نظریه مشورتی شماره 2895/95/7

نظریه مشورتی شماره 2895/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2895/95/7


شماره نظریه:
2895/95/7

شماره پرونده:
1921-1/168-95

تاریخ نظریه:
1395/11/13

استعلام
1- با توجه به تصویب رای وحدت رویه شماره 751 هیئت عمومی دیوان عالی کشور که حسب آن نگهداری تجهیزات دریافت از ماهواره در صلاحیت دادگاه عمومی قرار گرفته است با عنایت به ماده 10 قانون مجازات اسلامی که رای وحدت رویه صادره اخف به حال متهم است با این اوصاف تکلیف آراء قطعی که سابق به تصویب این رای در دادگاه انقلاب صادر شده است عملا چیست؟ آیا قاضی محترم اجرای احکام کیفری موظف به اجرای آراء صادره قطعی است یا موظف است جهت اعمال تحفیف آن را به دادگاه انقلاب ارسال نماید. 2- درصورت ارسال به دادگاه انقلاب باتوجه به اینکه درخصوص موضوع سلب صلاحیت شده است تکلیف دادگاه انقلا چگونه است. 3- در هرصورت بزه مذکور بر اساس قانون مبارزه باقاچاق کالا و ارز مورد رسیدگی حکم قرار می-گیرد یا بر اساس قانون مجازات اسلامی.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1 و 2 و 3- در فرض استعلام چنانچه آرای سابق¬الصدور اجرا نشده یا در حال اجرا باشد بر اساس رای وحدت رویه شماره 751 مورخ 5/5/1395 قاضی اجرای احکام کیفری در اجرای بند ب ماده 10 قانون مجازات اسلامی 1392 و ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 باید مراتب را به دادگاه صادرکننده رای قطعی (در فرض استعلام دادگاه انقلاب) اعلام نماید و دادگاه مزبور باید مطابق بند الف ماده 9 قانون ممنوعیت بکارگیری تجهیزات دریافت از ماهواره 1373 نسبت به تخفیف مجازات اقدام نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 10 ـ در مقررات و نظامات دولتی مجازات و اقدام تامینی و تربیتی باید به موجب قانونی باشد که قبل از وقوع جرم مقرر شده است و مرتکب هیچ رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل را نمیتوان به موجب قانون موخر به مجازات یا اقدامات تامینی و تربیتی محکوم کرد لکن چنانچه پس از وقوع جرم قانونی مبنی بر تخفیف یا عدم اجرای مجازات یا اقدام تامینی و تربیتی یا از جهاتی مساعدتر به حال مرتکب وضع شود نسبت به جرایم سابق بر وضع آن قانون تا صدور حکم قطعی موثر است. هرگاه به موجب قانون سابق حکم قطعی لازم الاجراء صادرشده باشد به ترتیب زیر عمل می شود: الف ـ اگر رفتاری که در گذشته جرم بوده است به موجب قانون لاحق جرم شناخته نشود حکم قطعی اجراء نمی شود و اگر در جریان اجراء باشد اجرای آن موقوف می شود. در این موارد و همچنین در موردی که حکم قبلا اجراء شده است هیچ گونه اثر کیفری بر آن مترتب نیست. ب ـ اگر مجازات جرمی به موجب قانون لاحق تخفیف یابد قاضی اجرای احکام موظف است قبل از شروع به اجراء یا در حین اجراء از دادگاه صادرکننده حکم قطعی اصلاح آن را طبق قانون جدید تقاضا کند. محکوم نیز می تواند از دادگاه صادرکننده حکم تخفیف مجازات را تقاضا نماید. دادگاه صادرکننده حکم با لحاظ قانون لاحق مجازات قبلی را تخفیف میدهد. مقررات این بند در مورد اقدام تامینی و تربیتی که در مورد اطفال بزهکار اجراء می شود نیز جاری است. در این صورت ولی یا سرپرست وی نیز می تواند تخفیف اقدام تامینی و تربیتی را تقاضا نماید. تبصره ـ مقررات فوق در مورد قوانینی که برای مدت معین و یا موارد خاص وضع شده است مگر به تصریح قانون لاحق اعمال نمی شود.

مشاهده ماده 10 قانون مجازات اسلامی

ماده 471 ـ هرگاه از شعب مختلف دیوان عالی کشور یا دادگاهها نسبت به موارد مشابه اعم از حقوقی کیفری و امور حسبی با استنباط متفاوت از قوانین آراء مختلفی صادر شود رئیس دیوان عالی کشور یا دادستان کل کشور به هر طریق که آگاه شوند مکلفند نظر هیات عمومی دیوان عالی کشور را به منظور ایجاد وحدت رویه درخواست کنند. هر یک از قضات شعب دیوان عالی کشور یا دادگاهها یا دادستانها یا وکلای دادگستری نیز می توانند با ذکر دلیل از طریق رئیس دیوان عالی کشور یا دادستان کل کشور نظر هیات عمومی را درباره موضوع درخواست کنند. هیات عمومی دیوان عالی کشور به ریاست رئیس دیوان عالی یا معاون وی و با حضور دادستان کل کشور یا نماینده او و حداقل سه چهارم روسا و مستشاران و اعضای معاون تمام شعب تشکیل می شود تا موضوع مورد اختلاف را بررسی و نسبت به آن اتخاذ تصمیم کنند. رای اکثریت در موارد مشابه برای شعب دیوان عالی کشور و دادگاهها و سایر مراجع اعم از قضایی و غیرآن لازم الاتباع است؛ اما نسبت به رای قطعی شده بی اثر است. در صورتیکه رای اجراء نشده یا در حال اجراء باشد و مطابق رای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور عمل انتسابی جرم شناخته نشود یا رای به جهاتی مساعد به حال محکوم علیه باشد رای هیات عمومی نسبت به آراء مذکور قابل تسری است و مطابق مقررات قانون مجازات اسلامی عمل می شود.

مشاهده ماده 471 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 9 ـ استفاده کنندگان از تجهیزات دریافت از ماهواره علاوه بر ضبط و مصادره اموال مکشوفه به مجازات نقدی از یک میلیون تا سه میلیون ریال محکوم می گردند. الف ـ حمل نگهداری نصب و تعمیر تجهیزات دریافت از ماهواره ممنوع و مرتکبین به مجازات نقدی از یک تا پنج میلیون ریال محکوم می گردند. ب ـ وجوه دریافتی بابت مجازات مواد 8 و 9 این قانون به خزانه واریز و صد درصد (100%) آن جهت تامین هزینه های اجرای این قانون و مقابله با تهاجم فرهنگی در اختیار وزارتخانه های کشور و فرهنگ و ارشاد اسلامی و سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران قرار داده می شود تا در حدود اعتبارات مصوب بودجه سالانه کل کشور به مصرف برسد.

مشاهده ماده 9 قانون ممنوعیت بکارگیری تجهیزات دریافت از ماهواره

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM