نشست قضایی شماره 1400-8299

نشست قضایی شماره 1400-8299

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8299


کد نشست:
1400-8299

تاریخ برگزاری:
1398/09/19

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بروجن

موضوع:
امتناع دادگاه از اجرای رای داوری

پرسش:
شخص حقوقی ( الف ) قراردادی با شرکت شهرکهای صنعتی منعقد نموده و در ذیل قرارداد کلیه دعاوی و اختلافات ناشی از قرارداد به داوری ارجاع و داور نیز از مجموعه شرکت شهرکهای صنعتی می باشد در نهایت با حصول اختلاف موضوع به داوری ارجاع گردیده و داور نیز حکم بر خلع ید شخص حقوقی ( الف ) از اراضی صادر نموده است با تقاضای اجرای رای داور پرونده به شعبه حقوقی ارجاع اجراییه صادر و به اجرای احکام مدنی ارجاع می گردد حال با توجه به موارد مذکور

نظر هیئت عالی:
با صدور اجراییه رای داوری باید اجرا گردد و چنانچه ذی نفع مدعی بطلان رای داوری باشد باید اقدام به تقدیم دادخواست ابطال رای داور نماید؛ دادگاه حق ممیزی رای داوری را ندارد مگر در موارد محدود ازجمله این که صادر کننده رای داور قضیه نباشد که با دستور اداری عملیات اجرایی را متوقف و تقاضای محکوم له مبنی بر اجرای رای داوری رد می شود.

نظر اکثریت:
قانونگذار در ماده 489 آیین دادرسی مدنی قید می نماید؛ در موارد ذیل رای داور باطل است و قابلیت اجرایی ندارد بنابراین دادگاه راسا می تواند اجراییه صادر نماید و نیاز به اقامه دعوی نیست.

نظر ابرازی:
ضمانت اجرا و آیین دادرسی ماده 489 در ماده 490 قانون آیین دادرسی مدنی پیش بینی شده و ابطال رای داور صرفا با ارایه دادخواست ابطال در ماده 490 ممکن می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 489 - رای داوری در موارد زیر باطل است و قابلیت اجرایی ندارد: 1 - رای صادره مخالف با قوانین موجد حق باشد. 2 - داور نسبت به مطلبی که موضوع داوری نبوده رای صادر کرده است. 3 - داور خارج از حدود اختیار خود رای صادر نموده باشد. در این صورت فقط آن قسمت از رای که خارج از اختیارات داور است ابطال می گردد. 4 - رای داور پس از انقضای مدت داوری صادر و تسلیم شده باشد. 5 - رای داور با آنچه در دفتر املاک یا بین اصحاب دعوا در دفتر اسناد رسمی ثبت شده و دارای اعتبار قانونی است مخالف باشد. 6 - رای به وسیله داورانی صادرشده که مجاز به صدور رای نبوده اند. 7 - قرارداد رجوع به داوری بی اعتبار بوده باشد.

مشاهده ماده 489 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 490 - درمورد ماده فوق هریک از طرفین می تواند ظرف بیست روز بعد از ابلاغ رای داور از دادگاهی که دعوا را ارجاع به داوری کرده یا دادگاهی که صلاحیت رسیدگی به اصل دعوا را دارد حکم به بطلان رای داور را بخواهد در این صورت دادگاه مکلف است به درخواست رسیدگی کرده هرگاه رای از موارد مذکور در ماده فوق باشد حکم به بطلان آن دهد و تا رسیدگی به اصل دعوا و قطعی شدن حکم به بطلان رای داور متوقف می ماند. تبصره - مهلت یادشده در این ماده و ماده (488) نسبت به اشخاصی که مقیم خارج از کشور می باشند دو ماه خواهد بود. شروع مهلت های تعیین شده در این ماده و ماده (488) برای اشخاصی که دارای عذر موجه به شرح مندرج در ماده (306) این قانون و تبصره (1) آن بوده اند پس از رفع عذر احتساب خواهد شد.

مشاهده ماده 490 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM