نظریه مشورتی شماره 1799/96/7

نظریه مشورتی شماره 1799/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1799/96/7


شماره نظریه:
1799/96/7

شماره پرونده:
1532-1/3-95

تاریخ نظریه:
1396/08/06

استعلام
1- آیا می توان آزادی مشروط کارمند را جز ء سنوات خدمتی او محسوب کرد یا خیر؟ 2- آیا در زمان آزادی مشروط کارمند اورا می توان به کار گیری نمود یا خیر 3- با عنایت به اینکه به استناد ماده 7 قانون مجازات اسلامی تعزیرات از زمان صدور کیفرخواست توسط مرجع قضایی برای کارمند متخلف می بایست از کار تعلیق گردد با توجه به ماده مذکور و بند 4 ماده 122 قانون مدیریت خدمات کشوری و آیین نامه های اجرایی در صورت عدم صدور حکم قطعی از سوی مراجع قضایی بیش از یکسال مدت تعلیق را اعلام فرمائید 4- آیا می توان مدت انفصال از خدمت کارمند را از زمان آزادی مشروط لحاظ نمود یا خیر؟ 5- مدت زمان آماده به خدمت کارمند متخلف پس از سپری شدن مدت تعلیق و عدم صدور حکم قطعی از چه زمانی شروع خواهد شد/ب

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2) درصورتی که مانع قانونی نظیر محرومیت از حقوق اجتماعی ناشی از محکومیت های قطعی کیفری در جرایم عمدی موضوع ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 با لحاظ تبصره 3 این ماده درخصوص محکوم علیه که از آزادی مشروط استفاده می نماید وجود نداشته باشد به کارگیری کارمند (محکوم علیه) تحت عنوان استخدام یا ادامه اشتغال در دستگاه های موضوع ماده 26 این قانون (و بالتبع بخش خصوصی) بلامانع است ولذا سنوات خدمت مزبور نیز قابل محاسبه خواهد بود. 3) چنانچه تعلیق کارمند در اجرای ماده 7 قانون تشدید مجازات مرتکبین اختلاس ارتشاء و کلاهبرداری مصوب 1367 و به سبب صدور کیفر خواست باشد مدت تعلیق وی تا صدور حکم قطعی ولو آن که بیش از یک سال باشد ادامه خواهد یافت و این امر تعارضی با بند 4 ماده 122 قانون مدیریت خدمات کشوری مصوب 1386 و اصلاحات و الحاقات بعدی ندارد. 4)درصورتی که حکم به آزادی مشروط صادر شده باشد مدت زمان انفصال موقت مندرج در حکم قطعی از زمان آزادی مشروط محکوم علیه مورد محاسبه قرار می گیرد و چنانچه محکوم علیه به موجب الزامات قانونی پیش از صدور حکم قطعی از خدمت معلق شده باشد مدت زمان مزبور نیز از محکومیت وی به انفصال موقت کسر می شود.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 7 ـ علاوه بر موارد مذکور در مواد فوق هریک از اتباع ایران در خارج از کشور مرتکب جرمی شود در صورتی که در ایران یافت و یا به ایران اعاده گردد طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران محاکمه و مجازات می شود مشروط بر اینکه: الف ـ رفتار ارتکابی به موجب قانون جمهوری اسلامی ایران جرم باشد. ب ـ در صورتی که جرم ارتکابی از جرایم موجب تعزیر باشد متهم در محل وقوع جرم محاکمه و تبرئه نشده یا درصورت محکومیت مجازات کلا یا بعضا درباره او اجراء نشده باشد. پ ـ طبق قوانین ایران موجبی برای منع یا موقوفی تعقیب یا موقوفی اجرای مجازات یا سقوط آن نباشد.

مشاهده ماده 7 قانون مجازات اسلامی

ماده 25 ـ محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی پس از اجرای حکم یا شمول مرور زمان در مدت زمان مقرر در این ماده محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند: الف ـ هفت سال در محکومیت به مجازات های سالب حیات و حبس ابد از تاریخ توقف اجرای حکم اصلی ب ـ سه سال در محکومیت به قطع عضو قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده بیش از نصف دیه مجنی علیه باشد نفی بلد و حبس تا درجه چهار پ ـ دو سال در محکومیت به شلاق حدی قصاص عضو در صورتی که دیه جنایت وارد شده نصف دیه مجنی علیه یا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج تبصره 1 ـ در غیر موارد فوق مراتب محکومیت در پیشینه کیفری محکوم درج می شود لکن در گواهی های صادره از مراجع ذیربط منعکس نمی گردد مگر به درخواست مراجع قضایی برای تعیین یا بازنگری در مجازات تبصره 2 ـ در مورد جرایم قابل گذشت در صورتی که پس از صدور حکم قطعی با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود اثر تبعی آن نیز رفع می شود. تبصره 3 ـ در عفو و آزادی مشروط اثر تبعی محکومیت پس از گذشت مدت های فوق از زمان عفو یا اتمام مدت آزادی مشروط رفع می شود. محکوم در مدت زمان آزادی مشروط و همچنین در زمان اجرای حکم نیز از حقوق اجتماعی محروم می گردد.

مشاهده ماده 25 قانون مجازات اسلامی

ماده 122– کارمندان رسمی دستگاه های اجرایی در حالات زیر به صورت آماده به خدمت که مدت آن حداکثر یک سال خواهد بود در می آیند: 1- ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎انحلال دستگاه اجرایی ذی ربط. 2- ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎حذف پست سازمانی کارمندان. 3- نبود پست سازمانی بعد از اتمام ماموریت یا مرخصی بدون حقوق. 4- ‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎‎کارمندانی که براساس تصمیم مراجع مذکور در هیات رسیدگی به تخلفات اداری یا مراجع قضایی از خدمت معلق یا آماده به خدمت شده باشند. تبصره 1- در دوران آمادگی به خدمت به کارمندان مزبور حقوق ثابت پرداخت خواهد شد و در صورت عدم اشتغال در دستگاه های اجرایی دیگر کارمندان آماده به خدمت در صورت دارا بودن شرایط بازنشستگی بازنشسته و در غیر این صورت با دریافت یک ماه و نیم حقوق و مزایای مستمر به ازای هر سال سابقه خدمت و وجوه مرخصی های ذخیره شده بازخرید خواهند شد. تبصره 2- کارمندانی که براساس حکم مراجع قضایی و یا هیات های رسیدگی به تخلفات اداری از اتهام مربوط برائت حاصل نمایند حقوق و مزایای مستمر مربوط را برای مدت آمادگی به خدمت دریافت خواهند نمود.

مشاهده ماده 122 قانون مدیریت خدمات کشوری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM