نشست قضایی شماره 1398-6075

نشست قضایی شماره 1398-6075

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6075


کد نشست:
1398-6075

تاریخ برگزاری:
1395/06/02

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
امکان طرح شکایت زوج پس از طلاق در خصوص جرم منافی عفت زوجه در زمان زوجیت

پرسش:
با توجه به ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 اگر مرد همسرش را به طلاق باین طلاق دهد :آیا بعد از اجرای صیغه طلاق به عنوان شاکی خصوصی می تواند علیه زوجه سابقش تحت عنوان ارتکاب عمل منافی عفت قبل از اجرای صیغه طلاق اعلام شکایت کند ؟ باعنایت به عدم وجود علقه زوجیت درزمان طرح شکایت آیا زوج سابق شاکی خصوصی محسوب می شود و در صورت اصدار قرار یا رای می تواند نسبت به آنها اعتراض یا درخواست تجدیدنظر نماید؟

نظر هیئت عالی:
منظور از شاکی شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان قابل مطالبه شده است و بر اساس ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری 1392 ضرر و زیان های قابل مطالبه اعم است از زیان های مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول و بر اساس تبصره یک آن ماده زیان معنوی عبارت از صدمات روحی و هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است و در فرض استعلام وقوع بعدی طلاق مسقط حق شکایت زوج به عنوان شاکی خصوصی در جرم منافی عفت نخواهد بود؛ نظریه اقلیت نتیجتا مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اولا : با توجه به اینکه رویکرد و سیاست کیفری در شرع مقدس اسلام و همچنین در قانون مجازات اسلامی و آیین دادرسی کیفری در مورد جرایم منافی عفت بزه پوشی بوده و موارد تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت محدود و مضیق شده است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه در فرض سوال در زمان وقوع جرم رابطه زوجیت وجود داشته زوج سابق دارای حق شکایت کیفری بوده و با وقوع طلاق نیز بقای حق سابق استصحاب می گردد و برای حقی که در سابق ایجاد شده زوال آن محتاج به دلیل است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 102 ـ انجام هرگونه تعقیب و تحقیق در جرایم منافی عفت ممنوع است و پرسش از هیچ فردی در این خصوص مجاز نیست مگر در مواردی که جرم در مرئی و منظر عام واقع شده و یا دارای شاکی یا به عنف یا سازمان یافته باشد که در این صورت تعقیب و تحقیق فقط در محدوده شکایت و یا اوضاع و احوال مشهود توسط مقام قضایی انجام می شود. (اصلاحی 24/03/1394) تبصره 1 ـ در جرایم منافی عفت هرگاه شاکی وجود نداشته باشد و متهم بدوا قصد اقرار داشته باشد قاضی وی را توصیه به پوشاندن جرم و عدم اقرار می کند. تبصره 2 ـ قاضی مکلف است عواقب شهادت فاقد شرایط قانونی را به شاهدان تذکر دهد. تبصره 3 ـ در جرایم مذکور در این ماده اگر بزه دیده محجور باشد ولی یا سرپرست قانونی او حق طرح شکایت دارد. در مورد بزه دیده بالغی که سن او زیر هجده سال است ولی یا سرپرست قانونی او نیز حق طرح شکایت دارد.

مشاهده ماده 102 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM