نظریه مشورتی شماره 7/1400/363

نظریه مشورتی شماره 7/1400/363

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/363


شماره نظریه:
7/1400/363

شماره پرونده:
1400-186/2-363 ک

تاریخ نظریه:
1400/05/12

استعلام
آیا عبارت: «در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی» مذکور در ماده 62 قانون مجازات اسلامی فقط ناظر به ماده 40 قانون مجازات اسلامی و شرایط آن است یا این که ناظر به مفاد ماده 47 قانون مجازات اسلامی نیز می باشد؟ به عبارت دیگر در جرایم موضوع ماده 47 چنانچه شرایط مذکور در ماده 40 مهیا باشد آیا اعمال ماده 62 ممکن است؟ 2- آیا مفاد مواد مربوط به قانون کاهش مجازات حبس تعزیری نیز در این زمینه باید رعایت شود؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- شرط اعمال ماده 62 قانون مجازات اسلامی وجود شرایط مقرر برای تعویق مراقبتی است و چنانچه قانون گذار به ممنوعیت آزادی تحت نظارت سامانه الکترونیکی نسبت به جرایم مذکور در ماده 47 هم نظر داشت به این موضوع تصریح می کرد؛ حال آن که فقط به «لزوم وجود شرایط تعویق مراقبتی» اشاره کرده است. در واقع قانون گذار برای آن که شرایط مذکور در بند «ب» ماده 41 قانون مجازات اسلامی را در ماده 62 این قانون تکرار نکند به استفاده از این عبارت اکتفا کرده است. 2- با توجه به تبصره 2 (الحاقی 23/2/1399) به ماده 62 قانون مجازات اسلامی قانون گذار تحت نظارت سامانه (سیستم)های الکترونیکی قرار دادن محکوم به حبس را در مورد جرایم تعزیری درجه دو سه و چهار در صورت گذراندن یک چهارم مجازات های حبس و احراز شرایط مقرر در تعویق مراقبتی قابل اعمال دانسته است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 62 ـ در جرایم تعزیری از درجه پنج تا درجه هشت دادگاه می تواند در صورت وجود شرایط مقرر در تعویق مراقبتی محکوم به حبس را با رضایت وی در محدوده مکانی مشخص تحت نظارت سامانه (سیستم)های الکترونیکی قرار دهد. تبصره ـ دادگاه در صورت لزوم می تواند محکوم را تابع تدابیر نظارتی یا دستورهای ذکر شده در تعویق مراقبتی قرار دهد.

مشاهده ماده 62 قانون مجازات اسلامی

ماده 40 ـ در جرایم موجب تعزیر درجه شش تا هشت دادگاه می تواند پس از احراز مجرمیت متهم با ملاحظه وضعیت فردی خانوادگی و اجتماعی و سوابق و اوضاع و احوالی که موجب ارتکاب جرم گردیده است در صورت وجود شرایط زیر صدور حکم را به مدت شش ماه تا دو سال به تعویق اندازد: الف ـ وجود جهات تخفیف ب ـ پیشبینی اصلاح مرتکب پ ـ جبران ضرر و زیان یا برقراری ترتیبات جبران ت ـ فقدان سابقه کیفری موثر تبصره ـ محکومیت موثر محکومیتی است که محکوم را به تبع اجرای حکم براساس ماده (25) این قانون از حقوق اجتماعی محروم می کند.

مشاهده ماده 40 قانون مجازات اسلامی

ماده 47 ـ صدور حکم و اجرای مجازات در مورد جرایم زیر و شروع به آنها قابل تعویق و تعلیق نیست: الف ـ جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور خرابکاری در تاسیسات آب برق گاز نفت و مخابرات ب ـ جرایم سازمان یافته سرقت مسلحانه یا مقرون به آزار آدم ربایی و اسیدپاشی پ ـ قدرت نمایی و ایجاد مزاحمت با چاقو یا هر نوع اسلحه دیگر جرایم علیه عفت عمومی تشکیل یا اداره مراکز فساد و فحشا ت ـ قاچاق عمده مواد مخدر یا روانگردان مشروبات الکلی و سلاح و مهمات و قاچاق انسان ث ـ تعزیر بدل از قصاص نفس معاونت در قتل عمدی و محاربه و افساد فی الارض ج ـ جرایم اقتصادی با موضوع جرم بیش از یکصد میلیون (100.000.000) ریال

مشاهده ماده 47 قانون مجازات اسلامی

ماده 41 ـ تعویق به شکل ساده یا مراقبتی است. الف ـ در تعویق ساده مرتکب به طور کتبی متعهد می گردد در مدت تعیین شده به وسیله دادگاه مرتکب جرمی نشود و از نحوه رفتار وی پیش بینی شود که در آینده نیز مرتکب جرم نمی شود. ب ـ در تعویق مراقبتی علاوه بر شرایط تعویق ساده مرتکب متعهد می گردد دستورها و تدابیر مقرر شده به وسیله دادگاه را در مدت تعویق رعایت کند یا به موقع اجراء گذارد. تبصره 1 ـ دادگاه نمی تواند قرار تعویق صدور حکم را به صورت غیابی صادر کند. تبصره 2 ـ چنانچه متهم در بازداشت باشد دادگاه پس از صدور قرار تعویق صدور حکم بلافاصله دستور آزادی وی را صادر می نماید. دادگاه می تواند در این مورد تامین مناسب اخذ نماید. در هر صورت اخذ تامین نباید به بازداشت مرتکب منتهی گردد.

مشاهده ماده 41 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM