نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1394/06/15

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر چادگان

موضوع:
عدم اعلام گزارش توسط مرجع انتظامی

پرسش:
چنانچه نیروی انتظامی از وقوع جرم مطلع شده و آن را به مرجع قضایی گزارش ننماید اولا آیا این عمل دارای وصف جزایی است یا خیر؟ ثانیا در صورت مثبت بودن پاسخ در صلاحیت کدام مرجع می باشد؟

نظر هیئت عالی:
باتوجه به اطلاق ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382/10/9 کتمان حقیقت (عدم گزارش جرم ارتکابی به مقامات ذی صلاح یا مافوق ) جرم و در صلاحیت سازمان قضایی نیروهای مسلح است لذا نظریه اکثریت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اطلاق ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح مصوب 1382/10/9 در کلیه جرایم مشهود چه قابل گذشت و چه غیر قابل گذشت عدم اعلام گزارش جرم و رسیدگی به این جرم در صلاحیت دادگاه نظامی می باشد.

نظر اقلیت:
چه در جرایم قابل گذشت و چه در جرایم غیر قابل گذشت اعلام گزارش وظیفه می باشد اما با توجه به ماده 72 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 که اعلام مقامات و اشخاص رسمی بعد از مطلع شدن از یکی از جرایم غیر قابل گذشت را تکلیف دانسته است لذا عدم اعلام گزارش در جرایم قابل گذشت جرم نیست و وظیفه ضابط موقعی شروع می شود که شاکی شکایت کند یعنی اعلام گزارش موکول به شکایت شاکی است ولی عدم اعلام گزارش در جرایم غیر قابل گذشت جرم و رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه نظامی است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 78 ـ هر نظامی به مناسبت انجام وظیفه عمدا گزارشی برخلاف واقع به فرماندهان یا دیگر مقامات مسوول تقدیم نماید و یا حقایق را کتمان کند و یا با سوءنیت گزارشی با تغییر ماهیت یا به طور ناقص ارائه دهد و یا عمدا جرایم ارتکابی کارکنان تحت امر خود را به مقامات ذی صلاح گزارش ندهد و یا از گزارش آن جلوگیری نماید یا گزارشها و جرایم را به موقع اعلام نکند به ترتیب زیر محکوم می شود: الف ـ چنانچه اعمال فوق موجب شکست جبهه اسلام یا تلفات جانی گردد به مجازات محارب. ب ـ در صورتی که موضوع به امور جنگی یا مسائل امنیت داخلی یا خارجی مرتبط باشد به حبس از دو تا پنج سال. ج ـ در سایر موارد به استثنای مواردی که صرفا تخلف انضباطی محسوب می شود به حبس از سه ماه تا یک سال. تبصره 1 ـ چنانچه اعمال مذکور موجب خسارات مالی گردد مرتکب علاوه بر مجازات فوق به جبران خسارات وارده نیز محکوم خواهد شد. تبصره 2 ـ هرگاه اعمال مورد اشاره در بندهای (ب) و (ج) این ماده در اثر بی مبالاتی و سهل انگاری باشد در صورتی که موجب جنایت بر نفس یا اعضاء شده باشد مرتکب به نصف حداقل تا نصف حداکثر مجازاتهای مزبور محکوم خواهد شد و در غیر این صورت طبق آیین نامه انضباطی عمل می شود. پرداخت دیه طبق مقررات قانون دیات می باشد.

مشاهده ماده 78 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح

ماده 72 ـ هرگاه مقامات و اشخاص رسمی از وقوع یکی از جرایم غیرقابل گذشت در حوزه کاری خود مطلع شوند مکلفند موضوع را فوری به دادستان اطلاع دهند.

مشاهده ماده 72 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM