نظریه مشورتی شماره 416/96/7

نظریه مشورتی شماره 416/96/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 416/96/7


شماره نظریه:
416/96/7

شماره پرونده:
69-721/1-802

تاریخ نظریه:
1396/02/23

استعلام
1-در دعوی خواسته تا خواهان مبلغ30 میلیون تومان تعیین شده است و دادگاه بدوی نسبت 10 میلیون تومان حکم به رد دعوی و نسبت به الباقی 20 میلیون تومان حکم به محکومیت خوانده صادر کرده است خواهان نسبت به10 میلیون تومان تقاضای فرجام خواهی نموده است و خوانده نسبت به20میلیون تومان تقاضای تجدیدنظرخواهی نموده است حال با توجه به ماده 367 قانون آئین دادرسی مدنی: الف-اعتراض هر یک را باید مرجع تقاضا شده در دادخواست ارسال نمایم یا اینکه هر دو اعتراض را به یک مرجع دیوان عالی کشور تجدیدنظر ارسال کنیم در صورتی که باید به یک مرجع ارسال نمایم به کدام مرجع ارسال شود؟ ب-بالحاظ اینکه هزینه های دادرسی هر اعتراض با هم متفاوت است در صورتی که به یک مرجع هر دو اعتراض ارسال شود آیا باید مابه التفاوت هزینه های دادرسی اخذ شود زیرا در تجدیدنظر 5/4% است و در فرجام خواهی5/5%.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
الف-حکم دادگاه در فرض سوال دارای دو قسمت است؛ یک قسمت محکومیت خوانده به پرداخت مبلغی از خواسته در حق خواهان و قسمت دیگر حکم بر بی حقی خواهان نسبت به مازاد بر آن که محکوم علیه در مهلت قانونی دادخواست تجدید نظر تقدیم و تبادل لوایح نیز انجام شده است. پس از سپری شدن مهلت تجدید نظرخواهی در مهلت فرجام خواهی خواهان بدوی نسبت به حکم بر بی حقی خود در قسمت دیگردادنامه تقاضای رسیدگی فرجامی نموده چون رای صادره قابل تجزیه است دادگاه بدوی باید با توجه به مقدم بودن تاریخ تجدید نظرخواهی و انجام تشریفات مقدماتی پرونده را به دادگاه تجدید نظر ارسال و بدل آن را با دستور دادگاه تهیه و جهت رسیدگی فرجامی به دیوانعالی کشور ارسال دارد. ب- با تو جه به پاسخ بند (الف) این سوال موضوعا منتفی است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 367 - آرای دادگاههای بدوی که به علت عدم درخواست تجدیدنظر قطعیت یافته قابل فرجام خواهی نیست مگر در موارد زیر: الف - احکام: 1 - احکامی که خواسته آن بیش از مبلغ بیست میلیون (000 000 20) ریال باشد. 2 - احکام راجع به اصل نکاح و فسخ آن طلاق نسب حجر وقف ثلث حبس و تولیت. ب - قرارهای زیر مشروط به این که اصل حکم راجع به آنها قابل رسیدگی فرجامی باشد. 1 - قرار ابطال یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شده باشد. 2 - قرار سقوط دعوا یا عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا.

مشاهده ماده 367 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM