق محسوب می گردد و سایرین معاون درجرم محسوب می گردند؟ ب: چنانچه ارزش اموال مسروق نسبت آن شش نفر به میزان حد نصاب برسد آیا می توان هر شش نفر را با سایر شرایط محدود به حد سرقت نمود؟ ج: آیا هر شش نفر به عنوان شرکای درجرم مشمول ماده 651 محسوب می شوند یا صرفا فردی کهس رقت نموده است؟ د: چنانچه بعضی از این شش نفر اصلا نمی دانند و در حین سرقت نیز متوجه حمل سلاح توسط سایرین نشده باشند آیا باز ایشان مشمول ماده 651 خواهند بود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف) با فرض اینکه سرقت واقع شده سرقت تعزیری محسوب شود معیار تشخیص شرکت از معاونت از نظر حقوقی دخالت در عملیات اجرایی جرم می باشد. لکن معیار دخالت در عملیات اجرایی جرم امری عرفی می باشد و نه صرفا حقوقی با جمع این دو معیاردر صورت ورود چند نفر به منزل به قصد سرقت به گونه ای که یک نفر سلاح کشیده و دیگران را کنترل نماید و دیگران مال را جمع آوری کرده و خارج شوند مشارکت در سرقت محسوب می شود. ب) در سرقت حدی از آنجا که شرایط دقیق آن در فقه و قانون ذکر شده است و اصل احتیاط در اجرای حدود است و مستندا به ماده 275 قانون مجازات اسلامی 1392 شرط است که افراد در ربودن مال شرکت داشته باشد؛ لذا تنها شخصی که مبادرت به ربودن مال نموده است در صورت تحقق سایر شرایط ماده 268 قانون مجازات اسلامی مشمول سرقت حدی خواهد بود و سایرین که در شناسایی و یا کنترل مال باختگان دخیل بوده اند مشمول سرقت حدی نمی شوند. ج) با احراز شرایط ماده 651 قانون مجازات اسلامی 1375 با توجه به پاسخ بند الف می توانند مشمول این ماده شوند. د) هر چند مقنن نسبت به علم به عوامل مشدده حکم خاصی مقرر ننموده است لکن با توجه به اصول کلی حقوق جزا مبنی بر ضرورت متناسب بودن مجازات شخص با میزان تقصیر که ناظر به عنصر روانی است در صورت فقدان علم به یکی از عوامل مشدده خاص وی مشمول تشدید مجازات نخواهد شد. لذا در موضوع استعلام در صورتی که احراز شود فرد از وجود اسلحه مطلع نبوده و چنین توافقی هم بین آن ها وجود نداشته باشد مشمول تشدید کیفرخواست نمی شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 275 ـ هرگاه دو یا چند نفر به طور مشترک مالی را بربایند باید سهم جداگانه هرکدام از آنها به حد نصاب برسد.

مشاهده ماده 275 قانون مجازات اسلامی

ماده 268 ـ سرقت در صورتی که دارای تمام شرایط زیر باشد موجب حد است: الف ـ شیء مسروق شرعا مالیت داشته باشد. ب ـ مال مسروق در حرز باشد. پ ـ سارق هتک حرز کند. ت ـ سارق مال را از حرز خارج کند. ث ـ هتک حرز و سرقت مخفیانه باشد. ج ـ سارق پدر یا جد پدری صاحب مال نباشد. چ ـ ارزش مال مسروق در زمان اخراج از حرز معادل چهار و نیم نخود طلای مسکوک باشد. ح ـ مال مسروق از اموال دولتی یا عمومی وقف عام و یا وقف بر جهات عامه نباشد. خ ـ سرقت در زمان قحطی صورت نگیرد. د ـ صاحب مال از سارق نزد مرجع قضایی شکایت کند. ذ ـ صاحب مال قبل از اثبات سرقت سارق را نبخشد. ر ـ مال مسروق قبل از اثبات سرقت تحت ید مالک قرار نگیرد. ز ـ مال مسروق قبل از اثبات جرم به ملکیت سارق در نیاید. ژ ـ مال مسروق از اموال سرقت شده یا مغصوب نباشد.

مشاهده ماده 268 قانون مجازات اسلامی

ماده 651 ـ شکستن استخوان دنبالچه موجب ارش است مگر آنکه جنایت مزبور باعث شود مجنی علیه قادر به ضبط مدفوع نباشد که در این صورت دیه کامل دارد و اگر قادر به ضبط مدفوع باشد ولی قادر به ضبط باد نباشد ارش آن نیز پرداخت می شود

مشاهده ماده 651 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM