نظریه مشورتی شماره 7/96/2220

نظریه مشورتی شماره 7/96/2220

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/2220


شماره نظریه:
7/96/2220

شماره پرونده:
96-9/4-1355

تاریخ نظریه:
1396/09/19

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- ماده 1107 قانون مدنی مطابق فتاوی فقهای عظامی چون امام خمینی ره و آیت الله سیستانی دام ظله نفقه را شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن تعریف نموده است؛ اما باید توجه داشت وجه نقد وسیله دستیابی به نیازها است. بنابراین به نظر می رسد در صورتی که خود زوج مباشرتا با رعایت دو قید «متعارف و متناسب با وضعیت زن» نیاز زوجه را برطرف نماید و آنچه را او از این حیث مطالبه می کند فراهم کند زوجه نمی تواند وجه نقدی بابت نفقه مطالبه نماید؛ زیرا مطابق ماده 1106 قانون یاد شده آنچه بر عهده زوج قرار گرفته است نفقه است و نه وجه نقد معادل با نفقه و نفقه نیز در ماده 1107 قانون یاد شده به صورتی که گذشت به خود مایحتاج متعارف و متناسب با وضعیت زوجه تعریف شده است. با این حال در صورتی که زوج از فراهم آوردن خود موارد نیاز زوجه سرباز زند یا نتواند خود مباشرتا آن را تهیه کند به اقتضای مناط مواد 1106 و 1107 قانون یاد شده مکلف به پرداخت معادل آن به شکل وجه نقد خواهد بود. تبصره ذیل ماده 47 قانون حمایت خانواده 1391 که از کلمه «وجوه» بهره جسته موید این نظر است بنابراین در فرض استعلام زوجه می تواند دادخواست مطالبه وجه نقد به عنوان نفقه خود را علی رغم زندگی مشترک با زوج تقدیم کند. 2- با توجه به مقررات ماده 279 قانون مدنی در صورت کلی بودن موضوع تعهد متعهد مجبور به ایفای فرد اعلای آن نمی باشد. بنابراین در فرض استعلام سکه بهار آزادی (موضوع مهریه) اعم از قدیم یا جدید می تواند به عنوان مهریه پرداخت شود و زوج را نمی توان ملزم به تادیه نوع خاص و گران تر سکه نمود؛ مگر اینکه محرز شود منظور آن نوع خاص بوده است./د

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 1107 - نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه غذا اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض.

مشاهده ماده 1107 قانون مدنی

ماده 279 - اگر موضوع تعهد عین شخصی نبوده و کلی باشد متعهد مجبور نیست که از فرد اعلای آن ایفا کند لیکن از فردی هم که عرفا معیوب محسوب است نمی تواند بدهد.

مشاهده ماده 279 قانون مدنی

ماده 47ـ دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجب النفقه میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین می کند. تبصره ـ درمورد این ماده و سایر مواردی که به موجب حکم دادگاه باید وجوهی به طور مستمر از محکوم علیه وصول شود یک بار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و عملیات اجرائی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می یابد.

مشاهده ماده 47 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM