نظریه مشورتی شماره 7/96/3189

نظریه مشورتی شماره 7/96/3189

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/3189


شماره نظریه:
7/96/3189

شماره پرونده:
96-26-2414

تاریخ نظریه:
1396/12/26

استعلام
درخصوص ممنوع الخروج نمودن محکوم علیه و اعمال ماده 23 قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی آیا درخواست مزبور الزاما پس از انقضای 10 روز از تاریخ ابلاغ اجرائیه امکان پذیر است؟ یا به محض ابلاغ اجرائیه می توان درخواست آن را نمود؟ آیا مهلت اعتبار قرار ممنوع الخروجی محکوم علیه در پرونده حقوقی نیز مانند پرونده کیفری 6 ماه است یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1-با عنایت به ماده 34 قانون اجرا ی احکام مدنی محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز از ابلاغ اجرائیه مفاد آن را به موقع اجرا گذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مال معرفی کند بنابراین مقنن مهلت ده روزه ای را به محکوم علیه جهت اجرای طوعی مفاد حکم اعطا کرده است بنابراین از آنجا که قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 از لواحق قانون اجرای احکام مدنی است و این مقررات در راستای قانون صدرالذکر و تسهیل اجرای حکم وضع گردیده است و با عنایت به عبارت «مرجع اجرا کننده رای» مذکور در صدر ماده 23 قانون اخیر الذکر صدور قرار ممنوع الخروجی محکوم علیه قبل از انقضای مدت ده روزه مذکور فاقد وجاهت قانونی می باشد. 2-قرار ممنوع الخروجی محکوم علیه در راستای ماده 23 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی مصوب 1394 تا زمان اجرای حکم یا ثبوت اعسار وی یا جلب رضایت محکوم له یا سپردن تامین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است و از نظر مدت مشمول موارد مذکور در ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و تبصره ماده 292 این قانون نمی باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 23ـ مرجع اجراءکننده رای باید به تقاضای محکوم له قرار ممنوع الخروج بودن محکوم علیه را صادر کند. این قرار تا زمان اجرای رای یا ثبوت اعسار محکوم علیه یا جلب رضایت محکوم له یا سپردن تامین مناسب یا تحقق کفالت مطابق قانون مدنی به قوت خود باقی است. تبصره ـ درخصوص سفر واجب که وجوب آن از قبل ثابت شده باشد و سفرهای درمانی ضروری دادگاه موقتا به محکوم علیه اجازه خروج از کشور را می دهد.

مشاهده ماده 23 قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی

ماده 34 ـ همین که اجراییه به محکوم علیه ابلاغ شد محکوم علیه مکلف است ظرف ده روز مفاد آن را به موقع اجرا بگذارد یا ترتیبی برای پرداخت محکوم به بدهد یا مالی معرفی کند که اجرای حکم و استیفاء محکوم به از آن میسر باشد و در صورتی که خود را قادر به اجرای مفاد اجراییه نداند باید ظرف مهلت مزبور جامع دارایی خود را به قسمت اجرا تسلیم کند و اگر مالی ندارد صریحا اعلام نماید هر گاه ظرف سه سال بعد از انقضاء مهلت مذکور معلوم شود که محکوم علیه قادر به اجرای حکم و پرداخت محکوم به بوده لیکن برای فرار از آن اموال خود را معرفی نکرده یا صورت خلاف واقع از دارایی خود داده به نحوی که اجرای تمام یا قسمتی از مفاد اجراییه متعسر گردیده باشد به حبس جنحه ای از شصت و یک روز تا شش ماه محکوم خواهد شد. تبصره ـ شخص ثالث نیز می تواند به جای محکوم علیه برای استیفای محکوم به مالی معرفی کند.

مشاهده ماده 34 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 188 ـ تا هنگامی که به متهم دسترسی حاصل نشده بازپرس می تواند با توجه به اهمیت و ادله وقوع جرم دستور منع خروج او را از کشور صادر کند. مدت اعتبار این دستور شش ماه و قابل تمدید است. در صورت حضور متهم در بازپرسی و یا صدور قرار موقوفی ترک و یا منع تعقیب ممنوعیت خروج منتفی و مراتب بلافاصله به مراجع مربوط اطلاع داده می شود. در صورتی که مدت مندرج در دستور منع خروج منقضی شود این دستور خودبه خود منتفی است و مراجع مربوط نمی توانند مانع از خروج شوند.

مشاهده ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM