نظریه مشورتی شماره 1807/96/7

نظریه مشورتی شماره 1807/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1807/96/7


شماره نظریه:
1807/96/7

شماره پرونده:
1111-1/168-96

تاریخ نظریه:
1396/08/07

استعلام
1-آیا بانک مهر اقتصاد که قبلا موسسه قرض الحسنه مهر بسیجیان در تاریخ 1/8/89 تحت شماره ثبت 429709 به نام بانک مهر اقتصاد تغییر شخصیت داده است دولتی است یا خصوصی؟ 2-آیا اعمال مقررات تبصره 2 ماده 119 قانون آ.د.ک در موارد غیر نیابت از ناحیه قاضی صادرکننده رای الزامی می¬باشد یا اینکه الزام قانونی صرفا اختصاص به موارد نیابت دارد؟ مثال شخصی شکایت توهین کرده است و شهود معرفی نهایتا کیفرخواست صادر گردیده آیا دادگاه مکلف است شهود وی را در دادگاه دعوت نماید یا اینکه بر اساس کیفرخواست و بدون الزام به دعوت شهود می¬تواند مبادرت به صدور رای نماید./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1- اولا مطابق ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 شرکت دولتی شرکتی است که بیش از پنجاه درصد سرمایه و سهام آن متعلق به دولت باشد و تشخیص مصداق بر عهده مرجع رسیدگی کننده است و خارج از وظایف این اداره کل است. ثانیا: وضعیت سابق شرکت تاثیری در شخصیت حقوقی فعلی آن ندارد. 2- راجع به تبصره 2 ماده 119 قانون آئین دادرسی کیفری 1392 صراحت عبارت «مستند رای دادگاه» و نیز «قاضی صادر کننده رای» گویای آن است که اقرار متهم و شهادت شهود در دادسرا نمی تواند در دادگاه به عنوان «اقرار» و یا «شهادت» مستند رای قرار گیرد بلکه در خصوص دادگاهها اعم از بدوی و تجدید نظر نیز این حکم مجرا است و در تمامی مواردی که قاضی رسیدگی کننده بنای آن دارد تا «اقرار متهم» را مستند رای قرار دهد و یا «شهادت شهود» را نه از باب «شهادت عرفی» و به عنوان «اماره» بلکه از باب «شهادت شرعی» مستند رای خود قراردهد حسب مورد استماع اقرار و یا شهادت شهود و یا شهادت بر شهادت شهود را شخصا باید استماع کند و استماع آن توسط قاضی دیگری کافی نخواهد بود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 119 ـ هرگاه تحقیق از متهم استماع شهادت شهود و مطلع معاینه محل بازرسی از منازل و اماکن و اشیاء جمع‏آوری آلات جرم و به طور کلی هر اقدام دیگری خارج از حوزه قضایی محل ماموریت بازپرس لازم شود وی با صدور قرار نیابت قضایی مطابق مقررات قانونی و ارسال اصل یا تصویر اوراق مورد نیاز پرونده و تصریح موارد انجام آنها را از بازپرس محل تقاضا می کند. این بازپرس در حدود مفاد نیابت اعطائی موضوع نیابت را انجام می دهد و اوراق تنظیمی را پس از امضاء به همراه سایر مدارک به دست آمده نزد مرجع نیابت دهنده می‏فرستد و در صورتی که اجرای تمام یا بخشی از مفاد نیابت مربوط به حوزه قضایی دیگری باشد اوراق را برای اجرای نیابت به مرجع مزبور ارسال و مراتب را به بازپرس نیابت دهنده اعلام می دارد. تبصره 1 ـ انجام نیابت قضایی در حوزه قضایی بخش به عهده رئیس یا دادرس علی‏البدل دادگاه آن محل است. تبصره 2 ـ در مواردی که اقرار متهم و یا شهادت شاهد و یا شهادت بر شهادت شاهد مستند رای دادگاه باشد استماع آن توسط قاضی صادرکننده رای الزامی است.

مشاهده ماده 119 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 4- شرکت دولتی: بنگاه اقتصادی است که به موجب قانون برای انجام قسمتی از تصدی های دولت به موجب سیاست های کلی اصل چهل و چهارم (44) قانون اساسی ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری جزو وظایف دولت محسوب می گردد ایجاد و بیش از پنجاه درصد (50%) سرمایه و سهام آن متعلق به دولت می باشد. هر شرکت تجاری که از طریق سرمایه گذاری وزارتخانه ها موسسات دولتی و شرکت های دولتی منفردا یا مشترکا ایجاد شده مادام که بیش از پنجاه درصد (50%) سهام آنها منفردا یا مشترکا متعلق به واحدهای سازمانی فوق الذکر باشد شرکت دولتی است. تبصره 1- تشکیل شرکت های دولتی تحت هریک از عناوین فوق الذکر صرفا با تصویب مجلس شورای اسلامی مجاز است همچنین تبدیل شرکت هایی که سهام شرکت های دولتی در آنها کمتر از پنجاه درصد (50%) است با افزایش سرمایه به شرکت دولتی ممنوع است. تبصره 2- شرکت هایی که به حکم قانون یا دادگاه صالح ملی و یا مصادره شده و شرکت دولتی شناخته شده یا می شوند شرکت دولتی تلقی می گردند. تبصره 3- احکام «شرکت های دولتی» که در این قانون ذکر شده بر کلیه شرکت هایی که شمول قوانین و مقررات عمومی بر آنها مستلزم ذکر یا تصریح نام است نیز اعمال خواهد شد.

مشاهده ماده 4 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM