نظریه مشورتی شماره 1078/96/7

نظریه مشورتی شماره 1078/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1078/96/7


شماره نظریه:
1078/96/7

شماره پرونده:
69-721/1-994

تاریخ نظریه:
1396/05/11

استعلام
1-با توجه به اینکه در بند ب ماده 332 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار عدم استماع دعوا از قرارهای قابل تجدید نظر اعلام شده است ولی در هیچ یک از مواد قانون موارد صدور آن پیش بینی نشده استبیان فرمایید که ملاک صدور این قرار و مصادیق آن در قوانین موضوعه چیست؟ 2-در ماده 654 قانون مدنی بیان شده است که قمار و گرو بندی باطل و دعاوی راجع به آن مسموع نخواهد بود در این صورت اگر دادگاه با چنین دعوایی روبه رو گردید چه تصمیم باید اتخاذ کند؟ ظاهرا در این مورد سه دیدگاه مطرح است قرار عدم استماع دعوا قرار رد دعوا و حکم به بطلان

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
بین قرار عدم استماع دعوا و قرار رد دعوا از حیث آثار تفاوتی به نظر نمی رسد. با این حال در مواردی مانند ماده654 قانون مدنی ویا ماده 512 قانون آئین دادرسی مدنی که دعوا قابل پذیرش و استماع نیست و از مواردی که در قانون به صدور قرار رد دعوا تصریح شده نیز نمی باشد صدور قرار عدم استماع دعوا موجه است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 654 - قمار و گروبندی باطل و دعاوی راجعه به آن مسموع نخواهد بود. همین حکم در مورد کلیه ی تعهداتی که از معاملات نامشروع تولید شده باشد جاری است.

مشاهده ماده 654 قانون مدنی

ماده 332 - قرارهای زیر قابل تجدیدنظر است درصورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل درخواست تجدیدنظر باشد: الف - قرار ابطال دادخواست یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شود. ب - قرار رد دعوا یا عدم استماع دعوا. ج - قرار سقوط دعوا. د - قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.

مشاهده ماده 332 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 512 - از تاجر دادخواست اعسار پذیرفته نمی شود. تاجری که مدعی اعسار نسبت به هزینه دادرسی می باشد باید برابر مقررات قانون تجارت دادخواست ورشکستگی دهد. کسبه جزء مشمول این ماده نخواهند بود.

مشاهده ماده 512 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM