نشست قضایی شماره 1399-6910

نشست قضایی شماره 1399-6910

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6910


کد نشست:
1399-6910

تاریخ برگزاری:
1398/09/18

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر بروجن

موضوع:
منظور از عبارت «رسیدگی » در ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری 1392

پرسش:
در ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری آمده است « دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند آیا عبارت« رسیدگی » در ماده فوق صرفا شامل مرحله تحقیقات است و یا اعم از مرحله تحقیقات و مرحله اجرای حکم است و به عنوان مثال چنانچه بین قاضی اجرای احکام و یکی ازطرفین سابقا دعوای کیفری مطرح بوده و بیش از دو سال از تاریخ صدور رای قطعی نگذشته باشد آیا قاضی اجرای احکام موظف به صدور قرار امتناع از رسیدگی است ؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به مقررات ماده 424 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 نظریه اقلیت قضات محترم دادگستری شهرستان بروجن موجه و مورد تایید است ضمنا فلسفه ماده 421 قانون فوق الذکر حفظ بی طرفی قضات است که در مورد قاضی اجرای احکام نیز مصداق دارد ( نص صریح ماده 18 قانون اجرای احکام مدنی هم موید این استنتاج است ).

نظر اکثریت:
منظور از رسیدگی در ماده فوق رسیدگی ماهوی (مرحله تحقیقات) است و نه رسیدگی شکلی و قاضی اجرای احکام رسیدگی شکلی انجام می دهد و نه ماهوی بنابراین مورد فوق از موارد رد دادرس نیست و قاضی اجرای احکام کیفری موظف به صدور قرار امتناع از رسیدگی نیست.

نظر اقلیت:
رسیدگی در ماده فوق شامل مرحله اجرای احکام نیز می باشد و مورد از موارد رد دادرس می باشد و قاضی اجرای احکام باید قرار امتناع از رسیدگی صادر نماید

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 421 ـ دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع کند و طرفین دعوی نیز می توانند در این موارد ایراد رد دادرس کنند: الف ـ قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس و یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم؛ وجود داشته باشد. ب ـ دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین دعوی باشد یا یکی از طرفین مباشر امور دادرس یا امور همسر وی باشد. پ ـ دادرس همسر و یا فرزند او وارث یکی از طرفین دعوی یا شریک یا معاون جرم باشند. ت ـ دادرس در همان امر کیفری قبلا تحت هر عنوان یا سمتی اظهارنظر ماهوی کرده یا شاهد یکی از طرفین بوده باشد. ث ـ بین دادرس پدر و مادر همسر و یا فرزند او و یکی از طرفین دعوی یا پدر و مادر همسر و یا فرزند او دعوای حقوقی یا کیفری مطرح باشد یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور رای قطعی بیش از دو سال نگذشته باشد. ج ـ دادرس همسر و یا فرزند او نفع شخصی در موضوع مطروحه داشته باشند. تبصره ـ شکایت انتظامی از جهات رد دادرس محسوب نمی شود.

مشاهده ماده 421 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 424 ـ مقامات قضایی دادسرا نیز باید در صورت وجود جهات رد دادرس از رسیدگی امتناع کنند. شاکی مدعی خصوصی یا متهم نیز می توانند دادستان یا بازپرس را رد و مراتب را به صورت کتبی به او اعلام کنند. در صورت قبول ایراد دادستان یا بازپرس از رسیدگی و مداخله در موضوع امتناع می نماید و رسیدگی حسب مورد به جانشین دادستان یا بازپرس دیگر محول می شود و در غیر اینصورت باید قرار رد ایراد صادر و به مدعی رد ابلاغ شود. مدعی رد می تواند در مهلتی که برای اعتراض به سایر قرارها مقرر شده است به دادگاه صالح برای رسیدگی به جرم اعتراض کند. رای دادگاه در این مورد قطعی است. تبصره ـ صدور قرار رد ایراد مانع انجام تحقیقات مقدماتی نیست.

مشاهده ماده 424 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 18 ـ مدیران و دادورزها ( مامورین اجرا) در موارد زیر نمی توانند قبول ماموریت نمایند. 1 ـ امر اجرا راجع به همسر آنها باشد. 2 ـ امر اجرا راجع به اشخاصی باشد که مدیر و یا دادورز ( مامور اجرا) با آنان قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم دارد. 3 ـ مدیر یا دادورز ( مامور اجرا) قیم یا وصی یکی از طرفین یا کفیل امور او باشد. 4 ـ وقتی که امر اجرا راجع به کسانی باشد که بین آنان و مدیر یا دادورز ( مامور اجرا) یا همسر آنان دعوی مدنی یا کیفری مطرح است. در هر یک از موارد مذکور در این ماده اجرای حکم از طرف رییس دادگاه به مدیر یا دادورز ( مامور اجرا) دیگری محول می شود و اگر در آن حوزه مدیر یا مامور دیگری نباشد اجرای حکم به وسیله مدیر دفتر یا کارمند دیگر دادگاه یا حسب مورد ماموران شهربانی و ژاندارمری به عمل خواهد آمد.

مشاهده ماده 18 قانون اجرای احکام مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM