نظریه مشورتی شماره 7/96/3115

نظریه مشورتی شماره 7/96/3115

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/3115


شماره نظریه:
7/96/3115

شماره پرونده:
96-9/2-2143

تاریخ نظریه:
1396/12/19

استعلام
با توجه به ماده 49 قانون حمایت خانواده مصوب 01/12/1391 آیا الزام به ثبت واقعه ازدواج دائم طلاق یا فسخ نکاح که به نظر ماهیت حقوقی دارد می بایست در مجازات کیفری متهم مورد حکم قرار گیرد یا خیر در صورت مثبت بودن پاسخ نحوه اجرای آن در صورت محکومیت غیابی متهم به چه نحو خواهد بود. توضیح اینکه تعدادی از همکاران محترم قضایی اعتقاد دارند الزام به ثبت واقعه حقوقی بوده و مجازات نیست لذا نیازی به الزام مذکور در حکم کیفری نمی باشد.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا با عنایت به تبصره ماده 29 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده 1391 دادگاه کیفری ضمن صدور حکم به مجازات جرم موضوع ماده49 قانون حمایت خانواده 91 (عدم ثبت ازدواج دائم ازدواج موقت در موارد الزام قانونی طلاق و فسخ نکاح) حسب مورد حکم به الزام به ثبت وقایع مذکور را نیز می دهد؛ مانند زمانی که دادگاه کیفری رسیدگی کننده به جرم ضمن صدور حکم مجازات نسبت به پرداخت ضرر و زیان ناشی از جرم (که امری حقوقی و مدنی است) هم مبادرت به صدور رای می نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 49ـ چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

مشاهده ماده 49 قانون حمایت از خانواده

ماده29ـ به جرایم موضوع مواد 49 الی 56 قانون توسط دادگاه صالح رسیدگی خواهد شد. تبصره ـ در مورد ماده 49 قانون دادگاه ضمن صدور رای به الزام به ثبت واقعه نکاح طلاق فسخ یا انفساخ نکاح یا اعلان بطلان نکاح یا طلاق حکم به مجازات مقرر نیز خواهد داد. محکوم علیه مکلف است مدارک لازم برای ثبت هر یک از وقایع فوق را مطابق دستور دادگاه در مهلت مقرر به دفترخانه ارائه کند در هر صورت ثبت واقعه موکول به ارائه مدارک لازم یا دستور دادگاه مبنی بر ثبت آن بدون دریافت برخی از مدارک خواهد بود.

مشاهده ماده 29 آیین نامه اجرایی قانون حمایت خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM