نظریه مشورتی شماره 7/96/2619

نظریه مشورتی شماره 7/96/2619

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2619


شماره نظریه:
7/96/2619

شماره پرونده:
1729-1/127-96

تاریخ نظریه:
1396/11/01

استعلام
آیا نوشتن رای به صورت تایپی روی برگ صورت مجلس و به طریق الکترونیکی مطابق مقررات است یا تخلف از مقررات؟ به نوع دیگر اینجانب به عنوان دادرس دادگاه حقوقی از طریق سیستم سمپ در برگ صورت مجلس که به صورت الکترونیکی وجود دارد مستقیما رای را تایپ می نمایم و این رای به وسیله منشی دادگاه با اضافه کردن مشخصات و آدرس و الزامات دیگر به دادنامه تبدیل می گردد و در واقع دادرس دادگاه از خودکار استفاده نمی نماید آیا منظور از نوشتن رای در ماده 296 قانون آئین دادرسی مدنی نوشتن از طریق دست نویسی با خودکار است یا از طریق تایپ را نیز شامل می شود.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از مواد 296 و 297 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 و مواد 374 و 378 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی این است که نگارش رای انشاء شده به صورت دست نویس یا تایپی فاقد موضوعیت است و آنچه اهمیت دارد انعکاس امضای دادرس یا دادرسان در ذیل آن است. بنابراین نگارش رای انشایی به صورت تایپی نیز فاقد اشکال قانونی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 296 - رای دادگاه پس از انشاء لفظی باید نوشته شده و به امضای دادرس یا دادرسان برسد و نکات زیر در آن رعایت گردد: 1 - تاریخ صدور رای. 2 - مشخصات اصحاب دعوا یا وکیل یا نمایندگان قانونی آنان با قید اقامتگاه. 3 - موضوع دعوا و درخواست طرفین. 4 - جهات دلایل مستندات اصول و مواد قانونی که رای براساس آنها صادر شده است. 5 - مشخصات و سمت دادرس یا دادرسان دادگاه.

مشاهده ماده 296 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 297 - رای دادگاه باید ظرف پنج روز از تاریخ صدور پاکنویس شده و به امضای دادرس یا دادرسان صادرکننده رای برسد.

مشاهده ماده 297 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 374 ـ دادگاه پس از اعلام ختم دادرسی با استعانت از خداوند متعال با تکیه بر شرف و وجدان و با توجه به محتویات پرونده و ادله موجود در همان جلسه و در صورت عدم امکان در اولین فرصت و حداکثر ظرف یک هفته به انشای رای مبادرت می کند. رای دادگاه باید مستدل موجه و مستند به مواد قانون و اصولی باشد که براساس آن صادر شده است. تخلف از صدور رای در مهلت مقرر موجب محکومیت انتظامی تا درجه چهار است.

مشاهده ماده 374 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 378 ـ رای دادگاه باید حداکثر ظرف سه روز از تاریخ انشاء پاکنویس یا تایپ شود. این رای که «دادنامه» خوانده می شود با نام خداوند متعال شروع و موارد زیر در آن درج می شود و به امضای دادرس یا دادرسان می رسد و به مهر شعبه ممهور می شود: الف ـ شماره پرونده شماره و تاریخ دادنامه و تاریخ صدور رای ب ـ مشخصات دادگاه و قاضی یا قضات صادرکننده رای و سمت ایشان پ ـ مشخصات طرفین دعوی و وکلای آنان ت – گردشکار و متن کامل رای

مشاهده ماده 378 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM