نظریه مشورتی شماره 2598/95/7

نظریه مشورتی شماره 2598/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2598/95/7


شماره نظریه:
2598/95/7

شماره پرونده:
757-25-95

تاریخ نظریه:
1395/10/12

استعلام
در رابطه با مرخصی محکومینی که با توجه به نوع جرم و میزان محکومیت امکان اعزام به مرخصی معمولی را ندارند اما تقاضای بهره¬مندی از مرخصی اضطراری موضوع ماده 520ق.آ.د.ک را دارند این مرجع را ارشاد فرمائید آیا مخالفت با درخواست این مدد جویان با توجه به نوع جرم بلامانع است یا خیر؟ به عنوان مثال اگر فردی به لحاظ فوت اقارب تقاضای مرخصی اضطراری داشته باشد مع¬الوصف دادستان یا قاضی اجرای احکام به دلیل شرایطی از جمله احتمال فرار مدد جو با مرخصی وی مخالفت نماید آیا این اقدام خلاف ماده 520 است یا خیر.

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
برابر قسمت دوم ماده 520 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 در موارد بیماری یا فوت بستگان نسبی و سببی درجه یک از طبقه اول یا همسر و یا ازدواج زندانی می تواند به تشخیص دادستان حداکثر پنج روز از مرخصی استفاده نماید مستفاد از این ماده آن است در موارد شمول این قسمت هرگاه به تشخیص دادستان حتی با سپردن تامین بیم فرار و یا خطر یا هر اشکال دیگری وجود داشته باشد دادستان می تواند با درخواست مرخصی وی موافقت نکند. بدیهی است موارد مشمول تبصره یک این ماده زمانی امکان تحقق دارد که به نظر دادستان اعطای مرخصی با اخذ تامین مناسب میسور باشد ولی زندانی از فراهم نمودن تامین عاجز است. شایسته ذکر است درصورتی که محکوم دارای بیماری باشد مقررات مواد 502 و 522 این قانون نیز حسب مورد قابلیت اعمال دارد.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 520 ـ محکومان می توانند در صورت رعایت ضوابط و مقررات زندان و مشارکت در برنامه های اصلاحی و تربیتی و کسب امتیازات لازم پس از سپردن تامین مناسب ماهانه حداکثر سه روز از مرخصی برخوردار شوند. در موارد بیماری حاد یا فوت بستگان نسبی و سببی درجه یک از طبقه اول یا همسر و یا ازدواج فرزندان زندانی می تواند به تشخیص دادستان حداکثر تا پنج روز از مرخصی استفاده نماید. تعیین مقررات موضوع این ماده و امتیاز هر یک از برنامه های اصلاحی و تربیتی چگونگی انطباق وضعیت زندانیان با شرایط تعیین شده و نحوه اعطای مرخصی به آنان به موجب آیین نامه ای خواهد بود که ظرف سه ماه از تاریخ تصویب این قانون توسط سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور تهیه و به تصویب رئیس قوه قضاییه می رسد. تبصره 1 ـ در موارد شمول قسمت دوم این ماده در صورت عجز از فراهم نمودن تامین اعزام محکوم تحت مراقبت ماموران یک روز در ماه و به مدت ده ساعت بلامانع است. تبصره 2 ـ اعزام متهمان بازداشت شده به مرخصی تنها به مدت و به شرح مقرر در تبصره فوق و با نظر مرجع صدور قرار جایز است. تبصره 3 ـ در مواردی که زندانی دارای شاکی خصوصی است و بنا به تشخیص دادستان یا قاضی اجرای احکام اعطای مرخصی می تواند در جلب رضایت شاکی موثر باشد زندانی می تواند علاوه بر مرخصی مذکور در این ماده پس از سپردن تامین مناسب در طول مدت حبس یک نوبت دیگر و حداکثر به مدت هفت روز از مرخصی استفاده نماید. در صورتی که محکوم بتواند بخشی از خسارت شاکی را پرداخت یا رضایت او را جلب کند این مرخصی فقط برای یکبار دیگر به مدت هفت روز تمدید می شود. تبصره 4 ـ محکومانی که به موجب قانون مشمول مقررات تعلیق اجرای مجازات نمی شوند پس از تحمل یک سوم از میزان مجازات با رعایت شرایط مندرج در صدر ماده و به تشخیص دادستان می توانند در هر چهار ماه حداکثر پنج روز از مرخصی برخوردار شوند. تبصره 5 ـ رئیس قوه قضاییه می تواند به مناسبت های ملی و مذهبی علاوه بر سقف تعیین شده در این قانون حداکثر دو بار در سال به زندانیان واجد شرایط مرخصی اعطاء کند. تبصره 6 ـ مواردی که شخص باید به موجب مقررات شرعی به طور دائم در زندان باشد از شمول مقررات این ماده و تبصره های آن خارج است.

مشاهده ماده 520 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM