نشست قضایی شماره 1400-8587

نشست قضایی شماره 1400-8587

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8587


کد نشست:
1400-8587

تاریخ برگزاری:
1398/08/27

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر کاشمر

موضوع:
اثبات جنون زوج در هنگام وقوع عقد نکاح و استناد زوجه به شروط ضمن عقد نکاح جهت طلاق و یا مطالبه مهریه

پرسش:
چنانچه بعد از عقد ازدواج به موجب حکم قطعی دادگاه ثابت شود که زوج جنون داشته و جنون وی نیز در زمان عقد ازدواج نیز ثابت باشد آیا زوجه می تواند به استناد بندهای سند نکاحیه که به امضای زوج رسیده تقاضای طلاق نموده و مهریه خود را نیز مطالبه نماید؟ و سوال دیگر اینکه عدم اخذ اجازه از ناحیه قیم از دادستان جهت ازدواج مولی علیه خود چه تاثیری در عقد ازدواج دارد؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که زوجه هنگام عقد از جنون زوج بی اطلاع بوده باشد بنا به مستند از مواد 1121 1126 و 1131 قانون مدنی می تواند نکاح را فسخ نماید و یا به جای طرح دعوای اعلام فسخ نکاح تقاضای طلاق کند و با این وصف از مزایای شروط ضمن عقد و مهریه نیز می تواند برخوردار شود. ضمنا در فرض سوال دوم عدم اخذ اجازه سرپرست از دادستان برای ازدواج مولی علیه در صحت اصل نکاح تاثیری ندارد. لیکن در خصوص سایر شروط و حقوق مالی موجب عدم نفوذ عقد است.

نظر اکثریت:
نظر اکثریت همکاران بر اینست که اصولا تمام اعمال حقوقی مجنون اعم از مالی یا غیر مالی باطل بوده که فقط در یک مورد جهت جلوگیری از مفسده بعدی آن در فقه و قانون عمل مجنون صحیح تلقی شده که صرفا در مورد ازدواج مجنون می باشد. و قانونگذاز در مواد 1121 و 1125 قانون مدنی جنون را از موارد حق فسخ دانسته وجود حق فسخ نیز در عقود صحیح می باشد نه باطل. لذا در مورد سوال چنانچه زوجه از حق فسخ خود استفاده نکند عقد ازدواج آنان همچنان صحیح بوده. لیکن این حکم به سایر اعمال حقوقی زوج تسری نداشته و محکوم به بطلان می باشد من جمله شروط ضمن عقد نکاح و مهریه باطل بوده و مثل اینست که اصلا مهریه ای تعیین نشده که در صورت مواقعه زوجه مستحق مهرالمثل خواهد بود.

نظر اقلیت:
نظر برخی از همکاران نیز بر اینست که ازدواج مجنون در هر حال باطل بوده و در صورت مواقعه زوجه مستحق مهرالمثل می باشد والا مهریه ای ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1121 - جنون هر یک از زوجین به شرط استقرار اعم از این که مستمر یا ادواری باشد برای طرف مقابل موجب حق فسخ است.

مشاهده ماده 1121 قانون مدنی

ماده 1125 - جنون و عنن در مرد هر گاه بعد از عقد هم حادث شود موجب حق فسخ برای زن خواهد بود.

مشاهده ماده 1125 قانون مدنی

ماده 1213 - مجنون دائمی مطلقا و مجنون ادواری در حال جنون نمی تواند هیچ تصرفی در اموال و حقوق مالی خود بنماید ولو با اجازه ی ولی یا قیم خود لکن اعمال حقوقی که مجنون ادواری در حال افاقه می نماید نافذ است مشروط بر آن که افاقه ی او مسلم باشد.

مشاهده ماده 1213 قانون مدنی

ماده 1126 - هر یک از زوجین که قبل از عقد عالم به امراض مذکوره در طرف دیگر بوده بعد از عقد حق فسخ نخواهد داشت.

مشاهده ماده 1126 قانون مدنی

ماده 1131 - خیار فسخ فوری است و اگر طرفی که حق فسخ دارد بعد از اطلاع به علت فسخ نکاح را فسخ نکند خیار او ساقط می شود به شرط این که علم به حق فسخ و فوریت آن داشته باشد. تشخیص مدتی که برای امکان استفاده از خیار لازم بوده به نظر عرف و عادت است.

مشاهده ماده 1131 قانون مدنی

ماده 88- در صورتی که پزشک ازدواج مجنون را لازم بداند قیم با اجازه دادستان می تواند برای مجنون ازدواج نماید و هر گاه طلاق زوجه مجنون لازم باشد به پیشنهاد دادستان و تصویب دادگاه قیم طلاق می دهد.

مشاهده ماده 88 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM