نشست قضایی شماره 1400-8522

نشست قضایی شماره 1400-8522

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8522


کد نشست:
1400-8522

تاریخ برگزاری:
1399/06/05

برگزار شده توسط:
استان سیستان و بلوچستان/ شهر سراوان

موضوع:
پرداخت دیه از صندوق تامین خسارتهای بدنی

پرسش:
آیا رسیدگی به درخواست شکات جهت پرداخت دیات اعم از قتل و جراحات تابع تشریفات آیین دادرسی مدنی است؟

نظر هیئت عالی:
اگر منظور دعوی مطالبه دیه از سوی شکات به طرفیت شرکت بیمه در خصوص حوادث رانندگی است نظریه اتفاقی صحیح است و چنانچه منظور مطالبه دیه از سوی شرکت بیمه گر که ممتنع از پرداخت دیه در حادثه رانندگی است که راننده مقصر فوت کرده نظریه اداره حقوقی به شماره 1194-98-7 98/11/23 به شرح زیر مورد تایید اعضاء هیات عالی است: در حوادث رانندگی پرداخت دیه مشمول احکام مقرر در «قانون بیمه اجباری خسارت وارد شده به شخص ثالث در اثر حوادث ناشی از وسایل نقلیه مصوب 1395» است و مطابق ماده 36 قانون موصوف در حوادث منجر به فوت پرداخت خسارت بدنی از سوی بیمه گر نیاز به رای مرجع قضایی ندارد؛ بنابراین طرح پرونده در دادگاه کیفری به این منظور منتفی است و اگر شرکت بیمه از پرداخت خسارت امتناع کند در اجرای تبصره یک ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 پرونده به دادگاه ارسال می شود تا دادگاه تعیین تکلیف کند بنابراین در فرض استعلام که با فوت راننده مقصر پرونده در اجرای تبصره یک ماده 85 به دادگاه ارسال شده است و دادگاه شرکت بیمه را محکوم کرده و با اعتراض صرفا یکی از مصدومین پرونده به دادگاه تجدیدنظر ارسال شده است دادگاه اخیرالذکر رای صادر شده از دادگاه بدوی را با اصلاح عبارتی و تغییر «محکومیت شرکت بیمه» به «مسیولیت شرکت بیمه به پرداخت» تایید می کند.

نظر اتفاقی:
با عنایت به رای وحدت رویه 734 هیات عمومی دیوان عالی کشور رسیدگی در دادگاه عمومی جزایی بدون تشریفات حقوقی بوده لذا دادگاه کیفری دو با رعایت مقرره فوق رسیدگی و مبادرت به صدور رای می نماید.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 195 ـ بازپرس پیش از شروع به تحقیق باتوجه به حقوق متهم به وی اعلام می کند مراقب اظهارات خود باشد. سپس موضوع اتهام و ادله آن را به شکل صریح به او تفهیم می کند و به او اعلام می نماید که اقرار یا همکاری موثر وی می تواند موجبات تخفیف مجازات وی را در دادگاه فراهم سازد و آنگاه شروع به پرسش می کند. پرسشها باید مفید روشن مرتبط با اتهام و در محدوده آن باشد. پرسش تلقینی یا همراه با اغفال اکراه و اجبار متهم ممنوع است. تبصره ـ وکیل متهم می تواند در صورت طرح سوالات تلقینی یا سایر موارد خلاف قانون به بازپرس تذکر دهد.

مشاهده ماده 195 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 85 ـ در مواردی که دیه باید از بیت ‏المال پرداخت شود پس از اتخاذ تصمیم قانونی راجع به سایر جهات پرونده به دستور دادستان برای صدور حکم مقتضی به دادگاه ارسال می شود. تبصره 1 ـ حکم این ماده در مواردی که پرونده با قرار موقوفی تعقیب یا با هر تصمیم دیگری در دادسرا مختومه می شود اما باید نسبت به پرداخت دیه تعیین تکلیف شود نیز جاری است. (الحاقی 24/03/1394) تبصره 2 ـ در مواردی که مسئولیت پرداخت دیه متوجه عاقله است در صورت وجود دلیل کافی و با رعایت مقررات مربوط به احضار به وی اخطار می شود برای دفاع از خود حضور یابد پس از حضور موضوع برای وی تبیین و اظهارات او اخذ می شود. هیچ یک از الزامات و محدودیتهای مربوط به متهم در مورد عاقله قابل اعمال نیست. عدم حضور عاقله مانع از رسیدگی نیست. (الحاقی 24/03/1394)

مشاهده ماده 85 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM