نظریه مشورتی شماره 7/96/539

نظریه مشورتی شماره 7/96/539

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/96/539


شماره نظریه:
7/96/539

شماره پرونده:
96-218-117

تاریخ نظریه:
1396/03/07

استعلام

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
اولا در مواردی که اختلاف طرفین در شوراهای حل اختلاف به صلح ختم گردد به غیر از موارد موضوع ماده 11 قانون که به تصریح تبصره آن شورا (اعم از شهر و روستا) باید مراتب را برای تنظیم گزارش اصلاحی به مرجع قضایی ذیربط ارسال کند چنانچه موضوع منطبق با موارد صلاحیت شوراهای حل اختلاف موضوع ماده 9 قانون فوق­الاشعار باشد قاضی شورا برابر صدر ماده 24 همین قانون گزارش اصلاحی صادر می­کند و در غیر این صورت برابر ذیل آن مراتب به مرجع قضایی صالح اعلام می­شود. ثانیا برابر ذیل ماده 23 قانون شوراهای حل اختلاف رسیدگی به دعاوی فرض استعلام بدون هزینه دادرسی است. ثالثا هزینه اجرای گزارش اصلاحی فرض استعلام تابع عمومات است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 23ـ هزینه رسیدگی شورای حل اختلاف در کلیه مراحل در دعاوی کیفری و غیرمالی معادل هزینه دادرسی در محاکم دادگستری و در دعاوی مالی معادل پنجاه درصد (50%) آن است. رسیدگی به دعاوی مشمول ماده (8) این قانون بدون هزینه دادرسی است. درآمد حاصل از هزینه دادرسی جریمه های قانونی و نیم عشر اجرای آرای موضوع این قانون و سایر موارد قانونی به خزانه داری کل کشور واریز و صددرصد(100%) مبلغ واریزی از محل اعتبار خاصی که به همین منظور هرساله در قانون بودجه کل کشور منظور می شود به شوراها اختصاص و پرداخت می شود تا به صورت کمک در موارد زیر هزینه گردد: الف ـ پرداخت پاداش به اعضاء و کارکنان شوراها ب ـ هزینه تعمیرات و تجهیزات و هزینه‏های اداری مرکز امور شوراها پ ـ بیمه تامین اجتماعی کارکنان و اعضای شورا تبصره ـ رئیس قوه قضائیه می‏تواند از منابع موضوع این ماده برای پرداخت پاداش به قضات بازنشسته که در اجرای این قانون فعالیت می‏کنند اختصاص دهد.

مشاهده ماده 23 قانون شورای حل اختلاف

ماده 11 ـ طرفین می توانند با توافق یکدیگر مدتی را به نام دوره آزمایشی کار تعیین نمایند. در خلال این دوره هر یک از طرفین حق دارد بدون اخطار قبلی و بی آنکه الزام به پرداخت خسارات داشته باشد رابطه کار را قطع نماید. در صورتی که قطع رابطه کار از طرف کارفرما باشد وی ملزم به پرداخت حقوق تمام دوره آزمایشی خواهد بود و چنانچه کارگر رابطه کار را قطع نماید کارگر فقط مستحق دریافت حقوق مدت انجام کار خواهد بود. تبصره ـ مدت دوره آزمایشی باید در قرارداد کار مشخص شود. حداکثر این مدت برای کارگران ساده و نیمه ماهر یک ماه و برای کارگران ماهر و دارای تخصص سطح بالا سه ماه می باشد.

مشاهده ماده 11 قانون کار

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM