نظریه مشورتی شماره 7/1400/166

نظریه مشورتی شماره 7/1400/166

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 7/1400/166


شماره نظریه:
7/1400/166

شماره پرونده:
1400-168-166 ک

تاریخ نظریه:
1400/02/29

استعلام
چنانچه سن متهم بین پانزده تا هیجده سال باشد طبق مفاد ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری اخذ تامین کفیل یا وثیقه از ایشان امکان پذیر است لیکن با عنایت به این که حسب ماده واحده قانون رشد متعاملین افراد زیر سن هیجده سال دارای اهلیت نسبت به تعهدات مالی نمی باشند با توجه به این که پذیرش قرار کفالت یا وثیقه متضمن نوعی تعهد مالی در مقابل ضامن یا وثیقه گذار است آیا تفهیم قرار تامین صادره به نوجوان کفایت می کند یا باید مفاد قرار تامین به ولی قهری نامبرده ابلاغ شود؟با توجه به نص ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری و توضیح فوق آیا مجاز به صدور قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام یا سایر قرارهای التزام می باشیم؟

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
با توجه به سیاق ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و تصریح به امکان صدور قرار وثیقه در مورد متهمان پانزده تا هیجده سال که نسبت به قرار التزام با تعیین وجه التزام شدید تر است؛ و با عنایت به این که قرار اخیرالذکر نسبت به متهمان مساعدتر بوده و هدف قانون گذار نیز تسامح و تساهل نسبت به اطفال ونوجوانان است بنابراین: اولا امکان صدور قرار التزام برای متهمان پانزده تا هیجده سال وجود دارد و تایید ولی قهری یا قیم شرط صحت چنین قراری نیست؛ ثانیا با توجه به اطلاق حکم ماده در مورد امکان قبول و معرفی وثیقه توسط خود متهم به طریق اولی در مورد قرار التزام با تعیین وجه هم این امکان وجود دارد؛ به ویژه آن که این تفسیر با مصلحت این دسته از متهمان انطباق بیشتری دارد؛ از سپردن آنان به کانون اصلاح و تربیت پیشگیری می کند و هم سو با تکلیف مقرر در ماده 45 قانون حمایت خانواده مصوب 1391 است.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 287 ـ در جریان تحقیقات مقدماتی مرجع قضایی حسب مورد اطفال و نوجوانان موضوع این قانون را به والدین اولیاء یا سرپرست قانونی یا در صورت فقدان یا عدم دسترسی و یا امتناع از پذیرش آنان به هر شخص حقیقی یا حقوقی که مصلحت بداند میسپارد. اشخاص مذکور ملتزم اند هرگاه حضور طفل یا نوجوان لازم باشد او را به مرجع قضایی معرفی نمایند. افراد پانزده تا هجده سال نیز شخصا ملزم به معرفی خود به دادگاه می باشند. درصورت ضرورت اخذ کفیل یا وثیقه تنها از متهمان بالای پانزده سال امکان پذیر است. درصورت عجز از معرفی کفیل یا ایداع وثیقه و یا در مورد جرایم پیش بینی شده در ماده (237) این قانون دادسرا یا دادگاه می تواند با رعایت ماده (238) این قانون قرار نگهداری موقت آنان را در کانون اصلاح و تربیت صادر کند. تبصره ـ قرار نگهداری موقت تابع کلیه آثار و احکام قرار بازداشت موقت است.

مشاهده ماده 287 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 45ـ رعایت غبطه و مصلحت کودکان و نوجوانان در کلیه تصمیمات دادگاهها و مقامات اجرائی الزامی است.

مشاهده ماده 45 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM