نظریه مشورتی شماره 1607/96/7

نظریه مشورتی شماره 1607/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1607/96/7


شماره نظریه:
1607/96/7

شماره پرونده:
1055-1/127-96

تاریخ نظریه:
1396/07/16

استعلام
س: رسیدگی به اعتراض افراد نسبت به آراء صادره از شورای حل اختلاف حسب مورد بر عهده محاکم عمومی حقوقی با کیفری دو همان حوزه قضائی است چنانچه دادگاه حقوقی یا کیفری دو رای صادره را به لحاظ ساختار و کلیت آن صحیح تشخیص لکن نیازمند اصلاح جزئی اعم از اصلاح جزئی ماهوی یا شکلی تشخیص دهد امکان تایید کلی و در عین حال تغییر جزئی به عنوان تصمیم قضائی و بدون نیاز به دعوت از طرفین وجود دارد و یا الزاما می بایستی کل رای نقص و با دعوت یا بدون دعوت از طرفین مبادرت به صدور رای نماید.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از ماده 27 قانون شورای حل اختلاف مصوب 1394 و اتخاذ ملاک از مواد 351 قانون آئین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 و 457 قانون آئین دادرسی کیفری مصوب 1392 دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو مربوطه (حسب مورد) در مقام رسیدگی به تجدید نظر خواهی نسبت به رای شورای حل اختلاف چنانچه رای صادره (تجدید نظر خواسته) را مطابق قانون بداند اگر النهایه از لحاظ مواردی نظیر تعیین نوع و میزان مجازات مشخصات طرفین احتساب محکوم به یا خسارت و نظایر آنها متضمن اشتباهی باشد که به اساس رای لطمه وارد نمی سازد باید ضمن اصلاح رای نسبت به تایید آن اقدام کند و در این موارد موجب قانونی جهت نقض تمامی رای معترض عنه وجود ندارد و چنانچه به تشخیص دادگاه حضور طرفین ضرورتی جهت استماع اظهارات و دفاعیات آنها نداشته باشد تعیین وقت رسیدگی و دعوت طرفین الزامی نمی باشد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 351 - چنانچه دادگاه تجدیدنظر در رای بدوی غیر از اشتباهاتی از قبیل اعداد ارقام سهو قلم مشخصات طرفین و یا از قلم افتادگی در آن قسمت از خواسته که به اثبات رسیده اشکال دیگری ملاحظه نکند ضمن اصلاح رای آن را تایید خواهد کرد.

مشاهده ماده 351 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 27ـ تمام آرای صادره موضوع ماده (9) این قانون ظرف مدت بیست روز از تاریخ ابلاغ قابل تجدیدنظرخواهی می‏باشد. مرجع تجدیدنظر از آرای قاضی شورا حسب مورد دادگاه عمومی حقوقی یا کیفری دو همان حوزه قضائی می‏باشد. چنانچه مرجع تجدیدنظر آرای صادره را نقض نماید راسا مبادرت به صدور رای می‏کند. این رای قطعی است و اگر رسیدگی به موضوع در صلاحیت مرجع دیگری باشد پرونده را به مرجع صالح ارسال می­کند. تبصره 1ـ گزارش اصلاحی شورا قابل اعتراض نمی‏باشد و قطعی است. تبصره 2ـ هرگاه رای مرجع تجدیدنظر در مقام رد صلاحیت شورا باشد رسیدگی ماهوی انجام و رای اخیر به عنوان رای شعبه بدوی تلقی و حسب مورد مطابق مقررات آیین دادرسی مدنی و کیفری قابل تجدیدنظر است. تبصره 3ـ هزینه دادرسی رسیدگی در مراحل تجدیدنظرخواهی حسب مورد براساس هزینه دادرسی طرح دعوی در آن مرجع است.

مشاهده ماده 27 قانون شورای حل اختلاف

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM