نشست قضایی شماره 1399-7068

نشست قضایی شماره 1399-7068

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7068


کد نشست:
1399-7068

تاریخ برگزاری:
1398/02/30

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بروجن

موضوع:
اقرار متهم به سرقت پس از صدور قرار منع تعقیب و مختومه شدن پرونده

پرسش:
در سال 1388 شخص الف به دادسرای بروجن مراجعه و مدعی می گردد منزل ایشان توسط شخص یا اشخاص ناشناس به سرقت رفته است موضوع به شعبه اول بازپرسی ارجاع که بازپرس محترم پس از انجام تحقیقات در سال 1390 مبادرت به صدور قرار منع تعقیب نموده است و پرونده مختومه و بایگانی شده است. در سال 1398 شخصی که به اعدام محکوم شده است قبل از اجرای حکم وصیت نامه ای را به دادستان محترم شهرستان بروجن تحویل می دهدکه در وصیت نامه فوق به ارتکاب سرقت فوق به همراه دو نفر دیگر اقرار نموده است. پس از اطلاع شخص الف از موضوع نامبرده مبادرت به طرح شکایت علیه افراد مذکور در وصیت نامه می نماید که پس از مطالبه پرونده شکایت سابق از بایگانی راکد مشخص می گردد که پرونده پالایش گردیده و قرار نهایی در پرونده موجود نیست و تنها در سیستم مدیریت پرونده های قضایی اعلام شده است که پرونده منتهی به قرار منع تعقیب گردیده است لیکن مشخص نشده که پرونده به لحاظ فقد ادله یا عدم احراز وقوع بزه منتهی به قرار شده است. حال در خصوص شکایت شاکی چه اقدامی می بایست انجام داد؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به اینکه صرف عدم دسترسی به اصل پرونده مانع از اعمال مقررات ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری نمی باشد و لکن مقررات مرور زمان تعقیب در خصوص جرایم تعزیری در فرض پرسش نیز لازم الرعایه خواهد بود نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان بروجن استان چهارمحال و بختیاری مورد تایید است.

نظر اکثریت:
مورد از موارد اعتبار امر مختومه نیست لذا امکان رسیدگی مجدد می باشد ضمنا طبق ماده 278 ق. آ. د. ک ورود مجدد ممکن است.

نظر اقلیت:
موضوع از موارد اعتبار امر مختومه است و امکان رسیدگی مجدد وجود ندارد و صرفا شاکی می تواند دادخواست حقوقی بدهد.

نظر ابرازی:
چون مورد از موارد قانون سابق است پس باید مطابق همان قانون رسیدگی شود و چون اصل بر قطعی بودن قرارهای منع تعقیب است و رسیدگی مجدد خلاف اصل است لذا امکان رسیدگی مجدد نیست ضمنا اگر به لحاظ عدم احراز وقوع جرم قرار منع تعقیب صادر گردیده باشد مورد از موارد اعتبار امر مختومه است و امکان رسیدگی مجدد نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 13 ـ تعقیب امر کیفری که طبق قانون شروع شده است و همچنین اجرای مجازات موقوف نمی شود مگر در موارد زیر: الف ـ فوت متهم یا محکوم علیه ب ـ گذشت شاکی یا مدعی خصوصی در جرایم قابل گذشت پ ـ شمول عفو ت ـ نسخ مجازات قانونی ث ـ شمول مرور زمان در موارد پیش بینی شده در قانون ج ـ توبه متهم در موارد پیشبینی شده در قانون چ ـ اعتبار امر مختوم تبصره 1 ـ درباره دیه مطابق قانون مجازات اسلامی عمل می گردد. تبصره 2 ـ هرگاه مرتکب جرم پیش از صدور حکم قطعی مبتلا به جنون شود تا زمان افاقه تعقیب و دادرسی متوقف می شود. مگر آنکه در جرایم حق الناسی شرایط اثبات جرم به نحوی باشد که فرد مجنون یا فاقد هوشیاری در فرض افاقه نیز نتواند از خود رفع اتهام کند. در این صورت به ولی قیم یا سرپرست قانونی وی ابلاغ می شود که ظرف مهلت پنج روز نسبت به معرفی وکیل اقدام نماید. درصورت عدم معرفی صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و میزان مجازات آن وفق مقررات برای وی وکیل تسخیری تعیین می شود و تعقیب و دادرسی ادامه می یابد. (اصلاحی 24/03/1394)

مشاهده ماده 13 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 278 ـ هرگاه به علت جرم نبودن عمل ارتکابی قرار منع تعقیب صادر و به هر دلیل قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد. هرگاه به علت فقدان یا عدم کفایت دلیل قرار منع تعقیب صادر و در دادسرا قطعی شود نمی توان بار دیگر متهم را به همان اتهام تعقیب کرد مگر پس از کشف دلیل جدید که در این صورت با نظر دادستان برای یکبار قابل تعقیب است و اگر این قرار در دادگاه قطعی شود پس از کشف دلیل جدید به درخواست دادستان می‏توان او را برای یکبار با اجازه دادگاه صالح برای رسیدگی به اتهام تعقیب کرد. در صورتی که دادگاه تعقیب مجدد را تجویز کند بازپرس مطابق مقررات رسیدگی می کند.

مشاهده ماده 278 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM