نظریه مشورتی شماره 1811/96/7

نظریه مشورتی شماره 1811/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1811/96/7


شماره نظریه:
1811/96/7

شماره پرونده:
1398-1/168-96

تاریخ نظریه:
1396/08/08

استعلام
آقای الف همسر خود را طلاق داده و بعد از طلاق با آزمایش( دی ان ای) متوجه می شود فرزند متولد در زمان زوجیت از صلب وی نمی باشد با توجه به اینکه وفق ماده 102 قانون آئین نامه دادرسی کیفری که برای تحقیق در جرائم منافی عفت غیر مشهود شکایت شاکی را ضروری دانسته خواهشمند است در پاسخ اعلام فرمائید فرض مذکور شوهر سابق شاکی محسوب می شود یا خیر؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
منظور از شاکی شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان قابل مطالبه شده است و بر اساس ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ضرر و زیان های قابل مطالبه اعم است از زیان های مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول و بر اساس تبصره یک آن ماده زیان معنوی عبارت از صدمات روحی و هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است و در فرض استعلام وقوع بعدی طلاق مسقط حق شکایت زوج به عنوان شاکی خصوصی در جرم منافی عفت نخواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM