نظریه مشورتی شماره 1917/96/7

نظریه مشورتی شماره 1917/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1917/96/7


شماره نظریه:
1917/96/7

شماره پرونده:
1386-4/9-96

تاریخ نظریه:
1396/08/22

استعلام
در صورتیکه تعداد قضات مشاور کمتر از شعب خانواده باشد با توجه به مقررات به مقررات ماده 2 قانون حمایت خانواده تکلیف چیست؟ آیا امکان دارد تا هرچند شعبه با یک مشاور و بدون حضور وی در شعب اظهار نظر شود یا باید برای هر شعبه یک قاضی مشاور اختصاص دارد در صورت اخیر با وجود 27 شعیه و 19 قاضی مشاور تکلیف سایر شعب چیست؟ آیا نفقه جاریه مالی است یا غیر مالی؟ آیا بین مطالبه مبلغی برای هر ماه و تهیه مسکن و اثاث البیت می توان تفاوت قائل شد؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اظهارنظر قاضی مشاور در پرونده های شعبه دیگر با منع قانونی مواجه نیست؛ مشروط به اینکه در جلسه دادرسی مربوط حضور داشته باشد. 2- الف- در موارد تعیین میزان نفقه و ترتیب پرداخت آن برابر ماده 47 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 دادگاه به طور معمول حکم به پرداخت نفقه صادر نمی کند و فقط میزان و ترتیب پرداخت را تعیین و اعلام می کند و صرف تعیین نفقه و میزان آن به معنای صدور حکم به پرداخت نفقه نمی باشد. بنابراین در موارد مزبور دعوا غیر مالی است و هزینه دادرسی دعاوی غیر مالی وصول می شود. 2- ب- با توجه به ماده 1107 قانون مدنی مسکن و اثاث البیت تنها بخشی از نفقه می باشد؛ لذا صدور حکم مبنی بر الزام به پرداخت وجه نقد از سوی زوج در حق زوجه به عنوان قسمتی از نفقه علاوه بر تهیه اثاث البیت و مسکن منع قانونی ندارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 2ـ دادگاه خانواده با حضور رئیس یا دادرس علی البدل و قاضی مشاور زن تشکیل می گردد. قاضی مشاور باید ظرف سه روز از ختم دادرسی به طور مکتوب و مستدل در مورد موضوع دعوی اظهارنظر و مراتب را در پرونده درج کند. قاضی انشاء کننده رای باید در دادنامه به نظر قاضی مشاور اشاره و چنانچه با نظر وی مخالف باشد با ذکر دلیل نظریه وی را رد کند. تبصره ـ قوه قضائیه موظف است حداکثر ظرف پنج سال به تامین قاضی مشاور زن برای کلیه دادگاههای خانواده اقدام کند و در این مدت می تواند از قاضی مشاور مرد که واجد شرایط تصدی دادگاه خانواده باشد استفاده کند.

مشاهده ماده 2 قانون حمایت از خانواده

ماده 47ـ دادگاه در صورت درخواست زن یا سایر اشخاص واجب النفقه میزان و ترتیب پرداخت نفقه آنان را تعیین می کند. تبصره ـ درمورد این ماده و سایر مواردی که به موجب حکم دادگاه باید وجوهی به طور مستمر از محکوم علیه وصول شود یک بار تقاضای صدور اجرائیه کافی است و عملیات اجرائی مادام که دستور دیگری از دادگاه صادر نشده باشد ادامه می یابد.

مشاهده ماده 47 قانون حمایت از خانواده

ماده 1107 - نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه غذا اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض.

مشاهده ماده 1107 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM