نظریه مشورتی شماره 1869/95/7

نظریه مشورتی شماره 1869/95/7

مجموعه کامل نظریات مشورتی

نظریه مشورتی شماره 1869/95/7


شماره نظریه:
1869/95/7

شماره پرونده:
1379-1/168-95

تاریخ نظریه:
1395/08/08

استعلام
آیا به استناد ماده 5 قانون اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و تبصره آن که مقرر می¬دارد سپاه پاسداران جهت همکاری با نیروی انتظامی در مواقع لزوم در جهت برقراری نظم و امنیت و حاکمیت قانون در کشور ضابط قضایی محسوب می گردد می توان جهت جلب و اجرای قانون در موارد خاص و نسبت به محکومین جرایم سنگین و خطرناک و مخل امنیت و آسایش عمومی که ضابط عام از شناسایی و جلب آنها عاجز و ناتوان است کمک گرفت و جهت جلب و با اذن ورود به منزل و صرفا با همکاری نیروی انتظامی استفاده کرد یا خیر؟ خواهشمندم با توجه به ناتوانی ضابط عام و عدم مهارت لازم در چنین مواردی که بیم تجری محکوم علیه و سایر مجرمین به جهت عدم اجرای حکم می رود راهنمایی فرمایید

نظریه مشورتی اداره کل حقوقی قوه قضاییه
مطابق مواد 2 3 4 و 5 قانون اساسنامه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی مصوب 1361 اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در اجرای ماموریت های مذکور در این مواد به عنوان ضابط قوه قضاییه عمل می کنند و لذا با لحاظ بند ب ماده 29 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و اصلاحات و الحاقات مربوط در حدود وظایف محوله قانونی ضابط خاص محسوب می گردند بنابراین موجب قانونی جهت ارجاع مواردی که اعضای سپاه پاسداران در آن موارد ضابط دادگستری محسوب نمی گردند از سوی مقام قضایی وجود ندارد و لذا دستگیری محکومین و ورود به منزل گرچه مربوط به جرایم سنگین باشد هرگاه خارج از ماموریت های مذکور در مواد فوق الذکر باشد مقام قضایی نمی تواند موارد مزبور را به اعضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ارجاع نماید.

منبع
اداره کل حقوقی قوه قضاییه

مواد مرتبط با این نظریه مشورتی

ماده 29 ـ ضابطان دادگستری عبارتند از: الف ـ ضابطان عام شامل فرماندهان افسران و درجه داران نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران که آموزش مربوط را دیده باشند. ب ـ ضابطان خاص شامل مقامات و مامورانی که به موجب قوانین خاص در حدود وظایف محول شده ضابط دادگستری محسوب می شوند؛ از قبیل روسا معاونان و ماموران زندان نسبت به امور مربوط به زندانیان ماموران وزارت اطلاعات سازمان اطلاعات سپاه و ماموران‏ نیروی‏ مقاومت‏ بسیج‏ سپاه‏ پاسداران‏ انقلاب ‏اسلامی. همچنین سایر نیروهای مسلح در مواردی که به موجب قانون تمام یا برخی از وظایف ضابطان به آنان محول شود ضابط محسوب می شوند. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ کارکنان وظیفه ضابط دادگستری محسوب نمی شوند اما تحت نظارت ضابطان مربوط در این مورد انجام وظیفه می کنند و مسئولیت اقدامات انجام شده در این رابطه با ضابطان است. این مسوولیت نافی مسوولیت قانونی کارکنان وظیفه نیست.

مشاهده ماده 29 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM