نشست قضایی شماره 1400-8007

نشست قضایی شماره 1400-8007

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8007


کد نشست:
1400-8007

تاریخ برگزاری:
1398/11/01

برگزار شده توسط:
استان کهگیلویه و بویراحمد/ شهر دوگنبدان

موضوع:
مرجع رسیدگی به جرایم نوجوانان در فرض نبودن دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان در استان وقوع جرم

پرسش:
چنانچه جرمی در صلاحیت دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان اتفاق افتد و در استان محل وقوع جرم دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان نباشد چه مرجعی صالح به رسیدگی است ؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اداره حقوقی به شماره 1713/96/7مورخ 96/7/24 به شرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است: مطابق ماده 315 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 با اصلاحات و الحاقات بعدی ( جرایم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک و همچنین انقلاب در مواردی که با تعدد قاضی رسیدگی می شود اگر توسط افراد بالغ زیر هیجده سال تمام ارتکاب یابد در دادگاه کیفری یک؛ ویژه رسیدگی به جرایم نوجوانان رسیدگی و متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال می شود بهره مند می گردد ) در این خصوص بین مواردی که ابتدایا رسیدگی می شود با مواردی که پس از نقض رای قبلی در دیوان عالی کشور باید مجددا رسیدگی به عمل آید فرقی نیست و در همه موارد به جرایم مذکور که مرتکب فرد بالغ زیر هجده سال تمام است باید در دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان رسیدگی شود و چنانچه در آن حوزه شعبه دیگر دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم نوجوانان تشکیل نشده باشد با توجه به ملاک تبصره 1 ماده 296 قانون صدرالذکر نزدیکترین دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان در همان استان و در صورت نبودن شعبه دیگر در کل آن استان نزدیکترین دادگاه کیفری یک ویژه نوجوانان در استان دیگر صلاحیت رسیدگی دارد.

نظر اکثریت:
یک شعبه تخصصی داریم و یک شعبه ی اختصاصی آنچه در تبصره یک ماده 315 قانون آیین دادرسی ذکر شده است یک شعبه ی تخصصی است نه اختصاصی و صلاحیت دادگاه کیفری یک صلاحیت استانی که به تمامی جرایم ویژه در صلاحیت کیفری یک صرف نظر از سن مجرم می تواند رسیدگی کند از طرف دیگر دادگاه ویژه اطفال هم یک شعبه از کیفری یک است و همانگونه که کیفری دو می تواند به جرایم اطفال رسیدگی کند و با وحدت ملاک از ماده 298 قانون آیین دادرسی کیفری یک می تواند به جرایم نوجوانان رسیدگی کند با امتیازاتی که قانون برای نوجوانان در نظر گرفته است.

نظر اقلیت:
ما هر جا که بخواهیم رسیدگی کنیم ابتدایا باید صلاحیت شخصی خود را احراز کنیم و بعد صلاحیت محلی در قانون آیین دادرسی کیفری برخی از صلاحیت ها با ابلاغ ویژه اعطاء می گردد و تنها قضاتی صلاحیت رسیدگی دارند که ابلاغ داشته باشند از طرف دیگر اعطای صلاحیت ذاتی و نفی صلاحیت ذاتی از قواعد آمره است و نیاز به نص دارد نمی شود با وحدت ملاک از سایر مواد قانون یا سایر قوانین صلاحیت اعطاء کرد لذا چنانچه در آن استان قاضی با ابلاغ ویژه نداشته باشیم و شعبه ای نیز نباشد باید به نزدیکترین حوزه مجاور ارسال شود.

نظر ابرازی:
مواد مرتبط با ماده 315 تبصره ماده 296 و 298 و402 می باشد و با وحدت ملاک از مواد 298 و 402 ؛ دادگاه کیفری یک مرکز استان رسیدگی می کند.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 315 ـ در صورتیکه اطفال و نوجوانان مرتکب یکی از جرایم مشمول صلاحیت دادگاه کیفری یک یا انقلاب شوند به جرایم آنان در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان رسیدگی می شود و متهم از کلیه امتیازاتی که در دادگاه اطفال و نوجوانان اعمال می شود بهره مند می گردد. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در هر شهرستان به تعداد مورد نیاز شعبه یا شعبی از دادگاه کیفری یک به عنوان «دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان» برای رسیدگی به جرایم موضوع این ماده اختصاص می یابد. تخصصی بودن این شعب مانع از ارجاع سایر پرونده ها به آنها نیست. تبصره 2 ـ حضور مشاوران با رعایت شرایط مقرر در این قانون برای رسیدگی به جرایم اطفال و نوجوانان در دادگاه کیفری یک ویژه رسیدگی به جرایم آنان الزامی است.

مشاهده ماده 315 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 298 ـ دادگاه اطفال و نوجوانان با حضور یک قاضی و یک مشاور تشکیل می شود. نظر مشاوران مشورتی است. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره ـ در هر حوزه قضایی شهرستان یک یا چند شعبه دادگاه اطفال و نوجوانان برحسب نیاز تشکیل می شود. تا زمانی که دادگاه اطفال و نوجوانان در محلی تشکیل نشده است به کلیه جرایم اطفال و نوجوانان به جز جرایم مشمول ماده (315) این قانون در شعبه دادگاه کیفری دو یا دادگاهی که وظایف آن را انجام می دهد رسیدگی می شود.

مشاهده ماده 298 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM