نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1398/08/02

برگزار شده توسط:
استان کهگیلویه و بویراحمد/ شهر یاسوج

موضوع:
حضوری یا غیابی بودن رای در مواردی که دادگاه در غیاب متهم و حسب الزام قانونی با حضور وکیل تسخیری رسیدگی و سپس مبادرت به صدور رای می نماید

پرسش:
حسب مواد 348 و 415 قانون آیین دادرسی کیفری دادگاه کیفری یک و دو مکلف است در موارد موضوع مواد مذکور برای متهم یا متهمین وکیل تسخیری تعیین نماید. حال : در مواردی که دادگاه در غیاب متهم و حسب الزام قانونی با حضور وکیل تسخیری رسیدگی و سپس مبادرت به صدور رای می نماید رای صادره حضوری است یا غیابی ؟ لطفا مستدل و مستند بیان نمایید.

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه متهم و وکیل وی در جلسات دادگاه حضور نیافته و لایحه نداده اند رای صادره غیابی محسوب است و حضور وکیل تسخیری موجب حضوری بودن رای نسبت به متهمی که محکوم شده نمی شود.

نظر اکثریت:
با توجه به نحوه رسیدگی در دادگاه رای ممکن است حضوری یا غیابی باشد. حضوری و غیابی بودن رای فقط نسبت به متهم است زیرا نسبت به شاکی یا دادستان رای همیشه حضوری است. با توجه به آثاری که از حیث قابلیت واخواهی و تجدیدنظر بر رای حضوری و غیابی مترتب است تشخیص آنها مهم است. به موجب ماده 406 ق.آ.د. ک مصوب 1392 رای زمانی غیابی است که متهم یا وکیل او در هیچ یک از جلسات دادگاه حاضر نشود و لایحه دفاعیه نفرستاده باشد. در این صورت تحت شرایط مقرر در قانون دادگاه رسیدگی را ادامه می دهد و رایی که صادر می شود رای غیابی است. حضور متهم یا وکیل او و همچنین ارایه لایحه در مرحله تحقیقات مقدماتی یا جلسه مقدماتی اداری که توسط دادگاههای با تعدد قاضی تشکیل می شود سبب حضوری شدن رای نمی شود و در این وضعیت نیز رای غیابی است. ارایه لایحه یا حضور وکیل تسخیری که در غیاب متهم توسط دادگاه انتخاب می شود چون وکیل انتخابی متهم نیست سبب حضوری بودن رای نمی شود. در ادامه ملاحظه نظر مشورتی شماره 1740/71 مورخ 1395/03/16 مفید می باشد : " عدم دسترسی به متهم به ارتکاب قتل عمدی مانع تعیین وکیل تسخیری برای وی نیست و دادگاه باید برای متهم فراری وکیل تسخیری تعیین کند چون وکیل در جلسات محاکمه شرکت می کند دادرسی و اصدار حکم نسبت به چنین متهمی فاقد منع قانونی است و رای مزبور غیابی است و نه حضوری. " نظریه مخالف هم وجود دارد.

نظر اقلیت:
اولا سوال در خصوص ماده 348 نیازمند توضیح است. با این بیان که مطابق ماده 350 از قانون آیین دادرسی کیفری که بیان می دارد: قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 - متن منقح

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 348 ـ در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون جلسه رسیدگی بدون حضور وکیل متهم تشکیل نمی شود. چنانچه متهم خود وکیل معرفی نکند یا وکیل او بدون اعلام عذر موجه در دادگاه حاضر نشود تعیین وکیل تسخیری الزامی است و چنانچه وکیل تسخیری بدون اعلام عذر موجه در جلسه رسیدگی حاضر نشود دادگاه ضمن عزل او وکیل تسخیری دیگری تعیین می کند. حق‏ الوکاله وکیل تسخیری از محل اعتبارات قوه قضاییه پرداخت می شود. تبصره 1 ـ هرگاه وکیل بدون عذر موجه از حضور در دادرسی امتناع کند دادگاه مراتب را به مرجع صالح به منظور تعقیب وکیل متخلف اعلام می دارد. تبصره 2 ـ هرگاه پس از تعیین وکیل تسخیری متهم وکیل تعیینی به دادگاه معرفی کند وکالت تسخیری منتفی می شود. تبصره 3 ـ تقاضای تغییر وکیل تسخیری از سوی متهم فقط برای یکبار قابل پذیرش است.

مشاهده ماده 348 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 415 ـ در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرایم تعزیری درجه شش و بالاتر دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ می نماید که برای او وکیل تعیین کند. در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین می شود. در جرایم تعزیری درجه هفت و هشت ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان می تواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز می تواند از خود دفاع کند.

مشاهده ماده 415 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 350 ـ درصورتیکه متهم دارای وکیل باشد جز در جرایم موضوع بندهای (الف) (ب) (پ) و (ت) ماده (302) این قانون و نیز در مواردی که دادگاه حضور متهم را لازم تشخیص دهد عدم حضور متهم در جلسه دادگاه مانع از رسیدگی نیست.

مشاهده ماده 350 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM