نشست قضایی شماره 1398-5877

نشست قضایی شماره 1398-5877

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5877


کد نشست:
1398-5877

تاریخ برگزاری:
1397/05/29

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر دهاقان

موضوع:
امکان مطالبه خسارت معنوی و مادی ناشی از جرم توسط فردی غیر از زیان دیده

پرسش:
نحوه مطالبه خسارات معنوی موضوع ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری چگونه است؟ برای مثال اگر سارقی وارد منزلی شود و فرزند صاحب منزل (شاکی) در اثر استرس و ترس ناشی از دیدن سارق دچار بیماری عصبی شود و پزشک اعلام نماید که ایشان مبتلا به افسردگی و شوک عصبی ناشی از وقوع سرقت شده است آیا ولی قهری این طفل حسب ماده فوق می تواند جهت مطالبه ضرر و زیان معنوی اقدام به طرح شکایت نماید؟

نظر هیئت عالی:
با تذکر به این که با لحاظ مواد 16 17 و 501 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 فرض پرسش ناظر به جنایت (خسارت بدنی) است و نه خسارت معنوی و ولی قهری صغیر با توجه به مواد 354 و 452 قانون فوق الذکر حق شکایت از طرف مولی علیه را دارا می باشد. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان دهاقان استان اصفهان مورد تایید است.

نظر اکثریت:
نظر به مفاد ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان شود و اگر جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند مدعی خصوصی نام دارد لذا در فرض سوال ولی قهری طفل حق مطالبه ضرر و زیان معنوی را از طرف فرزند خود دارد.

نظر ابرازی:
طبق ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری شاکی فرد زیان دیده می باشد و خود مستقیما باید مطالبه آسیب و صدمات را بنماید و ولی قهری از طرف زیان دیده نمی تواند مطالبه خسارات نماید و لذا در اینجا خسارات قابل مطالبه نمی باشد چرا که زیان وارده بطور مستقیم از جرم حاصل نشده است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 14 ـ شاکی می تواند جبران تمام ضرر و زیانهای مادی و معنوی و منافع ممکن الحصول ناشی از جرم را مطالبه کند. تبصره 1 ـ زیان معنوی عبارت از صدمات روحی یا هتک حیثیت و اعتبار شخصی خانوادگی یا اجتماعی است. دادگاه می تواند علاوه بر صدور حکم به جبران خسارت مالی به رفع زیان از طرق دیگر از قبیل الزام به عذرخواهی و درج حکم در جراید و امثال آن حکم نماید. تبصره 2 ـ منافع ممکن الحصول تنها به مواردی اختصاص دارد که صدق اتلاف نماید. همچنین مقررات مرتبط به منافع ممکن الحصول و نیز پرداخت خسارت معنوی شامل جرایم موجب تعزیرات منصوص شرعی و دیه نمی شود.

مشاهده ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 10 ـ بزه دیده شخصی است که از وقوع جرم متحمل ضرر و زیان می گردد و چنانچه تعقیب مرتکب را درخواست کند «شاکی» و هرگاه جبران ضرر و زیان وارده را مطالبه کند «مدعی خصوصی» نامیده می شود.

مشاهده ماده 10 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 16 ـ قصاص مجازات اصلی جنایات عمدی بر نفس اعضاء و منافع است که به شرح مندرج در کتاب سوم این قانون اعمال می شود.

مشاهده ماده 16 قانون مجازات اسلامی

ماده 17 ـ دیه اعم از مقدر و غیرمقدر مالی است که در شرع مقدس برای ایراد جنایت غیرعمدی بر نفس اعضاء و منافع و یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد به موجب قانون مقرر می شود.

مشاهده ماده 17 قانون مجازات اسلامی

ماده 501 ـ هرگاه کسی به روی شخصی سلاح بکشد یا حیوانی مانند سگ را به سوی او برانگیزد یا هر کار دیگری که موجب هراس او می گردد مانند فریاد کشیدن یا انفجار صوتی انجام دهد و بر اثر این ارعاب شخص بمیرد یا مصدوم گردد حسب مورد بر اساس تعاریف انواع جنایات به قصاص یا دیه محکوم می شود.

مشاهده ماده 501 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM