نظریه مشورتی شماره 2118/95/7

نظریه مشورتی شماره 2118/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 2118/95/7


شماره نظریه:
2118/95/7

شماره پرونده:
1332-1/168-95

تاریخ نظریه:
1395/08/24

استعلام
با توجه به تبصره ماده 47 قانون آئین دادرسی دادگاه¬های عمومی وانقلاب در امور مدنی و مواد 380 و431 قانون آئین دادرسی کیفری در مواردی که محکوم¬علیه و وکیل وی در جریان دادرسی شرکت داشته¬اند دفاع صرفا به وسیله وکیل جریان نیافته است و دادگاه پس از صدور دادنامه آن را به محکوم-علیه و وکیل او ابلاغ نموده لکن ابلاغ دادنامه به نحوی است که تقدم و تاخر بین تاریخ ابلاغ به محکوم¬علیه و وکیل وی وجود دارد در خصوص احتساب مهلت تجدیدنظرخواهی سه نظریه وجود دارد: گروهی معتقدند که محکوم¬علیه و وکیلش هر کدام مستقلا بیست روز حق تجدید نظرخواهی دارند بنابراین تاریخ ابلاغ موخر ملاک برای احتساب مهلت تجدیدنظرخواهی است گروه دیگر معتقدند که محکوم¬علیه صرفا بیست روز حق تجدیدنظرخواهی دارد نه اینکه دو مهلت بیست روزه داشته باشد بنابراین تاریخ اولین ابلاغ به محکوم¬علیه یا وکیل وی ملاک محاسبه مهلت تجدیدنظرخواهی است گروه سوم معتقدند که با توجه به ماده 47 قانون آئین دادرسی دادگاه¬های عمومی وانقلاب در امور مدنی در هر حال ملاک برای تجدینظرخواهی تاریخ ابلاغ به وکیل است./

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مستفاد از مواد 5177 380 و 431 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 و اصلاحات و الحاقات بعدی و لحاظ تبصره ماده 47 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی مصوب 1379 این است که اصولا دادنامه باید به وکیل محکوم علیه (که دارای اختیار وکالت در مراحل بالاتر است) ابلاغ گردد و باید مهلت درخواست یا دادخواست تجدیدنظر و فرجام نیز از تاریخ ابلاغ به وکیل مورد محاسبه قرار گیرد؛ بنابراین ابلاغ دادنامه به موکل اعم از این که به تاریخ ماقبل از ابلاغ وکیل یا بعد از آن صورت پذیرد تاثیری در احتساب مهلت تجدیدنظرخواهی یا فرجام خواهی نخواهد داشت.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 380 ـ دادنامه به طرفین یا وکیل آنان و دادستان ابلاغ می شود و در صورتی که رای دادگاه حضوری به طرفین ابلاغ شود دادن نسخه ای از رای یا تصویر مصدق آن به طرفین الزامی است. در اینصورت ابلاغ مجدد ضرورت ندارد. تبصره 1 ـ مدیر دفتر دادگاه مکلف است حداکثر ظرف سه روز پس از امضای دادنامه آن را برای ابلاغ ارسال نماید. تبصره 2 ـ در جرایم منافی عفت چنانچه دادنامه حاوی مطالبی باشد که اطلاع شاکی از آن حرام است و همچنین در جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور ابلاغ دادنامه حضوری بوده و ذی نفع می تواند از مفاد کامل رای اطلاع یافته و از آن استنساخ نماید.

مشاهده ماده 380 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 431 ـ مهلت درخواست یا دادخواست تجدید نظر و فرجام برای اشخاص مقیم ایران بیست روز و برای اشخاص مقیم خارج از کشور دو ماه از تاریخ ابلاغ رای یا انقضای مهلت واخواهی است.

مشاهده ماده 431 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 47 - اگر وکیل بعد از ابلاغ رای و قبل از انقضای مهلت تجدیدنظر و فرجام خواهی فوت کند یا ممنوع از وکالت شود یا به واسطه قوه قهریه قادر به انجام وظیفه وکالت نباشد ابتدای مهلت اعتراض از تاریخ ابلاغ به موکل محسوب خواهد شد. تبصره - درمواردی که طرح دعوا یا دفاع به وسیله وکیل جریان یافته و وکیل یادشده حق وکالت در مرحله بالاتر را دارد کلیه آرای صادره باید به او ابلاغ شود و مبداء مهلت ها و مواعد از تاریخ ابلاغ به وکیل محسوب می گردد.

مشاهده ماده 47 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM