نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:

برگزار شده توسط:
تاریخ برگزاری

موضوع:
دستور فروش ترکه غیرقابل تقسیم

پرسش:
اگر خواهان در دادخواست خواسته خویش را تقسیم ترکه اعلام کرده و پس از انجام کارشناسی برای دادگاه احراز شود که ترکه غیرقابل تقسیم است آیا دادگاه می تواند دستور فروش صادر کند یا به جهت عدم ذکر خواسته فروش توسط خواهان دعوا رد خواهد شد؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (1) مدنی: با توجه به حسبی بودن موضوع و حاکمیت مقررات ماده 317 قانون امور حسبی نظر اکثریت صایب تشخیص داده شده و تایید می شود. بنابراین چنان چه متقاضی در هر مرحله ای از جریان رسیدگی تقاضای فروش مال مشترک را کند موضوع قابل پذیرش است.

نظر اکثریت:
ماده 317 قانون امور حسبی مقرر داشته است: «در صورتی که مالی اعم از منقول یا غیرمنقول قابل تقسیم و تعدیل نباشد ممکن است فروخته شود و بهای آن تقسیم شود». ماده 326 قانون فوق الاشعار نیز بیان می کند: «مقررات قانون مدنی راجع به تقسیم در مورد تقسیم ترکه جاری است و نیز مقررات راجع به تقسیم که در این قانون مذکور است در مورد تقسیم سایر اموال جاری خواهد بود». به موجب ماده 4 قانون افراز و فروش املاک مشاع ملکی که به موجب تصمیم قطعی غیرقابل افراز تشخیص داده شود با تقاضای هر یک از شرکا به دستور دادگاه شهرستان فروخته می شود. با توجه به مراتب فوق و نظر به این که فروش اموال مشاعی هم یکی از انواع تقسیم محسوب می شود و با توجه به این که خواهان خواسته خویش را تقسیم ترکه اعلام کرده است که به نوعی فروش ترکه را نیز شامل می شود اگر یکی از طرفین دعوا حتی تا آخرین جلسه نیز درخواست فروش را اعلام کند دادگاه دستور فروش صادر می نماید و به صرف این که در دادخواست خواهان خواسته خویش را فروش ترکه اعلام ننموده است نمی توان دعوا را رد کرد.

نظر اقلیت:
ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی در خصوص شرایط دادخواست در بند (5) مقرر داشته است: «آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد» چون در دادخواست به فروش ترک اشاره ای نشده است فلذا دادگاه نمی تواند دستور فروش صادر کند و باید دعوا رد شود. اگر خواهان خواسته خویش را فروش ترکه اعلام کند یا تا اولین جلسه رسیدگی خواسته را اضافه نماید دادگاه می تواند دستور فروش صادر کند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 317- در صورتی که مالی اعم از منقول یا غیرمنقول قابل تقسیم و تعدیل نباشد ممکن است فروخته شده بهای آن تقسیم شود.

مشاهده ماده 317 قانون امور حسبی

ماده 4 ـ ملکی که به موجب تصمیم قطعی غیر قابل افراز تشخیص شود با تقاضای هر یک از شرکاء به دستور دادگاه شهرستان فروخته می شود.

مشاهده ماده 4 قانون افراز و فروش املاک مشاع

ماده 51 - دادخواست باید به زبان فارسی در روی برگهای چاپی مخصوص نوشته شده و حاوی نکات زیر باشد: 1 - نام نام خانوادگی نام پدر سن اقامتگاه و حتی الامکان شغل خواهان. تبصره - درصورتی که دادخواست توسط وکیل تقدیم شود مشخصات وکیل نیز باید درج گردد. 2 - نام نام خانوادگی اقامتگاه و شغل خوانده. 3 - تعیین خواسته و بهای آن مگر آن که تعیین بهاء ممکن نبوده و یا خواسته مالی نباشد. 4 - تعهدات و جهاتی که به موجب آن خواهان خود را مستحق مطالبه می داند به طوری که مقصود واضح و روشن باشد. 5 - آنچه که خواهان از دادگاه درخواست دارد. 6 - ذکر ادله و وسایلی که خواهان برای اثبات ادعای خود دارد از اسناد و نوشتجات و اطلاع مطلعین و غیره ادله مثبته به ترتیب و واضح نوشته می شود و اگر دلیل گواهی گواه باشد خواهان باید اسامی و مشخصات و محل اقامت آنان را به طور صحیح معین کند. 7 - امضای دادخواست دهنده و درصورت عجز از امضاء اثر انگشت او. تبصره 1 - اقامتگاه باید با تمام خصوصیات ازقبیل شهر و روستا و دهستان و خیابان به نحوی نوشته شود که ابلاغ به سهولت ممکن باشد. تبصره 2 - چنانچه خواهان یا خوانده شخص حقوقی باشد در دادخواست نام و اقامتگاه شخص حقوقی نوشته خواهد شد.

مشاهده ماده 51 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM