نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1392/10/10

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر املش

موضوع:
چگونگی اعتبار تعهد زوج به پرداخت نفقه در عقد نکاح منقطع

پرسش:
در صورت تعهد به پرداخت نفقه در عقد نکاح منقطع آیا شکایت کیفری تحت عنوان ترک انفاق علیه زوج امکان پذیر خواهد بود؟

نظر هیئت عالی:
در زوجیت دایم که پرداخت نفقه تکلیف قانونی زوج می باشد تخطی از این تکلیف قانونی با وجود سایر شرایط مربوط مستوجب تعقیب کیفری مرتکب و حیثیت جزایی موضوع خواهد بود. لیکن در ازدواج موقت که حکم تکلیفی قانون گذار نسبت به پرداخت نقفه زوجه وجود ندارد بلکه چنان چه شرط پرداخت نفقه مطرح و مورد توافق زوجین باشد موضوعی مدنی و قراردادی خواهد بود که مستنکف می تواند به موجب حکم محکمه مدنی به انجام تعهد ملزم شود لیکن هیچ گونه مسیولیت کیفری بر آن مترتب نخواهد بود لذا نظر اکثریت در نشست قضایی املش مورد تایید است.

نظر اکثریت:
باید بین دو عنوان تکلیف قانونی و تعهد قراردادی تفکیک قایل شد و قانون گذار برای تکلیف قانونی همواره ضمانت اجرایی مرتبط با آن موضوع اعم از کیفری و یا مدنی وضع خواهد نمود. در نتیجه تکلیف در پرداخت نفقه زوجه دایم که مطابق ماده 1106 قانون مدنی برعهده زوج قرار داده شد با ضمانت اجرای کیفری در ماده 53 قانون حمایت از خانواده روبرو خواهد بود اما در نقطه مقابل به علت این که مطابق ماده 1113 قانون مدنی زوج هیچ تکلیفی در پرداخت نفقه زوجه در عقد منقطع نداشته و لو این که ضمن عقد تعهد به پرداخت آن هم نموده باشد نمی توان برای چنین تعهدی آثار کیفری در نظر گرفت.

نظر اقلیت:
طرح شکایت کیفری با موضوع ترک انقاق منوط به تحقق دو شرط است 1ـ استطاعت مالی زوج 2ـ تمکین زوجه. بدون توجه به این که قانون گذار در ماده 53 قانون حمایت از خانواده طرح چنین شکایتی را منحصر در عقد نکاح دایم دانسته باشد بنابراین در صورت شرط در پرداخت نفقه در ضمن عقد نکاح منقطع و متعاقب آن عدم پرداخت نفقه از سوی زوج در چنین وضعیتی با ضمانت اجرای کیفری مواجه خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 53 ـ هرکس با داشتن استطاعت مالی نفقه زن خود را در صورت تمکین او ندهد یا از تادیه نفقه سایر اشخاص واجب النفقه امتناع کند به حبس تعزیری درجه شش محکوم می شود. تعقیب کیفری منوط به شکایت شاکی خصوصی است و درصورت گذشت وی از شکایت در هر زمان تعقیب جزائی یا اجرای مجازات موقوف می شود. تبصره ـ امتناع از پرداخت نفقه زوجه ای که به موجب قانون مجاز به عدم تمکین است و نیز نفقه فرزندان ناشی از تلقیح مصنوعی یا کودکان تحت سرپرستی مشمول مقررات این ماده است.

مشاهده ماده 53 قانون حمایت از خانواده

ماده 1106 - در عقد دائم نفقه ی زن به عهده شوهر است.

مشاهده ماده 1106 قانون مدنی

ماده 1113 - در عقد انقطاع زن حق نفقه ندارد مگر این که شرط شده یا آن که عقد مبنی بر آن جاری شده باشد.

مشاهده ماده 1113 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM