نظریه مشورتی شماره 1902/95/7

نظریه مشورتی شماره 1902/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1902/95/7


شماره نظریه:
1902/95/7

شماره پرونده:
1450-25-95

تاریخ نظریه:
1395/08/10

استعلام
هرگاه متهم به لحاظ عدم سپردن تامین بازداشت باشد و مهلت پرداخت دیه هم منقضی گردد و همچنان متهم در زندان باشد آیا به محض انقضای مهلت پرداخت دیه واینکه شاکی یعنی محکوم¬له تقاضای بازداشت محکوم¬علیه را ننموده باید آزاد گردد یا اینکه ابتدا باید محکوم¬له دعوت چنانچه با وصف ابلاغ اقدامی نکرد آن وقت محکوم¬علیه آزاد گردد و همچنین آیا باید محکو¬م¬له در فرض موصوف که محکوم¬علیه به علت عجز از سپردن تامین بازداشت است قبل از انقضای مهلت پرداخت دیه دعوت شود یا اینکه اگر اجرای احکام در این خصوص اقدام نکرده باشد باز هم باید محکوم¬ له دعوت چنانچه اقدامی نکرد آن وقت آزاد شود./ع

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
1) مستنبط از بند ب ماده ی 14 قانون مجازات اسلامی 1392 و مواد 226 و 251 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 این است که آزادی محکوم علیه ی که به پرداخت دیه محکوم شده است منوط به دادن تامین و یا اجرای کامل مجازات می باشد بنابراین؛ گرچه با توجه به ماده ی 541 قانون آیین دادرسی کیفری قاضی مجری حکم باید به محکوم له ابلاغ نماید تا ظرف سه ماه تصمیم خود را درباره ی اجرای حکم اعلام کند در فرض سوال صرف انقضای مهلت پرداخت دیه و عدم درخواست محکوم له مجوز آزادی محکوم علیه نمی باشد. 2) از آن جا که تا قبل از انقضای مهلت پرداخت دیه امکان اجرای اجباری حکم به پرداخت دیه وجود ندارد لذا در این حالت تکلیف و ضرورتی به دعوت از محکوم له جهت اعلام نظر ایشان وجود ندارد و در این خصوص قاضی مجری حکم با انقضای مهلت پرداخت دیه بر اساس مدلول ماده 541 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 اقدام می نماید./

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 226 ـ متهمی که در مورد او قرار کفالت یا وثیقه صادر می شود تا معرفی کفیل یا سپردن وثیقه به بازداشتگاه معرفی می گردد؛ اما در صورت بازداشت متهم می تواند تا مدت ده روز از تاریخ ابلاغ قرار بازپرس نسبت به اصل قرار منتهی به بازداشت یا عدم پذیرش کفیل یا وثیقه اعتراض کند. تبصره ـ مرجع صادرکننده قرار و رئیس یا معاون زندان مکلفند تمهیدات لازم را به منظور دسترسی متهم به افرادی که وی برای یافتن کفیل یا وثیقه گذار معرفی می کند فراهم کنند و هر زمان متهم کفیل یا وثیقه معرفی نماید هرچند خارج از وقت اداری باشد درصورت وجود شرایط قانونی مرجع صادرکننده قرار یا قاضی کشیک مکلف به پذیرش آن هستند.

مشاهده ماده 226 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 251 ـ هرگاه متهم یا محکوم علیه در مواعد مقرر حاضر شود یا پس از آن حاضر و عذر موجه خود را اثبات کند با شروع به اجرای حبس و تبعید یا اقامت اجباری و با اجرای کامل سایر مجازات ها و یا صدور قرارهای منع و موقوفی و تعلیق تعقیب تعلیق اجرای مجازات و مختومه شدن پرونده به هر کیفیت قرار تامین و نظارت قضایی لغو می شود. تبصره ـ در صورت الغاء قرار تامین یا نظارت قضایی این امر بلافاصله به مراجع مربوط اعلام می شود.

مشاهده ماده 251 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 541 ـ هرگاه اجرای مجازات منوط به درخواست محکوم له باشد و در تقاضای اجرای آن بدون داشتن عذر موجه تاخیر کند به دستور قاضی اجرای احکام کیفری به وی ابلاغ می شود تا ظرف سه ماه تصمیم خود را درباره اجرای حکم اعلام کند. در صورت سپری شدن این مدت و عدم وصول درخواست اجرای حکم بدون عذر موجه قاضی اجرای احکام کیفری قرار تامین صادره را لغو می کند. در این صورت چنانچه محکوم علیه به علت دیگری در حبس نباشد آزاد و پرونده به طور موقت بایگانی می شود.

مشاهده ماده 541 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM